Správy

U21 – Brankári Frühwald a Ťapaj – kolegovia v klube aj v reprezentácii

Dominik Ťapaj a Tomáš Frühwald tréning reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne pred dvojzápasom s Azerbajdžanom a Moldavskom (2.6.2024)
Dominik Ťapaj a Tomáš Frühwald tréning reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne pred dvojzápasom s Azerbajdžanom a Moldavskom (2.6.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)
Jakub Homoľa|4. jún 2024 o 17:06
Dominik Ťapaj (vľavo) Tomáš Frühwald na tréning reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne pred dvojzápasom s Azerbajdžanom a Moldavskom (2.6.2024)
Dominik Ťapaj (vľavo) Tomáš Frühwald na tréning reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne pred dvojzápasom s Azerbajdžanom a Moldavskom (2.6.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

ŠAMORÍN (SFZ) – Brankársky tandem tvoria v klube a po novom už aj v reprezentácii. Reč je o brankároch MFK Ružomberok Tomášovi Frühwaldovi a Dominikovi Ťapajovi, ktorí si svojimi výkonmi vyslúžili od trénera Jaroslava Kentoša nomináciu na aktuálne prebiehajúcu akciu reprezentačnej dvadsaťjednotky.  

Pre mladšieho z dvojice brankárov Dominika Ťapaja je nominácia na júnový dvojzápas proti Azerbajdžanu a Moldavsku vôbec prvá do reprezentačnej dvadsaťjednotky. „Je to veľká vec pre mňa. Vnímam to pozitívne aj z toho dôvodu, keďže v Ružomberku som pri Tomášovi (Frühwaldovi – pozn. aut.) dvojkou a nie som tak na očiach. Nomináciu si veľmi vážim, som za ňu vďačný a bude to určite dobrá skúsenosť,“ prezradil krátko po zraze samotný 20-ročný brankár. 

Oravský rodák v pôvodnej nominácii figuroval medzi náhradníkmi. Nepriaznivý zdravotný stav Jakuba Surovčíka však prinútil realizačný tím dvadsaťjednotky povolať náhradu. Voľba napokon padla na Ťapaja. „Ja už som mal v čase, keď ma zavolali, po dovolenke, takže nemusel som pre nomináciu meniť žiadne plány. Bolo to síce všetko narýchlo, ale je to veľmi príjemná povinnosť.“

Aj keď v dvadsaťjednotke zažíva debut, reprezentačne neskúsený Ťapaj úplne nie je. Na svojom konte má už niekoľko nominácií do mladších reprezentácií do 18 a 19 rokov. Naposledy v kádri národného tímu bol koncom marca 2023 ako súčasť reprezentačnej devätnástky, ktorej vtedy o jediný gól unikol postup z fázy Elite Round kvalifikácie majstrovstiev Európy tejto vekovej kategórie.

Dominik Ťapaj na tréningu reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne pred dvojzápasom s Azerbajdžanom a Moldavskom (2.6.2024)
Dominik Ťapaj na tréningu reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne pred dvojzápasom s Azerbajdžanom a Moldavskom (2.6.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

Z absolvovaných reprezentačných zrazov Ťapaj pozná hneď niekoľko hráčov, ktorí nechýbajú v aktuálnom kádri trénera Jaroslava Kentoša. „Okrem Tomáša Frühwalda poznám Artyho Gajdoša, Janyho Murgaša, Nina Marcelliho, Maja Sauera, Tomáša Jašša. Niektorých chalanov teda poznám, z videnia poznám asi všetkých,“ prezrádza Ťapaj.

Kým pre Ťapaja bola júnová nominácia prvou, jeho brankársky kolega Tomáš Frühwald je v aktuálnom cykle dvadsaťjednotky stabilnou súčasťou kádra sokolíkov. Za sebou má už tri zápasové štarty, a tak pri dvojici Dominik Ťapaj – Adam Danko je najskúsenejším brankárom v tíme trénera Jaroslava Kentoša. „Nejaké skúsenosti z predošlých zrazov už mám. Samozrejme, pokúsim sa ich pretaviť do tréningov i zápasov a prípadne aj pomôcť či už Dominikovi alebo Adamovi Dankovi,“ hovorí Frühwald.

21-ročný Frühwald patrí k oporám Ružomberčanov. Hoci prvýkrát v uplynulej sezóne sa medzi tri žrde svojho tímu v ligovom zápase postavil až v 12. kole doma proti Žiline, v ďalších dvadsiatich zápasoch najvyššej súťaže pustil svojho brankárskeho kolegu do brány len v štyroch prípadoch. Nemalú zásluhu má Frühwald aj na triumfe svojho tímu v Slovnaft Cupe. Práve on totiž dokázal vo finálovom stretnutí v Košiciach proti Trnave udržať čisté konto.

Tomáš Frühwald a tréner brankárov Tomáš Čechovič na tréningu reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne pred dvojzápasom s Azerbajdžanom a Moldavskom (2.6.2024)
Tomáš Frühwald a tréner brankárov Tomáš Čechovič na tréningu reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne pred dvojzápasom s Azerbajdžanom a Moldavskom (2.6.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

Naproti tomu Ťapaj má zápasových skúseností menej aj na klubovej úrovni. Príležitosť v zápase ružomberského áčka v sezóne 2023/2024 dostal až na jar, po odchode Ivana Krajčírika do poľskej Lodže. V priebehu jari sa Ťapaj predstavil v štyroch ligových zápasoch a plnú minutáž dostal od trénerov aj v oboch semifinálových zápasoch Slovnaft Cupu proti Lipanom. Za šancu v týchto zápasoch je Ťapaj vďačný. „Nečakal som, že tých príležitostí dostanem toľko. Tomáš už na jeseň chytal výborne, pokračoval v tom aj cez jar. Som teda vďačný, že som popri ňom a jeho výkonoch dostal od trénerov šancu.“ A ako hodnotí svoje zápasy za Ružomberok samotný Ťapaj? „Boli tam aj dobré zápasy, ale aj také, z ktorých sa musím poučiť,“ dodáva.

V bráne môže byť v zápase len jeden z nich. Je preto prirodzené, že medzi FrühwaldomŤapajom vládne určitá konkurencia, ktorá sa teraz z klubu prenáša aj do reprezentácie. Ako však podotýka Frühwald všetko je v rozumných medziach. „Samozrejme, vnímame medzi sebou konkurenciu. Myslím si, že je to zdravá konkurencia, aká by medzi brankármi mala byť. Vždy keď je ale jeden z nás v bráne, tak sa navzájom podporujeme a snažíme si pomôcť,“ povedal Frühwald, ktorý vzápätí dodáva, že konkurenčné prostredie posúva oboch brankárov vpred. Rovnakým spôsobom odpovedal aj Ťapaj. „Máme medzi sebou dobrý vzťah. Som rád, že môžem byť v reprezentácii s ním a dúfam, že mi pomôže, keď bude treba,“ dodáva s úsmevom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: