Správy

U21 – Asistent trénera Goljan pred Azerbajdžanom: Musíme hrať rýchlo a kombinačne

Asistent trénera Tibor Goljan na tréningu reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne pred zápasom s Azerbajdžanom (6.6.2024)
Asistent trénera Tibor Goljan na tréningu reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne pred zápasom s Azerbajdžanom (6.6.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)
Jakub Homoľa|6. jún 2024 o 16:52
Asistent trénera Tibor Goljan na tréningu reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne pred zápasom s Azerbajdžanom (6.6.2024)
Asistent trénera Tibor Goljan na tréningu reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne pred zápasom s Azerbajdžanom (6.6.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

ŠAMORÍN (SFZ) – Reprezentačný výber do 21 rokov čaká už v piatok podvečer prvý domáci zápas v kalendárnom roku 2024. Sokolíci si v ňom zmerajú sily proti rovesníkom z Azerbajdžanu. Zápas sa odohrá na pôde Národného tréningového centra v Senci, výkop je naplánovaný o 18.30 h. Stretnutie odvysiela v priamom prenose televízia JOJ Šport.

Dvadsaťjednotka je v kompletnom zložení pokope už od nedeľňajšieho zrazu. Pred prvým z dvojice zápasov tak mala k dispozícii až päť dní prípravy, čo realizačný tím víta. „Padlo nám to vhod. V podstate prvýkrát sme boli všetci spolu od začiatku zrazu. Väčšinou majú totiž hráči v soboty a nedele zápasy, teraz však mali voľno a už od začiatku sme sa v podstate mohli pripravovať na zápas proti Azerbajdžanu,“ povedal asistent trénera Tibor Goljan.

Pozitívnou správou je tiež to, že deň pred zápasom sú je drvivá väčšina kádra zdravotne fit a pripravená naskočiť do zápasu. „Jedine Dominik Veselovský mal menší svalový problém už na konci ligového ročníka. Rozhodli sme sa, že ho trochu pošetríme. Naši fyzioterapeuti a kondičný tréner s ním pracovali individuálne a chceme ho pripraviť do druhého zápasu proti Moldavsku. Okrem neho sú však všetci hráči zdravotne v poriadku,“ priblížil 46-ročný asistent trénera.

Piatkový súper sokolíkov nepatrí medzi reprezentácie s najzvučnejším menom. Už teraz je zrejmé, že Azerbajdžan sa nepredstaví na budúcoročnom európskom šampionáte na Slovensku. Vo svojej kvalifikačnej skupine F je po šiestich odohraných zápasoch na poslednom šiestom mieste s tromi získanými bodmi a nedostihnuteľnou 15-bodovou stratou na druhé Anglicko. 

Asistent trénera Tibor Goljan na tréningu reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne pred zápasom s Azerbajdžanom (6.6.2024)
Asistent trénera Tibor Goljan na tréningu reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne pred zápasom s Azerbajdžanom (6.6.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

Favoritom zápasu tak bude naša reprezentácia, súpera z brehu Kaspického mora však neradno podceňovať. Určitým mementom môžu byť aj zápasy dvadsaťjednotky v rámci kvalifikácie ME do 21 rokov 2021, v ktorej sokolíci s Azerbajdžanom v Baku prehrali 1:2 a v domácej odvete rovnakým pomerom vyhrali po góle až z nadstaveného času. „Cieľom je hrať ešte lepšie ako na marcovom zraze, ktorý sme pritom zvládli dobre herne i výsledkovo. Určite chceme obidva zápasy vyhrať. V tréningovom procese sme sa venovali tomu, ako sa zlepšiť. Viac sme sa sústredili na ofenzívu, bolo to zhruba v pomere 80:20,“ načrtol Tibor Goljan.

Je možné predpokladať, že Azerbajdžan do zápasu vyrukuje skôr s defenzívnou taktikou a vyčkávaním v bloku. Na tento herný variant súpera je však dvadsaťjednotka podľa Goljanových slov pripravená. „Bude to niečo podobné ako zápas na Malte počas marcového zrazu. Azerbajdžan hráva 5-4-1, samozrejme, môžu si vyskúšať aj iný variant, ale očakávame, že budú hrať v hlbokom bloku. Musíme preto hrať rýchlo, kombinačne, využívať správne rotácie a priestory. Dôležité budú predfinálne a finálne prihrávky, dostatok centrov a početné zakončenie. Samozrejme, pozor si musíme dávať aj na prechod do obrany po strate lopty. Azerbajdžanci majú tiež kvalitných a technických futbalistov.“

V kádri hlavného trénera Jaroslava Kentoša je dvadsaťštyri hráčov. Predstavu o tom, kto sa z hráčov zapojí v piatok v Senci do zápasu už realizačný tím má. „Šli sme do tohto zrazu s cieľom vidieť všetkých hráčov. Rozhodli sme sa, že každý z hráčov odohrá polčas s tým, že na brankárskom poste možno odchytá brankár celých 90 minút. Pre tento variant sme sa rozhodli aj preto, že niektorí hráči mali týždeň či dva voľno. Na zraze sme absolvovali päť tréningových jednotiek a musíme sledovať aj ich zdravotný stav. Samozrejme, v druhom zápase už bude situácia iná a tam sa rozhodneme pre tých hráčov, ktorí preukázali najlepšiu formu v zápase proti Azerbajdžanu,“ uzavrel Goljan. 

Jambor: Ideme za víťazstvom

Reprezentačný výber do 21 rokov v priebehu marca dal o sebe vedieť mimoriadne cenným víťazstvom 2:0 nad Španielskom na ich pôde v Jereze. Pre „La Rojitu“ to bola vôbec prvá domáca prehra od septembra 2018. Jedným zo strojcov tohto triumfu bol útočník Timotej Jambor, ktorý v 33. minúte zápasu presnou strelou k druhej žrdi otváral gólový účet stretnutia.

Futbalista MŠK Žilina nechýba ani v nominácii na júnový dvojzápas proti Azerbajdžanu a Moldavsku. „Je to ďalší prípravný zápas pred budúcoročnými majstrovstvami Európy. Určite chceme preniesť do zápasu veci, ktoré dlhodobo trénujeme na tréningoch. Ideme za víťazstvom a chceme podať výkon, s ktorým budeme všetci spokojní,“ povedal o piatkovom zápase sokolíkov.

Azerbajdžan v kvalifikácii nastupuje predovšetkým v defenzívnom rozostavení. Posledné dva zápasy v marci proti Anglicku a Ukrajine hrali s tromi stópermi v postavení 5-4-1. Sokolíkov tak čaká nie jednoduchá úloha prekonať blok súpera. „V útočnej fáze je to náročnejšie ako pri súperovi, ktorý s nami hrá vyrovnanú partiu. Verím, že ukážeme vysokú kvalitu v poslednej tretine ihriska a vypracujeme si dostatočné množstvo šancí. Dúfam, že aj mne sa podarí dostať do nejakých gólových šancí a pomôžem tímu nejakým gólom,“ povedal Jambor.

Timotej Jambor na tréningu reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne pred zápasom s Azerbajdžanom (6.6.2024)
Timotej Jambor na tréningu reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne pred zápasom s Azerbajdžanom (6.6.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

Hoci zápas to nepochybne nebude jednoduchý, možno očakávať, že väčšmi to proti Azerbajdžanu bude o ofenzívnom poňatí hry. Príležitosť zaujať tak budú mať najmä hráči operujúci vpredu ihriska. „Verím, že to tak bude. Azerbajdžan hrá viac defenzívne, takže asi to bude viac na nás, ofenzívnych hráčoch, aby sme potiahli. Určite však nemôžeme zabudnúť na defenzívu. Je veľmi jednoduché to podceniť, inkasovať gól a potom z toho môžu byť zbytočné nervy či dokonca výsledok, ktorý si nikto z nás neželá. Musíme predviesť zodpovedný výkon od obrany po útok a verím, že na konci zápasu budeme šťastní my,“ dodáva Jambor.

21-ročný útočník naposledy odohral zápas ešte 18. mája v poslednom kole Niké ligy proti Dunajskej Strede. Od tohto momentu už uplynuli takmer tri týždne. Zápasovového deficitu sa však Jambor neobáva. „Po sezóne v klube som síce mal voľno, ale pred zrazom som už začal individuálne trénovať. Rozbeh na tréningoch s mužstvom bol po fyzickej stránke možno trochu ťažší, ale myslím si, že sme dostatočne potrénovali a verím, že na zápas budeme všetci pripravení vo výbornom stave.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: