Bývalá lyžiarka Marsagliová: Vlhová prešla dôležitou skúškou, Shiffrinová sa iba rozcvičuje

Francesca Marsagliová ako expertka Eurosportu.
Francesca Marsagliová ako expertka Eurosportu. (Autor: Instagram Francesca Marsagliová)
Nikola Baďová|1. nov 2023 o 10:00

Talianka pôsobí ako expertka pre Eurosport.

Tridsaťtriročná talianska lyžiarka FRANCESCA MARSAGLIOVÁ súťažila v prestížnom seriáli Svetového pohára štrnásť rokov a na svojom konte má jedno pódiové umiestnenie.

S domácimi divákmi sa chcela rozlúčiť na majstrovstvách Talianska. Počas tréningu zjazdu však nešťastne padla a zlomila si lýtkovú kosť. Do lyžiarskeho dôchodku odišla so škrabancami na tvári a sadrou na nohe. 

„Končí sa krásna kapitola môjho života. Nebolo to ľahké, ale môžem povedať, že vzrušujúce. Kto by to bol povedal, že sa dostanem do najlepšej sedmičky na svete v štyroch disciplínach.

Uvedomila som si, že už nemôžem stopercentne súťažiť. Považujem sa za šťastné dievča, takže sa s týmto svetom lúčim s vďačným srdcom,“ napísala na sociálne siete. 

V minulej sezóne sa pred televízne kamery postavila v úlohe expertky pre televíziu Eurosport. Sezónu 2023/2024 odštartovala priamo v dejisku rakúskeho strediska Söldene a užívala si atmosféru podujatia. 

Marsagliová bude expertka pre Eurosport iba do januára. Potom ju čakajú materské povinnosti. 

V rozhovore sa dozviete:

  • Ako sa jej v úvodných pretekoch páčil výkon Vlhovej? 
  • Aká skúška bola pre Slovenku dôležitá? 
  • Ktorá z talianskych lyžiarok najlepšie držala rytmus? 
  • Čo jej po pretekoch povedala Shiffrinová? 
  • Ako vyzerá ženská spolupráca v americkom tíme? 

Úvod sezóny je za nami. Ktorá z lyžiarok sa vám v pretekoch obrovského slalomu v Söldene najviac páčila? 

Boli to úžasné preteky, ktoré odštartovali sezónu. Trať bola náročná a s vyššími štartovými číslami sa postupne rozbíjala. 

Veľmi ma zaujala Federica Brignoneová. Nepatrí k najmladším pretekárkam v poli (pozn. 33 rokov), ale jej lyžiarsky prejav môžem označiť za najlepší v jej kariére. Je úžasné sledovať, ako si drží rytmus od štartu až do cieľa. Bolo to kľúčové pre tento typ zjazdovky. 

Pódium obrovského slalomu v Söldene.
Pódium obrovského slalomu v Söldene. (Autor: TASR/AP)

Vo výbornej forme v obrovskom slalome je aj Lara Gutová Behramiová. Švajčiarka urobila veľkú chybu v prvom kole na výjazde z roviny, kde šla neskoro. Dokázala si však udržať rýchlosť a v druhom kole šla výborne. 

Petra Vlhová predviedla solídny výkon. Počula som, že mala zdravotné problémy a nemohla trénovať. Tretie miesto v pretekoch je pre ňu ako víťazstvo. 

Mikaela Shiffrinová je vždy medzi najlepšími. Rozprávala som sa s ňou a pôsobila na mňa veľmi pokojne a ticho. Analyzovala svoju jazdu a vie, že môže do toho viac zatlačiť. Úvodné preteky brala ako rozcvičku predtým, ako sa sezóna naozaj rozbehne. Myslím, že bude veľmi nebezpečná. 

Američanka sa predstaví aj v rýchlostných disciplínach. Má šancu bojovať o predné priečky? 

Myslím, že áno. Už v minulosti strávila veľa času s kĺzavými disciplínami, najmä ku koncu sezóny. Táto sezóna je ta pravá, aby mohla štartovať aj v zjazde a super-G, pretože sa nekoná žiadne vrcholové podujatie. Počas sezóny môže prepnúť z jedného tréningu do druhého. Určite je to dobré pre Svetový pohár v lyžovaní. 

Francesca Marsagliová

obsadila v kanadskom stredisku Lake Louise v roku 2019 tretie miesto v zjazde. Zúčastnila sa na dvoch zimných olympijských hrách (2014 a 2022) a na piatich majstrovstvách sveta (2011, 2015, 2017, 2019 a 2021). 

Poznáte jej novú trénerku Karin Harjovú? 

Nepoznám ju. 

Čo hovoríte na túto ženskú spoluprácu? 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Bývalá lyžiarka Marsagliová: Vlhová prešla dôležitou skúškou, Shiffrinová sa iba rozcvičuje