Shiffrinová nevedela zastaviť plač. Vlhová zopakovala situáciu z Aare

Petra Vlhová, Mikaela Shiffrinová a Wendy Holdenerová v Killingtone 2021.
Petra Vlhová, Mikaela Shiffrinová a Wendy Holdenerová v Killingtone 2021. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|28. nov 2021 o 21:00

Slovenská lyžiarka skončila druhá.

KILLINGTON, BRATISLAVA. Na malý moment zrejme slovenskí fanúšikovia prestali dýchať. Petre Vlhovej sa v úvode druhej jazdy spojili lyže.

Akoby si ich na chvíľu prišliapla. Musela prudko zabrzdiť. Bolo to na hrane, ale dokázala z náročnej situácie vymanévrovať.

„Bohužiaľ, urobila som chybu. Neviem povedať, čo sa presne stalo. Spojili sa mi lyže a stratila som rovnováhu. Bola to veľká chyba,“ priznala Vlhová pre Medzinárodnú lyžiarsku federáciu (FIS).

V okamihu stratila takmer sekundu. Na priebežných medzičasoch bola až tretia. V závere Slovenka zmobilizovala sily a do cieľa prišla na konečnom druhom mieste.

„Potom som musela poriadne riskovať. Mohlo to dopadnúť aj horšie. Dnes som sa cítila dobre. Ak riskujete, môže sa stať aj niečo takéto,“ dodala.

Už štvrtýkrát v slalome Svetového pohára v Killingtone skončila druhá. Raz bola v americkom stredisku piata. Zakaždým ju zdolala len Mikaela Shiffrinová.

Vlhová na ňu tentoraz stratila 0,75 sekundy. Tretia skončila Švajčiarka Wendy Holdenerová, ktorú Slovenka zdolala o 8 stotín sekundy.

Shiffrinová si skryla tvár do dlaní

V cieli Vlhová zamávala divákom a zablahoželala Shiffrinovej pobúchaním po ramene. Američanka ju zase poklepala po prilbe. Bol vidieť ich vzájomný rešpekt.

„Bol to veľký boj,“ priznala Shiffrinová v rozhovore po pretekoch pre FIS.

Ešte predtým sa po otázke, čo pre ňu znamená toto víťazstvo, rozplakala. Na pár sekúnd si skryla tvár do dlaní. Neskôr sa oprela hlavou o lyžu.

„S druhým kolom som spokojná a šťastná, hoci to nebolo bez chyby. Snažila som sa ísť na maximum, lebo som vedela, že Petra bude opäť pripravená,“ naznačila Američanka.

„Tentoraz urobila ona väčšiu chybu. Víťazstvo na domácom svahu je špeciálne. Som rada, že dokážem jazdiť takto rýchlo,“ dodala.

Vlhová: Verím, že tu môžem vyhrať

Vlhová po dvoch víťazstvách v Levi bola sebavedomá. V americkom stredisku túžila zvíťaziť a pretrhnúť víťaznú nadvládu Shiffrinovej.

„V porovnaní s uplynulými rokmi mám väčšie sebavedomie. Cítim sa lepšie a verím, že tu môžem vyhrať. Zatlačím a pôjdem najlepšie ako viem,“ vravela Vlhová pred pretekmi.

Po úvodnom kole bola najrýchlejšia. Ako jediná lyžiarka zvládla jazdu pod 50 sekúnd. Na druhú Shiffrinovú mala náskok 0,20 sekundy.

„Momentálne sa cítim veľmi dobre, ale prvé kolo nebolo ľahké. Svah je dobrý, no podmienky sa menia, treba byť na to pripravený,“ uviedla 26-ročná Liptáčka.

Tréner sa snaží postaviť to, čo sa stavia na tréningoch, aby to mal pretekár jednoduchšie, ale nie vždy to vyjde ako v mojom prípade.


Matej Gemza, asistent trénera

Pred druhou jazdou mala aj psychologickú výhodu, keďže trať staval jej slovenský tréner Matej Gemza.

Zopakovala sa situácia z Aare

Opakovala sa však nešťastná situácia z minulej sezóny zo švédskeho Aare. Vtedy staval Gemza prvé kolo slalomu. Bola to jeho premiéra vo Svetovom pohári.

Aj vtedy Vlhová úvode jazdy spravila obrovskú chybu. Dokázala ju ustáť, ale do cieľa prišla s veľkou stratou. Stačila jej na postup do druhého kola. Napokon skončila ôsma.

„Tréner sa snaží postaviť to, čo sa stavia na tréningoch, aby to mal pretekár jednoduchšie, ale nie vždy to vyjde ako v mojom prípade. Boli to hrozné pocity,“ priblížil vtedy Gemza.

„Chcete svojej zverenke pomôcť a napokon je to za dobrotu na žobrotu. A ostanem najväčší hlupák,“ doplnil.

Jeho vina však bola minimálna, ak nie žiadna. Rovnako aj teraz počas druhého kola v Killingtone. Hoci tentoraz Vlhová skončila druhá, nebola spokojná.

Rýchlostné preteky v Kanade vynecháva

V hodnotení slalomu Svetového pohára sa udržala na vedúcej priečke s 280 bodmi. Shiffrinová má o dvadsať bodov menej.

V celkovom hodnotení zase vedie Američanka, ktorá má 360 bodov, o dvadsať bodov viac ako slovenská lyžiarka.

V Killingtone sa v sobotu zrušil obrovský slalom pre nepriaznivé podmienky a aj pre chybný časomer v cieľovom priestore.

„Bola som viac unavená v porovnaní s klasickým dňom. Musela som byť celý čas sústredená. Nevedela som, či pôjdeme alebo nepôjdeme a to bolo únavné,“ priznala Vlhová.

Najbližší víkend Slovenka vynecháva rýchlostné preteky v kanadskom Lake Louise. So svojím tímom však ostáva v USA a bude trénovať v Copper Mountain v Colorade.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Shiffrinová nevedela zastaviť plač. Vlhová zopakovala situáciu z Aare