Vlhová má formu. Uchmatne si prvé víťazstvo na Shiffrinovej domácej pôde?

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová počas slalomových pretekov v Levi 2023.
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová počas slalomových pretekov v Levi 2023. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|23. nov 2023 o 07:00

Slovenka predvádza na začiatku sezóny najlepšie lyžovanie.

BRATISLAVA. Americké stredisko až do vlaňajška nepoznalo v slalome inú víťazku ako Mikaelu Shiffrinovú. Päť štartov premenila na päť víťazstiev. 

„Je to moje najobľúbenejšie podujatie Svetového pohára,“ nechala sa počuť Shiffrinová. 

Vlani skončila až na piatom mieste a triumf si rozdelili Wendy Holdenerová a Anna Swennová Larssonová. 

SP v Killingtone:

Sobota 25. novembra

Obrovský slalom - 1. kolo 16:00, 2. kolo 19:00

Nedeľa 26. novembra

Slalom - 1. kolo 16:00, 2. kolo 19:00

Pre obe to bolo prvé víťazstvo v kariére. Ani jednu z obhajkýň však nezachytil úvod sezóny v dobrej forme. Švédka v Levi dokonca nepostúpila do druhého kola, Švajčiarka bola najlepšie ôsma. 

V americkom stredisku sa darilo aj slovenskej reprezentantke Petre Vlhovej. Vždy však skončila za chrbtom svojej rivalky. Okrem minulého roku, keď sa umiestnila o jeden stupienok pred Shiffrinovou. 

Elektrizujúca atmosféra

Preteky v Killingtone sú v USA lyžiarskym sviatkom. V roku 2018 prilákali viac ako 39 000 divákov, čo je najviac v histórii Svetového pohára v Spojených štátoch.

O rok neskôr bolo na pretekoch 15 000 divákov, predvlani sedem a pol tisíc fanúšikov. Na preteky sa vtedy mohli prísť pozrieť iba plne zaočkovaní fanúšikovia alebo s negatívnym testom na covid-19. Vlani sa už účasť počas víkendu vyšplhala na čísla spred pandémie. 

Preteky sledovalo 37 000 divákov. 

„Je úžasné mať v hľadisku celú rodinu a priateľov. Preteky v Killingtone sú výnimočné. Myslím si, že diváci v Amerike sú hlučnejší ako v Európe. Počuť ich po celej dĺžke trati,“ uviedla minulý rok americká lyžiarka Paula Moltzanová.

„Tento dav je výnimočný. Najmä v slalome počujem povzbudzovanie už na štarte. Dodáva mi to energiu, ktorá ma ženie do cieľa rýchlejšie. Ide o moje rodné mesto a veľa ľudí mi tu fandí. Ak však príde niekto, kto je rýchlejší, fanúšikovia to ocenia. Hľadajú totiž úžasnú show. Aj toto robí podujatie výnimočné,“ povedala vlani Shiffrinová pre noviny Vermontbiz. 

Pomalší rozbeh

Shiffrinová sa narodila vo Vaile (štát Colorado, pozn.), ale pre otcovu prácu sa v detstve musela viackrát sťahovať.

Raz do New Hampshiru, inokedy do Colorada, až napokon skončila v lyžiarskej akadémii Burke. Vo Vermonte, kde sa nachádza aj Killington.

Americká lyžiarka zjazdovku Superstar dôverne pozná a slalomové preteky, okrem vlaňajška, vždy vyhrala s jasným časovým odstupom. 

V roku 2019 bola strata Vlhovej priepastných 2,29 sekundy. 

„Na začiatku síce nie je zjazdovka veľmi strmá, ale druhá polovica slalomu postupne padá prudšie nadol. Je to podobné, ako slalom v Kranjskej Gore. Ak bude trať ľadová, tak tu majú šancu iba najlepšie slalomárky,“ opísal ju tréner Pavel Šťastný, ktorý v stredisku pôsobí. 

Američanka si v úvode prebiehajúcej sezóny privodila drobné zranenie v tréningu, ktoré mohlo ovplyvniť jej výkon počas slalomových pretekov v Levi. V prvých pretekoch obsadila štvrtú priečku, ďalší deň po výpadku Vlhovej vyhrala. 

„Neviem posúdiť, či sa necítila stopercentne pre zranenie alebo sa ešte na začiatku sezóny nerozbehla. V Söldene sa jej to tiež nepodarilo tak, ako by si predstavovala. Tam však jej výkon neovplyvňovalo žiadne zranenie. 

Povedala, že je spokojná a pozitívne naladená. Videla na svojej jazde niekoľko zaváhaní, na ktorých chce pracovať,“ komentovala jej výkon bývalá česká lyžiarka Šárka Strachová

Vlhovej vzostupná bilancia

Umiestnenie Vlhovej v Killingtone

Obrovský slalom

2016 – 13. miesto
2017 – 10. miesto
2018 – 7. miesto
2019 – 6. miesto
2022 – 4. miesto

Slalom

2016 – 5. miesto
2017 – 2. miesto
2018 – 2. miesto
2019 – 2. miesto
2021 – 2. miesto
2022 – 4. miesto

V obrovskom slalome sa americkej reprezentantke na domácej zjazdovke až tak nedarilo. Bola v ňom druhá, tretia, štvrtá, piata a vlani dokonca trinásta. 

Obrovský slalom mal zakaždým inú víťazku. Minulý rok vyhrala Lara Gutová Behramiová, predtým sa naposledy súťažilo pred štyrmi rokmi. V roku 2020 sa Svetový pohár v Killingtone neuskutočnil pre pandémiu covid-19 a predvlani nepriali poveternostné podmienky. 

Vlhová sa v obrovskom slalome postupne zlepšovala. Bola trinásta, desiata, siedma, šiesta a vlani štvrtá. 

Lyžiarky už majú za sebou úvodné preteky v disciplíne. Sezónu odštartovali v Söldene, kde vyhrala Behramiová pred Brignoneovou a Vlhovou. Shiffrinová skončila šiesta. 

Najlepšie lyžovanie

Tím okolo slovenskej lyžiarky je pred pretekmi v zámorí výborne naladený. Napriek nešťastnému vypadnutiu pred necelými dvoma týždňami v Levi, panuje pozitívna atmosféra.

Rodáčka z Liptovského Mikuláša v prvých slalomových pretekoch sezóny deklasovala konkurenciu a vyhrala najväčší rozdielom v kariére (1,41 s). Aj druhý deň mala našliapnuté za víťazstvom, ale nešťastný špicar v druhom kole ju zastavil. 

„Hodnotím to ako veľmi dobré. Predviedla som v podstate excelentné štyri jazdy. Som šťastná, že som v pretekoch ukázala to, čo predvádzam na tréningoch. Samozrejme, vypadnutie mrzí a stále aj bolí. Je jedno z tých horších v kariére, ale už sa s tým nedá nič robiť,“ povedala Vlhová v rozhovore pre Sport Management Company (SMC). 

Špicar patrí medzi najbežnejšie zaváhania na svahu, obzvlášť v slalome. „Áno, je to vec, ktorá sa stáva. Ja s tým v podstate aj vždy počítam, viem, že to môže prísť, ale predsa len, keď sa to stane, je ťažké sa s tým vyrovnať. 

Navyše v momente, keď všetci videli, že som išla jasne za víťazstvom. Tým pádom som išla úplne naplno. Chcela som druhý deň dokázať, že to v sobotu rozhodne nebola náhoda. Bohužiaľ, nevyšlo to. Napriek tomu som šťastná a hrdá, že som ukázala azda najlepšie lyžovanie, aké tu kedy v mojom podaní bolo…“

„Petra si zaslúžila víťazstvo, šla neuveriteľne, ale mala smolu. Bolo úžasné sledovať ako jazdí. Aj spodnú pasáž by išla veľmi dobre. Bude veľmi náročné s ňou v tejto sezóne zvádzať súboje. Nikdy sa nemôžem vzdávať,“ vzdala hold Shiffrinová, ktorá dosiahla už 89. víťazstvo v kariére. 

Sebavedomý tréner

Tréner Mauro Pini pred sezónou uviedol, že súčasnú Vlhovú vníma ako Vlhovú spred dvoch rokov, počas olympijskej sezóny 2021/22. 

„Aj keď Petra v nedeľu neprišla do cieľa, vyhodnotenie je ľahké: je to pozitívne! Môžeme byť šťastní, čoho je Petra schopná, čo ukázala v pretekoch. Teší nás to, napĺňa sebavedomím a odhodlaním. 

Aj keď pretekárovi niečo nevyjde, je dôležité, aby to bral ako motiváciu do ďalších pretekov. Napriek tomu, že je v ňom možno aj mix pocitov, musí sa naučiť ich kontrolovať, vedieť si vyčistiť hlavu a posunúť sa ďalej. V tomto prípade je už u nás plná koncentrácia na preteky v Killingtone.

Pre nás je podstatné to, aby sme ju udržiavali na súčasnej výkonnostnej úrovni. Pretože keď ste na takomto leveli, som presvedčený, že aj ona sama cíti, koľko ďalších dverí môže ešte otvoriť a koľko rôznych krásnych emócií môže za nimi nájsť,“ prezradil švajčiarsky tréner. 

Slovenská reprezentantka ostane po pretekoch v Killingtone v zámorí. O týždeň sú na programe ďalšie preteky Svetového pohára v kanadskom stredisku Mount Tremblant. Zastávka je v kalendári SP novinka. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová má formu. Uchmatne si prvé víťazstvo na Shiffrinovej domácej pôde?