Obavy zo zákazu fluóru. Mali by sme spať s lyžami na izbe? pýta sa Vlhovej technik

Petra Vlhová sa teší so svojím tímom z tretieho miesta v obrovskom slalome Svetového pohára v rakúskom Söldene.
Petra Vlhová sa teší so svojím tímom z tretieho miesta v obrovskom slalome Svetového pohára v rakúskom Söldene. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|4. nov 2023 o 07:00

Stratili sme tridsať rokov znalostí, tvrdí servisman slovenskej lyžiarky.

BRATISLAVA. Začiatok sezóny alpských lyžiarov v rakúskom Söldene sa dostal na novinárske titulky viac ako pominulé roky. 

Najprv v slzách ukončil profesionálnu kariéru nórsky reprezentant Lucas Braathen, prezident Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) Johan Eliasch pripustil neskorší začiatok sezóny a klimatickí aktivisti zablokovali jedinú príjazdovú cestu k ľadovcu Rettenbach. 

Po prvom kole obrovského slalomu žien skončila v slzách ďalšia pretekárka. Nórsku lyžiarku Ragnhild Mowinckelovú diskvalifikovali pre použitie zakázaného fluórového vosku

V článku sa dozviete:

  • Akú hodnotu fluóru namerali Mowinckelovej? 
  • Pri akých disciplínach je fluór výhodný? 
  • Ako prebieha testovanie lyží? 
  • Ako situáciu vníma Vlhovej servisman?

Nejasná odpoveď

Dvojnásobná strieborná olympijská medailistka z Pjongčangu 2018 neprešla po prvom kole povinným testom a do druhého už nemohla nastúpiť. Figurovala vtedy na šiestom mieste. 

FIS uviedla pravidlo do platnosti pred štartom tejto sezóny po dlhodobej diskusii o negatívnom vplyve týchto voskov na zdravie a životné prostredie. 

„Toto boli jediné lyže, ktoré vykazovali pomerne vysokú hodnotu prítomnosti fluórového vosku. Oveľa vyššiu ako je minimálna hranica, takže sme nemali inú možnosť ako Mowinckelovú diskvalifikovať," uviedol podľa agentúry AP Peter Gerdol, riaditeľ pretekov FIS.    

Prístroj na meranie látky nameral namiesto povolenej hodnoty 1,8 číslo väčšie ako desať. 

Frustrovaná Mowinckelová bola zúfalá a plakala. Jej lyžiarska spoločnosť Head taktiež nedokázala vysvetliť výsledok merania.

Riaditeľ závodu Rainer Salzgeber je presvedčený, že na lyže nepoužili ani fluórový vosk, ani znečistené kefy na čistenie. Ani týždeň po diskvalifikácii nemá jednoznačnú odpoveď, ako sa zakázaná látka na lyže dostala. 

„Neverím tomu, ako to v skutočnosti testujú,“ povedal pre nórsku televíziu NRK. 

Výhoda pri zjazde

Fluórový vosk sa používa už desaťročia, a to nielen v alpskom, ale aj v bežeckom lyžovaní. Fluór vytvára vrstvu, ktorá odpudzuje vlhkosť a nečistoty. V dôsledku toho sa znižuje trenie medzi spodnou časťou lyže a povrchom snehu, čo umožňuje zvýšiť rýchlosť.

„Fluór bude chýbať v kĺzavých disciplínach. Aj nám bude chýbať, no musíme sa prispôsobiť tomuto pravidlu,“ uviedol Vlhovej asistent trénera Matej Gemza. 

„Keď lyžiar spomalil, tak sa mohol rýchlejšie rozbehnúť. Výhodný bol v rovinatých pasážach, ale skôr pomáhal v rýchlostných disciplínach. V obrovskom slalome a slalome to hrá malú rolu. Dnešné vosky bez fluóru sú však urobené na podobnej báze, aby boli lyže rýchle. Koniec koncov je to všetko o pretekárovi,“ prezradil slovenský lyžiar Adam Žampa. 

„Obavy okolo metódy merania sú na mieste. Existuje toľko fám a špekulácií. Dôležité je ostať v pokoji. Obávam sa, že to bude vzrušujúce v rýchlostných pretekoch. Dúfam, že nedôjde k hromadným diskvalifikáciám,“ povedala švajčiarska reprezentantka Michelle Gisinová pre časopis Blick. 

Prvé sezónne preteky zjazdu sú pod horou Matterhorn, kde zažijú premiéru v kalendári Svetového pohára. Muži sa v stredisku Zermatt predstavia 11. a 12. novembra, ženy o týždeň neskôr. 

Ako meranie pušného prachu

Látka fluór je zakázaná už dva roky. „Nie je to zdravé pre ľudí. Tento rok je to prvýkrát, keď testujú lyže. Zariadenie na testovanie nebolo stopercentné, teraz však už je,“ vysvetlil Žampa. 

Bratia Žampovci absolvovali prvý test dva dni pred pretekmi. 

„Odniesli sme lyže a skĺznicu zmerali na troch odlišných miestach, či sú tam stopy po fluóre. Stroj je veľmi podobný ako stroj, ktorý deteguje pušný prach na letisku. Presvietia to a spätný odraz svetla vyhodnotí, či tam sú nejaké stopy alebo nie. 

Testovanie lyží na fluór.
Testovanie lyží na fluór.
Testovanie lyží na fluór.
Adam Žampa.
Adam Žampa.
Adam Žampa.
Andreas Žampa.
Andreas Žampa.
Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Obavy zo zákazu fluóru. Mali by sme spať s lyžami na izbe? pýta sa Vlhovej technik