Správy

U21 – Lepšie, keď príde takáto facka teraz než na Eure, hovorí po prehre s Moldavskom Javorček

Dominik Javorček počas priateľského zápasu Slovensko 21 – Moldavsko 21 v Senci (11.6.2024)
Dominik Javorček počas priateľského zápasu Slovensko 21 – Moldavsko 21 v Senci (11.6.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)
Jakub Homoľa|12. jún 2024 o 09:46
Dominik Javorček počas priateľského zápasu Slovensko 21 – Moldavsko 21 v Senci (11.6.2024)
Dominik Javorček počas priateľského zápasu Slovensko 21 – Moldavsko 21 v Senci (11.6.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

SENEC (SFZ) – Reprezentácia do 21 rokov v utorkovom prípravnom zápase nenaplnila papierové predpoklady. V Senci v Národnom tréningovom centre nečakane zakopla s Moldavskom a po výsledku 0:1 si pripísala na svoje konto prvú prehru v kalendárnom roku 2024. Zápas v rozhovoroch hodnotili Dominik Javorček a Nicolas Šikula.

Javorček: Musíme hrať oveľa lepšie

„Za celú kabínu môžem povedať, že to nebol náš optimálny výkon,“ začal svoje hodnotenie zápasu obranca dvadsaťjednotky Dominik Javorček. „Nehrali sme tak, ako sme si predstavovali pred zápasom. Možno je však lepšie, keď príde takáto facka teraz než ako o rok na Eure. Musíme sa z toho poučiť. Zápas si spolu s trénermi rozoberieme na videu. Uvidíme, čo bolo proti Moldavsku zlé a do ďalšieho zápasu sa to pokúsime napraviť.“

Už pred zápasom asistent trénera Mário Auxt spomínal, že v porovnaní s Azerbajdžancami, s ktorými sokolíci hrali v piatok, sú Moldavci vo svojej hre aktívnejší a agresívnejší. To sa potvrdilo aj na trávniku. „Neviem, či boli ťažší súper než Azerbajdžanci, ale určite nás viac napádali a viac šli do súbojov. Azerbajdžanci viac vyčkávali v bloku, vďaka čomu sa nám lepšie kombinovalo. Moladvsko šlo do súbojov naplno, čo nám zo začiatku trochu robilo problém. Postupom času sme aj my pritvrdili, ale nestačilo to. Nemali sme v zápase ani žiadne šance a bez nich gól nedáme,“ pokračoval Javorček

Moldavsko o svojom víťazstve rozhodlo gólom po niečo vyše štvrťhodine hry. Na polovici súpera sa k lopte dostal Răileanu, ktorého v úniku v pokutovom území fauloval brankár Adam Danko. Z následne nariadenej jedenástky sám faulovaný presnou a prudkou strelou k žrdi zaznamenal jediný gól stretnutia.  

Dominik Javorček (5) sa snaží odcentrovať cez Mihaia Lupana počas priateľského zápasu Slovensko 21 – Moldavsko 21 v Senci (11.6.2024)
Dominik Javorček (5) sa snaží odcentrovať cez Mihaia Lupana počas priateľského zápasu Slovensko 21 – Moldavsko 21 v Senci (11.6.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

Hoci sokolíci mali viac ako 70 minút na zvrátenie zápasu, Moldavci pozornou defenzívou svojho súpera po strelenom góle nepustili do žiadnej vážnejšej príležitosti. Opäť sa tak len potvrdilo, že v takýchto zápasoch je mimoriadne dôležitý prvý gól. „Myslím, že ani Moldavci nemali za celý zápas žiadnu vážnejšiu šancu, až na tú jednu našu chybičku, po ktorej bola penalta. Za takého stavu je ťažké proti Moldavcom hrať, keďže bránia vzadu s desiatimi hráčmi,“ hovorí Javorček. „Nám sa cez stred ihriska ťažko proti nim presadzovalo, po krajoch nás Moldavci dobre dostupovali. Vôbec sme sa nevedeli dostať s loptou do šestnástky, aby sme odtiaľ dokázali dobre zakončiť,“ doplnil.

Reprezentácia do 21 rokov s predvedenou hrou počas júnovej akcie spokojná byť nemôže. Hoci v piatok dokázala v Senci zdolať Azerbajdžan 3:2, už v prvom zápase, najmä v jeho druhom polčase, mal výkon od optimálu ďaleko. Po utorkovej prehre s Moldavskom sa nespokojnosť ešte umocnila.

Čo teda tieto dva zápasy ukázali dvadsaťjednotke? „Ukázali nám, že nemôžeme lietať v oblakoch,“ pohotovo odpovedal Javorček. „V marci sme vyhrali so Španielmi a mysleli sme si, že sem prídeme a obidva zápasy vyhráme s ľahkosťou. Takto to však nešlo. Musíme si oba zápasy dobre zanalyzovať, sústrediť sa na naše chyby, poučiť sa z nich a do ďalších ich napraviť. Musíme hrať oveľa lepšie ako tieto dva zápasy,“ dodal obranca MŠK Žilina.

Šikula nepripúšťa podcenenie súperov

Celých deväťdesiat minút zápasu s Moldavskom odohral na kraji obrany Nicolas Šikula. Zo svojej pozície podporoval útočné snaženie svojho tímu, no smerom dopredu to dvadsaťjednotke v utorok v Senci skrátka nešlo. „Bohužiaľ, nepodarilo sa nám zápas zvládnuť výsledkovo. Herne sme nenadviazali na prvý polčas zápasu s Azerbajdžanom, kde sme mali dostatok šancí, a na ktorý sme chceli nadviazať. Teraz bolo v našej oveľa viac nepresností, a to sa nám vypomstilo,“ hodnotil zápas s Moldavskom samotný Šikula.

V pozápasovom rozhovore spomínal hlavný tréner Jaroslav Kentoš, že výkon Slovákov predovšetkým v útočnej fáze poznačila aj nervozita, ktorá prišla do radov dvadsaťjednotky spolu s inkasovaným gólom z penalty. Miestami to naozaj vyzeralo, akoby na sokolíkov doľahla ťarcha pozície favorita, ktorá im zväzovala nohy.  

Aj Šikula poznamenal, že nervozita z nepriaznivého vývoja zápasu mohla poznačiť výkon slovenskej reprezentácie. „Určite to nejaký vplyv malo. V prvom polčase sme inkasovali jednoduchší gól. Stále sme sa snažili chytiť sa svojou hrou. Cez polčas sme si niektoré veci vyhodnotili. Po prestávke sa síce niečo zlepšilo, ale stále to bolo málo.“  

Nicolas Šikula (13) sa snaží prejsť cez Iona Borșa počas priateľského zápasu Slovensko 21 – Moldavsko 21 v Senci (11.6.2024)
Nicolas Šikula (13) sa snaží prejsť cez Iona Borșa počas priateľského zápasu Slovensko 21 – Moldavsko 21 v Senci (11.6.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

Po ťažkých zápasoch s kvalitnými výkonmi a výsledkami či už vonku v Dánsku, doma s Chorvátskom a najmä v polovici marca v Španielsku, čakali na sokolíkov počas júnovej akcie dva zápasy so súpermi, ktorí nepatria do európskej špičky. Aj proti Azerbajdžanu, aj proti Moldavsku bola naša reprezentácia papierovým favoritom. Výsledkovo túto pozíciu síce v piatok proti Azerbajdžanu potvrdila, no už v prvom zápase tejto akcie nepodali sokolíci ideálny výkon.

Šikula však odmieta, že by po dobrých výsledkoch v priebehu tejto sezóny dvadsaťjednotka tieto dva zápasy v júni podcenila. „Nemyslím si. Nonstop sme si zdôrazňovali, že pôjdeme na hranicu svojich možností,“ hovorí. „Bohužiaľ, aj takéto zápasy bývajú. Možno nám takýto súper v niektorých aspektoch hry nevyhovoval.“

Hoci z posledných dvoch zápasov sezóny prevažujú negatíva, zápasy s Azerbajdžanom a Moldavskom sú v rámci prípravy pred budúcoročným domácim európskym šampionátom cennou skúsenosťou a možno aj lekciou. S tým súhlasí aj Nicolas Šikula. „Tieto dva zápasy nám ukázali veľa vecí, v ktorých sa musíme zlepšiť,“ povedal krajný obranca slovenskej dvadsaťjednotky. „Mohli sme sa výborne naladiť do ďalších zrazov dlhšou šnúrou víťazstiev. Nevadí, pristupujeme k tomu s pokorou, vyhodnotíme naše chyby, budeme na ich odstránení pracovať a do ďalších zrazov to bude z našej strany lepšie.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: