Správy

U17 – Deň pred odletom: Zdravé napätie rastie, hráči sa na ME tešia

Šimon Vlna (vpravo) na tréningu reprezentácie do 17 rokov v Dunajskej Strede (18.5.2024)
Šimon Vlna (vpravo) na tréningu reprezentácie do 17 rokov v Dunajskej Strede (18.5.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)
Jakub Homoľa|18. máj 2024 o 23:15
Šimon Vlna (vpravo) na tréningu reprezentácie do 17 rokov v Dunajskej Strede (18.5.2024)
Šimon Vlna (vpravo) na tréningu reprezentácie do 17 rokov v Dunajskej Strede (18.5.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

DUNAJSKÁ STREDA (SFZ) – Majstrovstvá Európy hráčov 17 rokov, na ktorých sa po jedenástich rokoch predstavia aj slovenskí reprezentanti, sa už nezadržateľne blížia. Na Cyprus, ktorý hostí tohtoročnú edíciu šampionátu, odlieta slovenská sedemnástka v nedeľu a už v utorok ju čaká úvodné vystúpenie na šampionáte proti Švédsku (17.00 h SELČ). 

Sústreďujú sa na prvý zápas

S postupne ubúdajúcim sa časom do prvého zápasu už rastie zdravé napätie a nedočkavosť. Priznávajú to aj samotní hráči. „Určite už nejaké napätie tam je. Na druhej strane, snažíme sa ostať pokojní a brať to ako každý iný medzištátny zápas. Samozrejme, vieme, že sú to majstrovstvá Európy, ale tešíme sa na ne,“ hlásil útočník Lucas Németh, ktorý aj priblížil s čím ho na majstrovstvá vyprevádzal jeho otec, strelec 22 gólov v drese slovenskej reprezentácie, Szilárd Németh. „Otec tiež hovoril, nech k zápasom pristupujeme s rozvahou, aby sme neboli pod stresom a brali to ako iné zápasy v reprezentácii.“ 

Okrem Švédov čakajú zverencov Branislava Fodreka v základnej skupine C majstrovstiev Európy aj zápasy s Talianskom (piatok, 24. mája 2024 o 17.00 h SELČ) a Poľskom (pondelok, 27. mája 2024 o 17.00 h SELČ). V tejto chvíli však pozornosť reprezentačného výberu do 17 rokov smeruje na zápas proti súperovi zo Škandinávskeho polostrova. „Ideme od zápasu k zápasu. Momentálne sa sústreďujeme a pripravujeme na prvý zápas. Uvidíme, ako nám vyjde a potom začneme prípravu na ďalší zápas,“ vysvetľuje stredopoliar Šimon Vlna.

A ako vidí legionár z rakúskeho AKA Burgenland pripravenosť tímu na úvodné vystúpenie na Cypre? „Na prvý zápas sme pripravení, aj keď určite to bude pre nás niečo nové. Na šampionát sa ale teším a verím, že môžeme uhrať dobré výsledky,“ pokračoval Vlna, ktorý sedemnástku doviedol na šampionát z kvalifikácie v pozícii kapitána družstva.

V snahe dosiahnuť na úspech v konkurencii najlepších šestnástich družstiev z Európy môžu na záverečnom turnaji rozhodovať viaceré faktory. Medzi nimi aj súdržnosť kolektívu či dobrá partia. Z vyjadrení hráčov to vyzerá, že práve kolektív by mohol byť jednou zo zbraní slovenského výberu. „V tomto zložení sme pokope s menšími obmenami už zhruba dve sezóny. Sme jeden silný kolektív a je to vidno aj na ihrisku, aj mimo ihriska,“ hlási Lucas Németh, s ktorým súhlasí aj Šimon Vlna, „áno, sme skvelá partia. Máme spolu veľa zábavy a keď už sme na ihrisku tak ťaháme za jeden povraz a bojujeme jeden za druhého.“

Samuel Kováčik (vpravo) na tréningu reprezentácie do 17 rokov v Dunajskej Strede (18.5.2024)
Samuel Kováčik (vpravo) na tréningu reprezentácie do 17 rokov v Dunajskej Strede (18.5.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)
Legionár Kováčik sa už doberal aj s klubovými spoluhráčmi

Odhodlanie popasovať sa o čo najlepší výsledok na Cypre neskrýva Samuel Kováčik, ktorý vinou zranenia chýbal pri úspešnom marcovom ťažení sedemnástky turnajom druhej fáze kvalifikácie majstrovstiev Európy. „Určite sa netreba báť. Čakajú nás rovnakí chalani ako sme my. Ideme na majstrovstvá s pokorou a vôľou odmakať celý zápas,“ hovorí legionár z poľskej Legie Varšava. 

Práve vzhľadom na súčasne Kováčikovo pôsobisko by bolo prirodzené čakať, že sa 16-ročný útočník najviac teší na posledný zápas v základnej skupine, v ktorom na sedemnástku čakajú práve Poliaci. Navyše v je tento zápas naplánovaný deň pred Kováčikovými 17. narodeninami.

Samotný hráč to však takto neberie. „Nepovedal by som, že je to zápas, na ktorý sa teším najviac. Teším sa na všetky zápasy na majstrovstvách. V poľskej reprezentácii však mám nejakých spoluhráčov z Legie, s ktorými sa poznám. O to viac ten zápas bude pre mňa zaujímavý. Môžem povedať, že nás proti Poliakom nečaká nič ľahké,“ hovorí Kováčik, ktorý ale priznáva, že sa so svojimi klubovými spoluhráčmi už stihli aj navzájom doberať. „Jasné, podpichovali sme sa, už mi aj odkazovali spoluhráči, že prehráme.“

Samuel Lusale na tréningu reprezentácie do 17 rokov v Dunajskej Strede (18.5.2024)
Samuel Lusale na tréningu reprezentácie do 17 rokov v Dunajskej Strede (18.5.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)
Od piatka sedemnástka už aj s Lusalem

Reprezentanti do sedemnásť rokov sa pred odletom na európsky šampionát zišli v stredu v dopoludňajších hodinách v Dunajskej Strede. V kompletnom zložení je však sedemnástka len od piatku, keď sa k tímu pripojil už aj Samuel Malame Lusale. Hlavný dôvod bola moja škola. Pred tým, než som sem prišiel, som musel ešte absolvovať v škole skúšky,“ vysvetlil Lusale dôvody jeho neskoršieho príchodu k tímu. 16-ročný útočník však mohol prísť na Slovensko v dobrej nálade, keďže svoje školské povinnosti úspešne zvládol. „Áno, samozrejme. Učím sa celkom dosť, keďže chcem sa uistiť, aby som na skúšky čo najlepšie pripravený,“ hovorí.

Pre Lusaleho budú majstrovstvá Európy ešte len treťou akciou v slovenskom reprezentačnom drese. Syn slovenskej matky a zambijského otca, ktorý odmalička vyrastá a pôsobí na britských ostrovoch, debutoval v najcennejšom drese len vo februári tohto roka v prípravnom dvojzápase na Cyprus. Teraz po necelých troch mesiacoch sa vracia na ostrov, kde sa jeho reprezentačná púť začala. „Sú to super pocity byť v reprezentačnom družstve bez ohľadu na to, či je to Anglicko alebo iná krajina, v ktorej mám korene. Je ale super, že môžem reprezentovať Slovensko,“ hlási Lusale. 

Za krátky čas v reprezentačnom tíme si už Lusale stihol otvoriť aj svoj strelecký účet. A to zrejme v ten najvhodnejší okamih. Práve Lusale bol totiž strelcom víťazného gólu v druhom zápase marcového kvalifikačného turnaja v Grécku a ako sa neskôr ukázalo práve tento gól, ktorým Lusale zariadil víťazstvo nad domácim Gréckom 1:0, posunul sedemnástku po jedenástich rokoch na záverečný turnaj majstrovstiev Európy. Je preto prirodzené, že práve na tento moment útočník pôsobiaci v londýnskom Crystal Palace s radosťou spomína. „Pravdupovediac, nikdy som sa necítil lepšie vo svojom živote. Bol to super pocit streliť takýto dôležitý gól, navyše to bol vôbec môj prvý gól za Slovensko. Celkovo postup s týmto tímom cez kvalifikáciu na majstrovstvá Európy bol pre mňa najkrajší zážitok v živote.“



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: