Veľký slovenský talent? Zaujala na pretekoch, ktoré vyhrala aj Shiffrinová

Rebeka Jančová.
Rebeka Jančová. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|31. jan 2022 o 06:00

Aký je príbeh Rebeky Jančovej?

BRATISLAVA. Keď sa v posledných rokoch ľudia pýtali, ktorá slovenská lyžiarka by sa popri Petre Vlhovej mohla dostať do Svetového pohára, odpoveď znela: Jančová.

Najskôr sa vravelo o Terézii, ktorá bola považovaná za veľkú lyžiarsku nádej. Na majstrovstvách sveta v St. Moritzi 2017 získala striebornú medailu v tímovej súťaži, hoci bola len náhradníčkou Veroniky Velez-Zuzulovej a Petry Vlhovej.

Pred troma rokmi sa rozhodla ukončiť aktívnu kariéru a venovať sa štúdiu. Niekoľko rokov však dohliadala na svoju o štyri roku mladšiu sestru Rebeku.

„Všade kam chodila staršia sestra, tam dali rodičia aj mňa,“ priznala Rebeka Jančová.

V osemnástich rokoch sa kvalifikovala do Pekingu na svoju prvú olympiádu. Doplní tak v zjazdovom lyžovaní Petru Vlhovú a Petru Hromcovú.

Najskôr tyranizovala celú rodinu

Prvé lyžiarske oblúky robila Rebeka Jančová, keď mala štyri roky.

„Pri mojom prvom lyžiarskom pokuse som vraj tyranizovala celú rodinu, lebo som si nechcela obuť lyže a na konci dňa som ich tyranizovala druhýkrát, keď som si ich nechcela dať dolu,“ tvrdí 18-ročná slovenská lyžiarka.

Už v žiackej kategórii ju spolu so staršou sestrou prihlásili rodičia do Lyžiarskeho klubu v Levoči, kde ju dlhé roky viedli tréneri Miriam Poprocká a Tony Boris.

Jančová dlhodobo trénovala so staršími dievčatami, na ktoré sa neustále doťahovala. A postupne posúvala hranice svojich možností.

„Chcela som zistiť, kde je môj strop,“ vravela.

Preteky, ktoré vyhrala aj Shiffrinová

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Veľký slovenský talent? Zaujala na pretekoch, ktoré vyhrala aj Shiffrinová