Správy

MUŽI A – Chceme postup, no nemyslíme naň, odkazuje Duda

Ondrej Duda.
Ondrej Duda. (Zdroj: SFZ, Autor: Pavol Gašpar)
20. jún 2024 o 16:27
Ondrej Duda.
Ondrej Duda. (Zdroj: SFZ, Autor: Pavol Gašpar)

DÜSSELDORF (TASR) - Slovenskí futbalisti idú do druhého zápasu na ME v Nemecku s pokorou. Do šampionátu vstúpili v pondelok senzačným víťazstvom 1:0 nad favoritom z Belgicka a už v piatok môžu spečatiť postup zo skupiny. Na to potrebuje tím trénera Francesca Calzonu bodovať naplno proti Ukrajine. 

  Už dva dni pred stretnutím hovoril stredopoliar Stanislav Lobotka o tom, ako sa "sokoli" nevedia dočkať prvého zápasu. Odniesol si z neho cenu pre najlepšieho hráča a v strede poľa dobre spolupracoval s Ondrejom Dudom. "Cítim sa dobre, myslím si, že všetci ostatní to majú rovnako. Chceme menej trénovať a viac hrať, čím viac zápasov, tým lepšie. Ideme do toho s pokorou, netreba myslieť na to, že tam chceme byť, ale, samozrejme, chceme postúpiť," uviedol Duda na štvrtkovej tlačovej konferencii. Zároveň však odmietol strhávať pozornosť na seba či spoluhráčov zo stredu poľa. 

"Tá naša hra sa, samozrejme, odvíja od toho, čo robia obrancovia, ale aj od našich útočníkov a krídelníkov. O nás troch je zbytočné hovoriť zvlášť, keďže sme v tom prvom zápase mohli vidieť, že to mužstvo bolo uzamknuté a hralo ako jeden celok," zhodnotil 29-ročný hráč Verony. Pokoru, pracovitosť a zomknutosť tímu potvrdil aj tréner Calzona: "Myslím si, že naša najväčšia prednosť je pokora, vždy zo seba musíme dať 110 percent, pretože sme malá krajina a chcem potešiť našich ľudí. Samozrejme, sme aj nesmierne šťastní, že vidíme také obrovské zástupy slovenských fanúšikov a že sme ich videli aj na zápase proti Belgicku," povedal tréner. V prípade víťazstva dosiahne pod jeho vedením Slovensko premiérovo dve výhry na veľkom turnaji. Zároveň by to bol najväčší počet bodov pre Slovákov na MS či ME. Doterajším maximom sú štyri z majstrovstiev sveta 2010 i majstrovstiev Európy 2016. V opačnej situácii je Ukrajina, ktorá nečakane prehrala prvý zápas s Rumunskom 0:3 a proti Slovákom hrá v podstate o všetko. Balkánci hrali vysoký pressing, podobne ako Slovensko, a Ukrajincom komplikovali kombinácie v strede poľa. 

Francesco Calzona
Francesco Calzona (Zdroj: SFZ, Autor: Pavol Gašpar)

"Myslím si, že Ukrajina má jasnú víziu a identitu. Hrajú už nejaký čas pod novým trénerom, my máme náš štýl hry bez ohľadu na to, proti komu sa postavíme. Aj my máme svoju identitu a určite sa budeme snažiť pokračovať v nastavenom trende," povedal Calzona. Jeho tím sa v pondelok postaral o štatisticky najväčšie prekvapenie v histórii ME, keďže zdolal o 45 miest vyššie postavený tím v rebríčku FIFA. Slováci navyše ukončili belgickú nezdolanosť pod trénerom Domenicom Tedescom. Podobná výzva ich čaká proti Ukrajine, ktorá neprehrala dva zápasy za sebou od novembra 2020.

 "Bude to pre nich ako finále, rovnako ako pre nás. Pre mňa ja každý zápas na šampionáte finále. Je náročné povedať, ako to dopadne, pretože futbal je nepredvídateľný, my urobíme všetko pre to, aby sme ten duel zvládli," povedal Duda. Calzona nevylúčil napriek víťazstvu nad Belgickom ani zmenu v zostave: "Počkáme si na dnešný tréning, chcem vidieť, či sú všetci v poriadku, či sa zotavili. Ja verím aj tým, ktorí nenastúpili v prvom stretnutí." Taktiku meniť nebude napriek tomu, že sa Ukrajinci už na pressujúcom súperovi popálili. "Myslím si, že v týchto dňoch už nie je veľa tajomstiev vo svete futbalu. Belgicko tiež hralo vysoký pressing a poznali našu hru. Čakám ďalší náročný, ale vzrušujúci zápas. Musíme si zachovať chladnú hlavu a stáť nohami na zemi," doplnil Calzona. 

Výkop piatkového zápasu je na programe o 15.00 h v Düsseldorfe. Pôsobenie v skupine uzavrú Slováci v stredu o 18.00 h proti Rumunom vo Frankfurte. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: