Shiffrinová chválila Vlhovú. Bude náročné s ňou súperiť, reagovala na jej formu

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová.
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová. (Autor: Reuters)
Nikola Baďová, Matej Hank|12. nov 2023 o 15:44

Vypadnutie zhodnotil Timotej Zuzula.

BRATISLAVA. Obrovská smola. Petra Vlhová smerovala za druhým triumfom vo fínskom Levi, ale dostala nešťastného špicara a vypadla. 

Prvé víťazstvo v sezóne zaznamenala Mikaela Shiffrinová. Američanka si pripísala triumf s číslom 89 a v stredisku za polárnym kruhom vyhrala už siedmykrát. 

„Petra si zaslúžila víťazstvo, šla neuveriteľne, ale mala smolu. Bolo úžasné sledovať ako jazdí. Aj spodnú pasáž by išla veľmi dobre. Bude veľmi náročné s ňou v tejto sezóne zvádzať súboje. Nikdy sa nemôžem vzdávať,“ uviedla pre FIS víťazka. 

Víťazku Mikaelu Shiffrinovú na pódiu doplnila Leona Popovičova (číslo sedem) a Lena Dürrová (číslo štyri).
Víťazku Mikaelu Shiffrinovú na pódiu doplnila Leona Popovičova (číslo sedem) a Lena Dürrová (číslo štyri). (Autor: TASR/AP)

Prvé kolo na mieru Hectorovej

Podmienky za polárnym kruhom sa nezmenili ani v druhý súťažný deň. Trať bola výborne pripravená.

Preteky odštartovala Anna Swennová Larssonová, ktorá však v porovnaní so zvyškom štartového poľa výrazne zaostala a jej výkon nestačil ani na postup do druhého kola. 

„Strmú časť postavil švédsky tréner pre Saru Hectorovú. Väčšinou to býva tak, že na strmom sú tri štyri oblúky, potom sa dáva nejaká dvojbrána, ktorá by narušila rytmus. 

Anna mala veľmi predsunutú vnútornú lyžu a nedokázala vytvoriť dostatočný tlak na hornú lyžu a potom ako stála, dochádzala k zosunom. Chýbala jej akcelerácia v oblúku. To sa odzrkadlilo aj na cieľovom čase,“ zhodnotil pre Sportnet Timotej Zuzula. 

Sara Hectorová bola po prvom kole tretia, napokon však obsadila štvrtú priečku, čím vyrovnala kariérne maximum v disciplíne. 

Zlepšený výkon

Shiffrinová prišla do cieľa s náskokom až 2,32 sekundy na švédsku lyžiarku. 

Američanka si v prvom kole veľmi dobre postrážila strmú pasáž a jej jazda sa zdala pokojnejšia ako v sobotňajších slalomových pretekoch. 

„Na jej jazde bolo vidieť, že je ďaleko od brán. Ešte nie je v takej forme,“ komentoval bývalý český lyžiar Petr Záhrobský, brat Šárky Strachovej. 

„Mikaela šla dobre, no viackrát pribrzdila lyže a to sa ukázalo aj na čase. Bola to jej najlepšia jazda v Levi. Ešte asi nie je v takej pohode ako pominulé roky, keď dokázala konkurovať Petre,“ uviedol Zuzula. 

„Cítila som sa dobre, mala som aj dobrý timing. Toto je výsledok toho, ako som trénovala posledné dni. Chcela som vyťažiť zo včerajška. Petra lyžuje ohromne, momentálne je na takej úrovni, že som si nie istá, či dokážem urobiť aj ja taký čas. 

Myslím, že sa môžem zlepšiť do druhého kola. V druhej jazde by som rada šla razantnejšie do oblúkov," uviedla americká lyžiarka pre JOJ Šport.

Dokáže ísť na všetkom

Vlhová s číslom šesť opäť nádejne odštartovala, od prvých bránok sa dostala do ideálneho tempa a bez zaváhania zvládla aj kombináciu, kde sa menil rytmus.

Postrážila si prechod do strminy, v ktorej našla čistú a rýchlu líniu a na treťom medzičase mala náskok 91 stotín na Shiffrinovú. V cieli mala nakoniec na americkú rivalku k dobru trištvrte sekundy a dostala sa jasne do vedenia.

„Je schopná dobre časovať oblúky, má úžasnú stopu a trať zvládla s absolútnym prehľadom. Ona už predtým patrila k svetovej špičke, predošlá sezóna bola trochu kostrbatá, ale na túto sa výborne pripravila.

Momentálne je technicky na tom tak, ako nikto iný v štartovom poli. Pozrite sa ako ide čisto, s ľahkosťou a ako dokáže pracovať s energiou," chválila Slovenku bývalá česká reprezentantka Eva Kurfürstová.

VIDEO: Petra Vlhová a jej jazda v 1. kole slalomu v Levi

„Petra asi dokáže ísť momentálne na všetkom. Neexistuje nič, čo by ju v danej situácii, mohlo zaskočiť. Ani to s ňou nepohne. Môžu vymyslieť hocičo, no pri aktuálnej situácii je neporaziteľná,“ zhodnotil bývalý tréner Timotej Zuzula. 

„Na rovine nabrala rýchlosť a perfektne si poradila s nerovnosťami. Snažila sa oblúky ukončovať skôr. Výborne nadviazala na včerajšie druhé kolo. Perfektná jazda,“ komentoval Záhrobský. 

„Či mám veľký alebo malý náskok, mám dosť skúseností, stále si idem svoje, stále musím bojovať, ísť naplno, pretože nič nemám isté. Určite dám do toho všetko aj v druhej jazde. Uvidíme, ako to dopadne,“ prezradila po prvej jazde Vlhová pre JOJ Šport. 

Rozhodila ju nerovnosť

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Shiffrinová chválila Vlhovú. Bude náročné s ňou súperiť, reagovala na jej formu