Správy

U21 – Spravili sme krok späť, hovorí po nevydarenej júnovej akcii tréner Kentoš

Tréner Jaroslav Kentoš pred prípravným zápasom Slovensko 21 – Moldavsko 21 v Senci (11.6.2024)
Tréner Jaroslav Kentoš pred prípravným zápasom Slovensko 21 – Moldavsko 21 v Senci (11.6.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)
13. jún 2024 o 12:45
Tréner Jaroslav Kentoš pred prípravným zápasom Slovensko 21 – Moldavsko 21 v Senci (11.6.2024)
Tréner Jaroslav Kentoš pred prípravným zápasom Slovensko 21 – Moldavsko 21 v Senci (11.6.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

SENEC (SFZ) – Reprezentácia do 21 rokov si rozhodne predstavovala krajší koniec sezóny 2023/2024. V utorkovom poslednom zápase v tejto sezóne totiž sokolíci nepotvrdili pozíciu favorita a doma v Senci podľahli Moldavsku 0:1. Niet divu, že po zápase nebol hlavný tréner reprezentácie Jaroslav Kentoš spokojný.

V zápase s Moldavskom sa opäť potvrdilo, že proti súperovi, ktorý sa sústreďuje prioritne na defenzívu, je mimoriadne dôležité streliť úvodný gól zápasu. A najlepšie čo najskôr. To sa sokolíkom nepodarilo. Naopak, ako prvý udrel súper, keď v 19. minúte z bieleho bodu prekonal debutanta v bráne dvadsaťjednotky Adama Danka Moldavčan Vlad Răileanu. Nakoniec to bol jediný gól zápasu.

„My sme pred nariadenou penaltou mali dve gólové šance, ktoré sme nepremenili,“ odkazoval Jaroslav Kentoš v pozápasovom rozhovore na príležitosti Marcelliho a Kaprálika z úvodnej štvrťhodiny zápasu. Najmä druhý menovaný bol blízko ku gólu, avšak záložník dvadsaťjednotky snažiac sa prelobovať moldavského brankára Dodona, ktorý spravil chybu pri rozohrávke, nastrelil spoza šestnástky len brvno. „Súper naopak svoju šancu a penaltu premenil. Bol som zvedavý, ako mužstvo na túto situáciu zareaguje. Reakcia však nebola dobrá. Začali sme byť nervózni, veľká nervozita bola cítiť hlavne v útočnej fáze,“ pokračoval Kentoš.

Zmeniť vývoj zápasu sa realizačný tím snažil aj dovedna deviatimi striedaniami. Tri striedania prišli už po polčasovej prestávke, hoci jedno z nich – striedanie brankárov – bolo plánované už pred zápasom. Po zmene strán Slováci zintenzívnili územnú prevahu, šance na zvrat či aspoň vyrovnanie ale neprichádzali. „Musím povedať, že v tomto zápase striedajúci hráči nepriniesli želaný efekt. Mali sme očakávania, že striedaniami a zmenami prinesieme oživenie, žiaľ, nebolo tomu tak,“ hodnotil Kentoš.

Prehra s Moldavskom je bezpochyby sklamaním. Niekedy však aj takáto skúsenosť môže družstvu pomôcť. Či to však bude aj prípad dvadsaťjednotky, nateraz tréner nevie povedať.

„To ukáže až čas,“ prezradil Jaroslav Kentoš. „Vždy, keď dostanete takúto facku, tak je dôležité, ako na ňu dokážete zareagovať. Tento náš výkon nespĺňal vôbec parametre potrebné na zápasy, ktoré nás čakajú o rok na majstrovstvách Európy. Ja verím, že sa chlapci z toho poučia a v ďalších zápasoch podáme ďaleko lepšie výkony.“

Jaroslav Kentoš pred prípravným zápasom Slovensko 21 – Moldavsko 21 v Senci (11.6.2024)
Jaroslav Kentoš pred prípravným zápasom Slovensko 21 – Moldavsko 21 v Senci (11.6.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

Okrem zápasu s Moldavskom odohrala reprezentácia do 21 rokov počas júnového zrazu aj prípravný zápas s Azerbajdžanom. Ten síce výsledkovo zvládla a vyhrala 3:2, no predovšetkým voči výkonu v druhom polčase mal tréner Jaroslav Kentoš viaceré výhrady.

Hodnotiac celú júnovú akciu tak 50-ročný tréner neskrýva nespokojnosť. „Spokojnosť môžeme vysloviť akurát tak s prvým polčasom s Azerbajdžanom. Už druhý polčas s Azerbajdžanom nebol dobrý, rovnako ako ani celý tento zápas s Moldavskom. Nie som spokojný s tým, aké výkony sme podali v týchto dvoch zápasoch.“

V doterajšom priebehu aktuálneho cyklu dvadsaťjednotky sa reprezentačné družstvo kontinuálne posúvalo vpred. Už cenný skalp silného Dánska, ktorý dvadsaťjednotka získala vlani v septembri, bol prísľubom. Doterajší vrchol prišiel počas tohtoročnej marcovej akcie, keď Slováci dokázali zdolať aj silné Španielsko, ktorému pripravili vôbec prvú prehru na ich pôde za päť a pol roka.

V porovnaní s marcovým zrazom je ostatná akcia jednoznačne sklamaním. „Pokiaľ ide o hru do bloku, bolo tam z našej strany množstvo chýb. Či už veľa nepresných prihrávok, kontrola lopty, skrátka základné veci, ktoré musia v ofenzíve fungovať, aby ste sa presadili cez defenzívny blok. Keď však tieto veci nefungujú, tak sa zvyčajne dostanete do problémov. Urobili sme teda krok späť,“ hodnotil Kentoš.

Hlavný tréner dvadsaťjednotky viackrát pred a aj v priebehu akcie spomínal špecifiká júnového zrazu, ktorý je na program po skončení klubových sezón, v čase, keď už hráči majú za sebou aj niekoľko dní či týždňov oddychu. Možno aj táto skutočnosť sa podpísala pod výkony sokolíkov. 

„Taká je realita, ktorú musíme rešpektovať. Je to aj o tom, aby sme hráčov čo najlepšie pripravili. Júnové zrazy nie sú šťastné, pretože hráči prichádzajú po dovolenkách. Ťažko sa prepína z dovolenkového módu na zápasový mód. Je to však dobrá skúsenosť. Budúcoročný šampionát bude takisto v júni, aj keď tam budeme mať trochu iný režim, keďže hráči nebudú mať dovolenky,“ dodal na záver Jaroslav Kentoš.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: