Správy

Z diára výpravy na Eure (XI) - Skutočná hviezda

Viktoria Joríkova|17. jún 2016 o 02:00

VICHY (SFZ/PETER ŠURIN) – Spustila sa lavína. Neodštartovali to však iba slová trénera Jána Kozáka, že ”Marek Hamšík je pripravený hrať za veľký klub veľkú ligu,” celá vec má svoju hlbokú podstatu vo výkonoch slovenskej 17.

VICHY (SFZ/PETER ŠURIN) – Spustila sa lavína. Neodštartovali to však iba slová trénera Jána Kozáka, že ”Marek Hamšík je pripravený hrať za veľký klub veľkú ligu,” celá vec má svoju hlbokú podstatu vo výkonoch slovenskej 17.

 Je zrejme čas, aby sa v našej futbalovej histórii vyčlenil priestor pre toto číslo už na večné veky, lebo... Lebo Hamšík je len jeden, iný už taký nebude. A ak mal svojho času Cruyff legendárne číslo 14, Best, Beckham či Cantona 7, Maldini 3, nehovoriac o magickej 10 – Pelé, Maradona, Platini – pre nás, ale už aj pre Európu je sedemnástka synonymom neprehliadnuteľného stredopoliara. Tak, ako je ľahko a na diaľku spoznateľný podľa typického účesu, výrazneho predkusu a v civile aj okuliarov, je vo futbale pre neho príznačné, že je rozdielový. Vidí to každý!

"Marek dlhodobo v slovenskej reprezentácii podáva veľmi kvalitné výkony. Spolu s Martinom Škrtelom je kľúčovou postavou mužstva a jeho lídrom. Jeho výkon proti Rusku bol individuálne skvelý a pritom tímový, okrem útočenia veľa pomohol aj v defenzíve. Ľudsky a futbalovo dozrel a Neapol je pre neho už malý. Za prístup k futbalu a výkony by si zaslúžil, aby hral vo veľkom klube a vo veľkej lige. Myslím si, že je na to pripravený," zopakujme si ešte raz trénerove slová, ktoré povedal na tlačovej konferencii po víťaznom stretnutí s Ruskom.

Hmmm, každý reagoval po svojom. Redaktor neapolského rádia CRC okamžite volal hráčovmu poradcovi Jurajovi Venglošovi s dvoma horúcimi otázkami: SSC je malý klub?! Marek sa chystá odísť?!

Vengloš, momentálne pobývajúci vo Vichy, viedol preto dlhú telefonickú debatu. ”Rozhodne si nikto na Slovensku nemyslí, že je Neapol malý klub, je to rešpektovaný taliansky vicemajster, ktorý Mareka dokonale pripravil na vrchol sezóny, účasť na majstrovstvách Európy. Hamšík už hrá vo veľkom klube, veľkú ligu. Oceňujeme pozíciu Neapola, vážime si prácu prezidenta de Laurentiisa, zároveň musím pripustiť, že áno, mám pre Mareka zaujímavé ponuky,” šikovne odpovedal na prvú a plynulo začal rozprávať k druhej: ”Rokujeme s Neapolom, s prezidentom klubu, situácia je veľmi živá.” Nadväzujúc na tieto odpovede padla následne naša otázka: rokujete o Hamšíkovom odchode z Neapola? ”V tejto chvíli sme na začiatku rozhovorov, takže musím povedať to, čo novinári nepočujú radi, ale taká je pravda: všetky možnosti sú otvorené.” O transferovej čiastke – transfermarkt uvádza sumu 35 miliónov eur... - sa Vengloš kategoricky odmietol baviť. ”Tento bod je až ďalší ikstý v programe diskusie.”

Samozrejme, reagujú aj fanúšikovia – tí neapolskí bojujú za to, aby Marekiaro, ako ho už mnohí volajú, pod Vezuvom ostal. ”Si naša pýcha!” ”Veľký kapitán, modré srdce!” ”Mammamia, taký gól! Čo si to dokázal!” ”Si príklad nielen pre mladých, ale aj pre starších, si príklad posúvania hodnôt, si náš klenot!” Toľko výkričníkov, až sa chce človeku kričať. Hlasy, volajúce po Hamšíkovej zmene dresu, prichádzajú z iných strán, väčšina sa zhoduje, že jeho miesto je v niektorom z veľkej svetovej päťky – Real, Barca, Manchester United, Bayern, AC Miláno (isteže, tú päťku môže mať postavenú každý inak, vari s výnimkou Realu...).

Denník l'Equipe má svoj rebríček hráčov, známkuje v každom dueli aktérov a priebežne zverejňuje poradie. Hamšík bol v piatok, pred spustením denného zápasového programu, na 3. mieste spolu s Ibrahimovičom a Modričom, pred ním boli len Payet (nooo, je to Francúz, dvakrát zachraňoval Les Bleus v kritických chvíľach a známku francúzske periodikum...) a Pique. Hoci spočiatku na listine očakávaných hviezd turnaja ani nefiguroval, čo si redaktori L'Equipu verejne priznali ako svoj veľký omyl. ”V tejto chvíli je už jasné, že jeho miesto je vo VIP spoločnosti tohto Eura. Už proti Walesu predviedol dokonalé futbalové majstrovstvo a potom Rusov dostal na kolená. Skutočná hviezda.“

Majú pravdu, istže. Len zopakujme, čo okrem iného povedal tréner Kozák: ”Marek dozrel aj ľudsky.” Pripomeňme, že už počas Eura sa prihlásil ku kampani Belasý motýľ, ktorej cieľom je informovať verejnosť o dôsledkoch ochorenia svalová dystrofia, aj iných nervovosvalových ochorení a získavať finančné prostriedky na doplatky za kompenzačné pomôcky pre ľudí, ktorí s týmto ochorením žijú. Ale o tom nehovorí, to „iba“ robí. A hrá báječný futbal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: