Komentátori: Vlhová bola famózna, ale Shiffrinová je nevyspytateľný diabol

Petra Vlhová nebodovala v zjazde vo finále Svetového pohára v Courcheveli.
Petra Vlhová nebodovala v zjazde vo finále Svetového pohára v Courcheveli. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|16. mar 2022 o 13:40

Viac sa urobiť nedalo, tvrdí Slovenka.

COURCHEVEL, BRATISLAVA. Bol to najhorší možný scenár, ktorý sa z bodového hľadiska v zjazde Svetového pohára v Courcheveli mohol stať.

Mikaela Shiffrinová zvíťazila a získala sto bodov. Petra Vlhová skončila šestnásta a nemá žiadny bod. Vo finále Svetového pohára totiž boduje len najlepšia pätnástka.

V boji o veľký glóbus zvýšila Američanka svoj náskok pred Slovenkou na 156 bodov. Do konca sezóny sú troje preteky, v ktorých môže pretekárka získať maximálne tristo bodov.

Vo štvrtok je v Courcheveli na programe super-G 10.00, v sobotou slalom 10.30/13.30 a v nedeľu obrovský slalom 9.00/12.00 (vysiela JOJ Šport a Eurosport 1).

Shiffrinová je nevyspytateľný diabol

Mikaela Shiffrinová už v meraných tréningoch ukazovala, že zjazd v Courcheveli jej vyhovuje. V prvom skončila tretia, v druhom zvíťazila.

Skvelú formu potvrdila aj v pretekoch, v ktorých zvíťazila o desať stotín sekundy pred dvojicou Christine Scheyerová a Joana Haehlenová, ktoré mali zhodný čas.

Mikaela Shiffrinová so svojím nórskym priateľom a lyžiarom Aleksandrom Aamodtom Kildem.
Mikaela Shiffrinová so svojím nórskym priateľom a lyžiarom Aleksandrom Aamodtom Kildem. (Autor: TASR)

„Je vidieť, ako je Shiffrinová nevyspytateľná. Keď jej sadnú podmienky, dokáže vyhrať každú disciplínu,“ priznala na Eurosporte česká expertka Eva Kurfürstová.

„Je to nevyspytateľný diabol. Po olympiáde ju mnohí odpisovali, hovorili, že ukončí sezónu, možno aj kariéru, ale teraz sa vrátila vo veľkom štýle,“ doplnil komentátor Dominik Kárník.

Američanka sa po príchode do cieľa usmievala a čoskoro sa objímala so svojím nórskym priateľom a lyžiarom Aleksandrom Aamodtom Kildem.

Vlhová podala famózny výkon

Vlhová štartovala až s číslom 24, ako štvrtá od konca. Na úvodnom medzičase mala zhodný čas ako Shiffrinová. Slovenka išla výborne, ale do cieľa strácala stotinku za stotinkou.

Za víťaznou Američankou zaostala o 0,78 sekundy a skončila šestnásta.

„Vlhová podala famózny výkon. To si budeme dlho pamätať, že s takým malým odstupom nezískala žiadne body,“ vravela Kurfürstová.

„Sú to kruté preteky,“ dodal Kárník.

Slovenská lyžiarka v cieli zamávala do kamery a usmiala sa. Z jej prejavov bolo cítiť, že na trati predviedla maximum.

„Bolo to veľmi nasekané. Niekde by to stačilo na druhé miesto, niekde na šestnáste. Taký je to šport,“ reagovala Vlhová pre JOJ Šport.

Vlhová: Viac sa urobiť nedalo

V prvom momente si ani neuvedomila, že za šestnáste miesto nezíska žiadny bod.

„Chcela som vidieť, čo najmenšie číslo. Dala som do toho všetko a som sama so sebou spokojná,“ skonštatovala 26-ročná Liptáčka.

V zjazde vo francúzskom stredisku sa každou jazdou zlepšovala približne o sekundu. Na prvom tréningu mala čas 1:29:92, v druhom 1:28:83 a v pretekoch 1:27:78.

„Každú jazdu, čo som išla, chcela som sa zlepšiť. Podarilo sa mi to. Urobila som maximum, nič viac sa už nedalo,“ zhodnotila Vlhová.

Už pred ženskými pretekmi štartovali na rovnakej trati aj muži.

„Trať nie je úplne náročná. Je celkom pekná. Tým, že je veľké teplo a išli pred nami aj chlapi, postupne sa rozbíjala. Boli tam hrby,“ dodala Slovenka.

Letím, letím a čakám kým dopadnem

Kĺzavé disciplíny sú špecifické tým, že sa jazdia na dlhších lyžiach v porovnaní s technickými disciplínami. Pretekárky idú vyššou rýchlosťou a musia zvládať aj náročné skoky.

Každú jazdu, čo som išla, chcela som sa zlepšiť. Podarilo sa mi to. Urobila som maximum, nič viac sa už nedalo.


Petra Vlhová

Pri jednom Vlhová letela 47 metrov. „Dosť to tam lieta,“ pousmiala sa.

„Dôležité je dobre prísť na skok. Keď sa to nepodarí, môže vás to rozhodiť a ďalej nemusím rozprávať, čo by sa stalo,“ pokračovala Slovenka.

„Sústredím sa na posledný bod pred odrazom, aby som letela správne a mala dobrý smer. Potom už len letím, letím a čakám kým dopadnem,“ dodala.

Vo štvrtok je v Courcheveli na programe super-G.

„Každý zjazd je dobrý tréning, viem, čo od toho čakať, aké budú podmienky,“ naznačila Vlhová.

Shiffrinovej totálne nasadenie

Malý glóbus za zjazd získala Talianka Sofia Goggiová. V super-G si ho už v predstihu zabezpečila Talianka Federica Brignoneová.

Vo štvrtok sa môže rozhodnúť aj o veľkom glóbuse. Ak Shiffrinová získa v super-G o 44 bodov viac ako Vlhová, bude rozhodnuté už pred technickými disciplínami.

„Shiffrinovej víťazstvo v zjazde vychádza z totálneho nasadenia. Túto sezóna nemá čo iné získať, ide po hlave po svojej šanci,“ načrtol spolukomentátor JOJ Šport Karol Král.

Slovenská lyžiarka si už v sezóne splnila dva hlavné ciele. Už pred olympiádou si zabezpečila malý glóbus za slalom a v Pekingu získala olympijské zlato v slalome.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Komentátori: Vlhová bola famózna, ale Shiffrinová je nevyspytateľný diabol