Mala veľké bolesti i otras mozgu. Teraz ide s Vlhovou na olympiádu

Slovenská lyžiarka Petra Hromcová v obrovskom slalome.
Slovenská lyžiarka Petra Hromcová v obrovskom slalome. (Autor: Archív Petry Hromcovej )
Juraj Berzedi|28. jan 2022 o 14:03 (aktualizované 31. jan 2022 o 07:07)

Možno už nemala ani lyžovať.

BRATISLAVA. Byť zjazdovým lyžiarom na Slovensku? Je to veľké množstvo odriekania, cestovania a tréningov. Stojí to veľa energie a investovaných peňazí.

Na samotný vrchol sa dostane len malé percento, možno promile. Na Slovensku sa to podarilo Veronike Velez-Zuzulovej a najmä Petre Vlhovej.

Ako sú však na tom ich nasledovníčky?

„Keby som lyžovanie nemilovala, už by som dávno skončila,“ priznala 23-ročná Petra Hromcová.

V súčasnosti je druhou najlepšou slovenskou lyžiarkou a spolu s Rebekou Jančovou sa po boku Petry Vlhovej predstavia aj na zimnej olympiáde v Pekingu.

Do školy sa učila na sústredeniach

Hromcová je rodáčka z Bratislavy. Prvé lyžiarske oblúky robila ako dvojročná na neďalekej Pezinskej Babe. V nízko položenom stredisku však nebýval často sneh.

Aj preto v žiackej kategórii akoby kopírovala príbeh Veroniky Velez-Zuzulovej. Keď odhodila do kúta školskú tašku, spolu s rodičmi cestovala do rakúskeho Semmeringu.

„Bolo by jednoduchšie, keby sme mali kopec pri dome. Takto to bolo pre rodičov finančne náročnejšie. A ja som bola často preč z domu, chodila som menej do školy a učila sa na sústredeniach,“ načrtla Hromcová.

Postupne sa k nej pridal aj o tri roky mladší brat Lukáš, s ktorými chodili na spoločné sústredenia a výjazdy. Zo záľuby sa postupne stala jej závislosť. Lyžovanie si ju podmanilo.

Na Slovensku sa vo svojej kategórii zaradila medzi najlepšie. Na pretekoch Trofeo Topolino, ktoré sú neoficiálnymi majstrovstvami sveta žiakov, skončila vo veľkej konkurencii pätnásta.

Súťažila s víťazkou malého glóbusu

Na medzinárodných pretekoch v Kanade bola druhá a tretia. Skutočné zrkadlo jej nastavila až juniorská kategória.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Alpské lyžovanie»Mala veľké bolesti i otras mozgu. Teraz ide s Vlhovou na olympiádu