Správy

U17 – Tréner Žamba pred sezónou: Krok za krokom za našimi cieľmi

(Autor: PÉTER PAL SZABÓ)
Jakub Homoľa|27. aug 2024 o 11:30
Hlavný tréner Martin Žamba na ilustračnom zábere zo zápasu Slovensko 16 – Česko 16 (5.11.2023)
Hlavný tréner Martin Žamba na ilustračnom zábere zo zápasu Slovensko 16 – Česko 16 (5.11.2023) (Zdroj: SFZ, Autor: PÉTER PAL SZABÓ)

ŠAMORÍN (SFZ) – Dvomi zápasmi na horúcej gruzínskej pôde vstúpi do novej sezóny 2024/2025 reprezentácia do 17 rokov. Hlavný tréner výberu Martin Žamba na nedeľnom zraze v Šamoríne privítal 19 hráčov, pre klubové povinnosti chýbal jedine Maxim Mateáš, ktorý sa k tímu pripojil až v priebehu akcie.

Dvojzápas s Gruzínskom je pre reprezentačnú sedemnástku predposlednou medzinárodnou konfrontáciou pred prvou fázou kvalifikácie majstrovstiev Európy. Práve kvalifikačné boje majú byť pre ročník 2008 vyvrcholením trojročného reprezentačného cyklu, ktorý sa začal ešte v lete 2022 prvými zrazmi v reprezentácii do 15 rokov. Počas celého priebehu trojročného cyklu bol pri tíme v pozícii trénera práve Martin Žamba, ktorý v rozhovore pre futbalsfz.sk priblížil svoje pocity pred novou sezónou.

Reprezentácia do 17 rokov je na prahu novej sezóny, ktorá bude mať prívlastok kvalifikačná. Sú vaše pocity a očakávania pred touto sezónou iné, keďže na rozdiel od kategórie do 15 a 16 rokov už budete hrať aj ostré kvalifikačné zápasy?
Určite áno. Ako tréner vnímam zodpovednosť aj voči hráčom, aj voči verejnosti. Na druhej strane spolu s hráčmi sa už tešíme na vrchol našej spoločnej trojročnej práce. Vieme, o čo hráme a verím, že budeme v sezóne správne nastavení a pripravení, aby sme boli na jej konci úspešní.

Vy už máte za sebou jednu úspešnú kvalifikáciu v kategórii do 17 rokov, keďže ste minulú sezónu boli v pozícii asistenta trénera Branislava Fodreka pri výbere do 17 rokov, ktorý to dotiahol až na majstrovstvá Európy. Je to pre vás mierna výhoda?
Keď chodím vzdelávať trénerov, tak zvyknem hovoriť, že skúsenosti, ktoré nadobudnete praxou, nedokážete n
ičím nahradiť. Za mňa je to teda veľké plus, že som mohol byť pri tíme, ktorý sa dostal na majstrovstvá Európy. Zo samotného šampionátu som si vzal veľa poznatkov, ktoré, verím, nám pomôžu aj v tomto kvalifikačnom cykle.

PROGRAM ZÁPASOV SLOVENSKA 17 POČAS JESENE 2024

27.08.2024

prípravný zápas

18.00 h SELČ

Tbilisi (Gruzínsko)

Gruzínsko 17

Slovensko 17

29.08.2024

prípravný zápas

16.00 h SELČ

Tbilisi (Gruzínsko)

Gruzínsko 17

Slovensko 17

24.09.2024

prípravný zápas

TBA

Senec

Slovensko 17

Srbsko 17

26.09.2024

prípravný zápas

TBA

Senec

Sloevnsko 17

Srbsko 17

29.10.2024

kvalifikácia ME

TBA

Ayia Napa (Cyprus)

Cyprus 17

Slovensko 17

01.11.2024

kvalifikácia ME

TBA

Ayia Napa (Cyprus)

Gibraltár 17

Slovensko 17

04.11.2024

kvalifikácia ME

TBA

Ayia Napa (Cyprus)

Francúzsko 17

Sloevnsko 17

Ročník 2008 mal pomerne slušné výsledky v kategóriách do 15 a 16 rokov. Minulú sezónu v šestnástke dokonca neprehral ani jeden zápas. Ovplyvňujú tieto výsledky očakávania, s ktorými idete do sezóny?
Výsledky v kategórii do 15 a 16 rokov nepreceňujeme. Verím však v silu a kvalitu tohto družstva. Chceme ísť s pokorou krok za krokom za našimi cieľmi. V tejto chvíli sa sústreďujeme na dvojzápas Gruzínskom, po ktorom uvidíme, na čom aktuálne sme. Dôležité pre nás bude aj to, aby sa nám vyhýbali zranenia. Nemáme totiž takú širokú základňu, aby sme mali na každú pozíciu pripravených troch hotových hráčov.

Tobias Daniel a Marek Okál už v priebehu minulej sezóny nastupovali v sedemnástke a zahrali si aj na majstrovstvách Európy na Cypre. Stredopoliar Maxim Mateáš má za sebou prvé minúty v áčku Slovana a pravidelne nastupuje v druhej najvyššej súťaži. Bude práve na týchto hráčoch stáť v tejto sezóne reprezentácia do 17 rokov?
Skúsenosti, ktoré títo hráči nazbierali, sú, samozrejme, nenahraditeľné. Zhodou okolností sa však boríme s viacerými zraneniami a Tobias Daniel a ani Marek Okál nie sú na tejto akcii s nami. Pred týmto dvojzápasom s Gruzínskom nám vypadla až štvorica stredných obrancov, preto sme museli siahnuť aj po hráčoch z mladších kategórií. Verím, že všetci chalani sa dajú do poriadku aspoň do začiatku kvalifikácie. Pokiaľ ide o otázku, pre našu reprezentáciu je len dobré, ak hráči majú takéto skúsenosti. Nemusí ísť pritom len o štart za mužov, ako je to v prípade Maxima Mateáša. Už aj štarty v staršom doraste v kategórii U19 sú pre hráčov veľmi cennou skúsenosťou, ktorú, verím, zužitkujú aj v prospech reprezentácie.

Výpadok štyroch stredných obrancov je určite citeľný. Na druhej strane príležitosť dostanú ďalší hráči...
Nárast výkonnosti sa najlepšie dosahuje v konkurenčnom prostredí. Konkurenčné prostredie sa napokon vytvára aj tým, že šancu dostanú noví hráči. Sám som zvedavý, ako sa noví chalani chopia svojej šance.

Pred prvou fázou kvalifikácie ME vás čakajú dva dvojzápasy – vonku s Gruzínskom a koncom septembra doma so Srbskom. Ako vás tieto konfrontácie preveria?
Som veľmi rád, že sa nám podarilo dohodnúť tieto zápasy. Gruzínsko bolo účastníkom posledného mužského Eura. Futbal v Gruzínsku napreduje a bude to ťažký súper. O Srboch sa ani nemusíme baviť. Aj na posledných majstrovstvách Európy do 17 rokov sa dostali až do semifinále. Som teda presvedčený, že nás tieto štyri zápasy dostatočne preveria.

Ako veľmi dôležité budú výsledky z týchto štyroch zápasov?
Na reprezentačnej úrovni sú výsledky vždy dôležité. Samozrejme, tieto výsledky musia byť podložené aj dobrým herným prejavom. Hráčov učíme víťaznej mentalite a na každý zápas sme nastavení tak, že ho chceme vyhrať. A je pritom jedno, či je to prípravný zápas proti outsiderovi alebo kvalifikačný proti favoritovi.

Zbierate už informácie o Cypre, Gibraltáre a Francúzsku, teda o súperoch, s ktorými sa stretnete v prvej fáze kvalifikácie?
Momentálne sa síce zameriavame hlavne na zápas s Gruzínskom, ale rozhodne už priebežne sledujeme aktivitu našich kvalifikačných súperov. Cyprus tiež čakajú dva prípravné dvojzápasy, jeden doma a jeden vonku, pričom mali by sme mať z týchto zápasov k dispozícii aj nejaké informácie. Nechceme nič podceniť v príprave na kvalifikáciu, ktorá bude pre hráčov v podstate vrcholom ich doterajšej kariéry.

Práve Cyprus bude 29. októbra Vaším prvým súperom v boji o postup do ligy A kvalifikácie ME. Ako veľmi nebezpečný bude tento súper, ktorý bude mať navyše na kvalifikačnom turnaji výhodu domáceho prostredia?
Minulú sezónu sme v sedemnástke hrali pred druhou fázou kvalifikácie dvojzápas na Cypre. Vieme, že Cyprus je najmä v domácom prostredí nepríjemný súper. Tým, že s Cyprom hráme prvý zápas, tak všetky naše sily a pozornosť budeme venovať práve tomuto zápasu. Bude mimoriadne dôležité tento zápas zvládnuť najmä výsledkovo, keďže zrejme bude v boji o postup do ligy A rozhodujúci, hoci, samozrejme, nemôžeme podceniť ani súpera z Gibraltáru.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: