Správy

U21 – V nominácii na zápasy s Azerbajdžanom a Moldavskom 24 hráčov

Ján Murgaš v súboji v prípravnom zápase Malta U21 – Slovensko U21 (24.3.2024)
Ján Murgaš v súboji v prípravnom zápase Malta U21 – Slovensko U21 (24.3.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)
Jakub Homoľa|29. máj 2024 o 18:14
V nominácii na dvojzápas s Azerbajdžanom a Moldavskom nechýba ani Ján Murgaš, na fotografi v súboji v prípravnom zápase Malta U21 – Slovensko U21 (24.3.2024)
V nominácii na dvojzápas s Azerbajdžanom a Moldavskom nechýba ani Ján Murgaš, na fotografi v súboji v prípravnom zápase Malta U21 – Slovensko U21 (24.3.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

BRATISLAVA (SFZ) – Realizačný tím reprezentácie do 21 rokov na čele s trénerom Jaroslavom Kentošom oznámil 24-člennú nomináciu hráčov na dva medzištátne zápasy, ktoré sokolíci odohrajú v Senci proti Azerbajdžanu (7. júna o 18.30 h) a Moldavsku (11. júna o 18.30 h). Obe stretnutia vysiela v priamych prenosoch JOJ Šport.

„Pri nominácii na túto júnovú akciu sme brali do úvahy potreby reprezentačného áčka, ktoré sa pripravuje na blížiace sa majstrovstvá Európy. S nomináciou sme čakali do momentu, kým nebola známa nominácia seniorskej reprezentácie na druhú fázu prípravy,“ ozrejmil proces tvorby nominácie asistent trénera Tibor GoljanRealizačný tím okrem potrieb reprezentačného áčka musel pri nominácii zohľadniť aj zdravotný stav hráčov. „Ešte počas marcovej akcie sme nemohli počítať so Samom Baginom, ktorý má problémy v oblasti kolena a nemôžeme s ním počítať ani na túto akciu. Už po vydaní nominácie sa nám ospravedlnil Jakub Surovčík, miesto ktorého sme museli povolať náhradníka.“

Náhradníkom, ktorý zaujal Surovčíkovo miesto je brankár MFK Ružomberok Dominik Ťapaj, spolu s ďalším brankárom Adamom Dankom a stredopoliarom Bálintom Csókom nováčik v kádri dvadsaťjednotky. Povolanie dvoch nováčikov na brankársky post potvrdzuje, že práve na tomto poste má dvadsaťjednotka k dispozícii širšie portfólio potenciálnych reprezentantov.

„Brankárov máme vyskautovaných viacero. Na tomto poste disponujeme slušnou kvalitou. Keďže k dispozícii okrem Surovčíka nie je ani Belko, rozhodli sme k Tomášovi Frühwaldovi nominovať Adama Danka, ktorý začal chytať za Podbrezovú a odchytal veľmi dobré zápasy, a Dominika Ťapaja, ktorý odchytal zhruba šesť zápasov za áčko Ružomberka a počínal si taktiež veľmi dobre. Okrem nich sledujeme, samozrejme, aj ďalších brankárov,“ priblížil Goljan. 

Okrem troch nováčikov sa boli nominovaní aj Marek Ujlaky s Mátém Szolgaiom, ktorí neabsolvovali marcovú medzištátnu akciu v Španielsku a na Malte a dres dvadsaťjednotky si naposledy obliekli ešte počas jesene minulého roka.

Asistent trénera reprezentácie do 21 rokov Tibor Goljan
Asistent trénera reprezentácie do 21 rokov Tibor Goljan (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

Súperom sokolíkov počas júnovej akcie bude Azerbajdžan a Moldavsko. „Očakávam podobné zápasy ako bol ten marcový na Malte, minimálne pokiaľ ide o rozostavenie súpera s tromi stopérmi či už 5-3-2 alebo 5-4-1 v defenzíve,“ prezradil Tibor Goljan.

Reprezentácia Azerbajdžanu do 21 rokov je už mimo hry o postup na majstrovstvá Európy, ktoré sa budúci rok uskutočnia na Slovensku. V šiestich zápasoch svojej kvalifikačnej skupiny si pripísalo len tri body a má nedostihnuteľnú 15-bodovú stratu na druhé miesto, ktoré garantuje prinajhoršom baráž o postup na Euro. O niečo lepšie sa darí Moldavsku, ktoré zo siedmich zápasov uspelo dvakrát a na konte má šesť bodov a stále teoretickú šancu na druhé miesto v skupine. 

Hoci ani jeden zo súperov nemá najzvučnejšie meno, Tibor Goljan varuje, že dvadsaťjednotku nečakajú v Senci žiadne jednoduché zápasy. „Kvalitou nás čakajú, myslím si, ťažší súperi než je Malta. Pri výsledkoch Azerbajdžanu i Moldavska v kvalifikácii treba prihliadať aj na ich súperov v skupine. Azerbajdžan je vo veľmi ťažkej skupine s Ukrajinou, Anglickom, Srbskom či Severným Írskom. Rovnako Moldavsko má v skupine Holandsko, Švédsko alebo Gruzínsko. Nemôžeme sa teda na súperov pozerať len cez ich bodový stav v kvalifikácii. Čakajú nás ťažké zápasy, na ktoré sa musíme dobre pripraviť," hovorí Goljan.

Asistent trénera súčasne upozorňuje aj na špecifiká, ktoré so sebou nesie júnová asosiačná prestávka. „Už je týždeň po súťažiach, preto sa s nominovanými hráčmi stretneme už v nedeľu. Budeme mať tak päť dní na to, aby sme sa dobre nachystali na prvý zápas s Azerbajdžanom. Niektorí hráči budú mať dva týždne po súťažiach, iní týždeň, niektorí prídu z dovolenky. Aj z tohto dôvodu bol s hráčmi v kontakte náš kondičný tréner Andrej Caban. Z minulosti máme skúsenosť, že počas týchto júnových zrazov sme najmä v prvom zápase nepodali vždy ideálny výkon. Preto verím, že tentoraz sa tomu vyhneme a herne i výsledkovo nadviažeme na úspešný marcový zraz, počas ktorého sme porazili Španielsku a Maltu,“ dodal na záver Goljan.

PROGRAM ZÁPASOV SLOVENSKA 21 POČAS JÚNOVEJ AKCIE

Piatok, 7. júna

18.30 h

Národné tréningové centrum Senec

Slovensko 21

Azerbajdžan 21

Utorok, 11. júna

18.30 h

Národné tréningové centrum Senec

Slovensko 21

Moldavsko 21

NOMINÁCIA

BRANKÁRI
Tomáš Frühwald
(MFK Ružomberok)
Adam Danko
(FK Železiarne Podbrezová)
Jakub Surovčík (AC Sparta Praha)
Dominik Ťapaj (MFK Ružomberok)

OBRANCOVIA
Samuel Kopásek
(1. FC Tatran Prešov)
Nicolas Šikula
(FK Pohronie)
Filip Mielke
(FK Železiarne Podbrezová)
Patrik Leitner
(MŠK Žilina)
Tomáš Jaššo
(MŠK Žilina)
Marek Ujlaky
(FC Spartak Trnava)
Dominik Javorček
(MŠK Žilina)
Alexander Selecký
(MFK Ružomberok)

STREDOPOLIARI
Martin Šviderský
(Real Murcia CF)
Sebastián Nebyla
(FK Jablonec)
Artur Gajdoš
(AS Trenčín)
Mario Sauer
(MŠK Žiline)
Ján Murgaš
(FC Flyeralarm Admira)
Máté Szolgai
(Mezökövsed Zsóry FC)
Bálint Csóka
(FC ŠTK 1914 Šamorín)
Dominik Veselovský
(MFK Dukla Banksá Bystrica)

ÚTOČNÍK
Nino Marcelli
(ŠK Slovan Bratislava)
Adrián Kaprálik
(Górnik Zabrze)
Adam Tučný
(MFK Ružomberok)
Roman Čerepkai
(FK Teplice)
Timotej Jambor
(MŠK Žilina)

NÁHRADNÍCI

BRANKÁRI
Adam Hrdina
(ŠK Slovan Bratislava)
Michal Kukučka
(AS Trenčín)
Samuel Belaník
(MŠK Žilina)

OBRANCOVIA
Timotej Hranica
(MŠK Žilina)
Tobiáš Diviš
(MFK Tatran Liptovský Mikuláš)
Šimon Mičuda
(MŠK Púchov)
Jakub Jakubko
(FC Petržalka)
Oliver Klimpl
(MFK Dukla Banská Bystrica)

STREDOPOLIARI
Šimon Faško
(FK Železiarne Podbrezová)
Fares Shudeiwa
(FC Vysočina Jihlava)
Tadeáš Hájovský
(AS Trenčín)
Vincent Chyla
(FK Železiarne Podbrezová)
Adam Horvát
(FK Pohronie)
Adam Hanes
(MFK Dukla Banská Bystrica)

ÚTOČNÍCI
Adam Gaži
(MFK Skalica)
Martin Mišovič
(ŠK Slovan Bratislava)
Andy Masaryk
(FK Železiarne Podbrezová)
Dávid Jackuliak
(MFK Ružomberok)
Adam Griger
(Granada CF)
Vladimír Trabalík
(MFK Tatran Liptovský Mikuláš)

REALIZAČNÝ TÍM

Tréner: Jaroslav Kentoš
Asistent trénera:
Tibor Goljan
Asistent trénera:
Mário Auxt
Tréner brankárov:
Tomáš Čechovič
Kondičný tréner:
Andrej Caban
Videoanalytik:
Michal Slyško
Technický vedúci:
Martin Hrnčír
Lekár:
František Rigo
Fyzioterapeut:
Jozef Štieber
Fyzioterapeut:
Michal Krajník
Kustód:
Michal Beseda
Kustód:
Peter Paulický
Media manažér:
Jakub Homoľa

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: