Vlhová začína súťažou všestrannosti. Prečo je favoritkou na zlato?

Petra Vlhová je v alpskej kombinácii najväčšou favoritkou.
Petra Vlhová je v alpskej kombinácii najväčšou favoritkou. (Autor: Jozef Jakubčo)
Juraj Berzedi|7. feb 2021 o 15:00

Vlhovú čaká v pondelok na MS kombinácia.

CORTINA, BRATISLAVA. Nejde o body, ale o medaily.

Týmto heslom sa zrejme bude riadiť slovenská lyžiarka Petra Vlhová na majstrovstvách sveta v Cortine d'Ampezzo.

Vo Svetovom pohári záleží často na každom bode. Aj jeden za tridsiate miesto v pretekoch môže byť v konečnom hodnotení kľúčový.

Na svetovom šampionáte je to iné. Je to buď - alebo. Najmä pre elitné pretekárky, medzi ktoré patrí aj 25-ročná rodáčka z Liptova. Miesta mimo pódia sú pre ne nezaujímavé.

„Idem na medaily, štvrté, piate či šieste miesta ma nebudú zaujímať,“ vyhlásila Vlhová pre slovenské médiá.

Na majstrovstvách sveta môže zabojovať až o päť medailí. O prvú hneď v pondelňajšej v alpskej kombinácii (1. kolo slalom o 11.00, 2. kolo super-G o 14.30, vysiela RTVS 2, Eurosport 1).

Organizátori napokon pre silné nočné sneženie organizátori odložili pondelňajší štart zjazdárskych majstrovstiev sveta v Cortine d'Ampezzo. Viac sa dozviete TU >>>

Prvé bude slalomové kolo

Pred dvoma rokmi na šampionáte vo švédskom Aare skončila Vlhová v kombinácii druhá. Len o tri stotiny sekundy zaostala za víťaznou Švajčiarkou Wendy Holdenerovou.

„Tri stotiny sú veľmi málo, bola som z toho trochu nešťastná. Mrzí ma, že som nevyhrala, ale veľmi sa teším z medaily. S odstupom času sa budem už len tešiť,“ priznala vtedy Slovenka.

Petra Vlhová.
Petra Vlhová. (Autor: TASR)

O pár dní neskôr sa stala majsterkou sveta v obrovskom slalome a úspešný šampionát zavŕšila bronzovou medailou v slalome.

Zdalo sa však, že majsterkou sveta v kombinácii sa už nikdy nestane. Súťaž všestrannosti totiž mala vypadnúť z programu šampionátu. Na úkor paralelných disciplín.

Napokon kompetentní urobili kompromis. V Cortine sa pôjde kombinácia i paralelný obrovský slalom.

Alpská kombinácia býva zložená z jedného kola zjazdu alebo super-G a jedného kola slalomu. 

Keďže sa v Cortine ide hneď v úvodný deň šampionátu, pred ktorým lyžiarky neabsolvovali žiadny meraný tréning zjazdu, v pondelok sa pôjde super-G.

Obvykle sa kombinácia začína rýchlostnou disciplínou, ale tentoraz to bude naopak. Dôvodom sú poveternostné podmienky. 

Cortine sa očakáva husté sneženie, a tak sa organizátori rozhodli vymeniť kolá. O 11.00 sa začne slalomom a súťaž bude vrcholiť super-G. 

To, že sa pôjde prvý slalom, je trochu iné. Beriem to ako fakt. V slalome si budem chcieť urobiť čo najväčší náskok, aby mi to mohlo stačiť v super-G,“ naznačila Vlhová.

Je favoritkou na zlato

Skutočnosť, že sa nejde zjazd, môže byť pre Vlhovú veľká výhoda. Superobrovský slalom je zatočenejší a pretekárky v ňom nedosahujú takú rýchlosť ako v zjazde.

Navyše, slovenská lyžiarka pred šampionátom ukázala v super-G svoju silu, keď vo Svetovom pohári v Garmisch-Partenkirchene skončila druhá.

Vôbec prvýkrát sa dostala na pódium v rýchlostných disciplínach. V nemeckom stredisku bola rýchlejšia len Lara Gutová-Behramiová zo Švajčiarska.

Naopak, nevýhodou môže byť vysoké štartové číslo v slalome - Vlhová pôjde v pondelok na trať až ako 23. v poradí.

Šancu na medailu má Petra Vlhová v každej disciplíne. Veľkú bude mať v kombinácii, keďže slalom jazdí najlepšie a v super-G je medzi elitou.


Rastislav Mažgút, lyžiarsky tréner

„Petra bude v kombinácii najhorúcejším želiezkom na zlatú medailu,“ tvrdí bývalá slovenská lyžiarka Jana Gantnerová mladšia.

V súčasnosti nie je na svete komplexnejšia lyžiarka. V slalome patrí Vlhová už dlhodobo k absolútnej elite a v posledných týždňoch ukázala aj výborné rýchlostné parametre.

„Šancu na medailu má v každej disciplíne. Veľkú bude mať v kombinácii, keďže slalom jazdí najlepšie a v super-G je medzi elitou,“ naznačil Vlhovej bývalý tréner Rastislav Mažgút.

Vlhová: Necítim žiadny tlak

Obhajujem striebro, ale to nič neznamená. Bolo to pred dvoma rokmi a teraz som v inej pozícii. Necítim žiadny tlak, posnažím sa podať maximum a uvidíme, či to bude stačiť na medailu,“ vraví Vlhová.

Z okruhu favoritiek na medailu jazdí v súčasnosti najlepšie super-G okrem Vlhovej aj Talianka Federica Brignoneová. Posledné tri kombinácie vo Svetovom pohári dokonca vyhrala.

Naopak, Vlhová posledné dve kombinácie, ktoré boli ešte v minulej sezóne, nedokončila. V porovnaní s Brignoneovou má však výrazne lepší slalom.

„Vlhová je najvšestrannejšou lyžiarkou. Dokáže to aj v alpskej kombinácii, kde budú najväčšími favoritkami na víťazstvo práve Petra a Federica,“ odhaduje pre Sportnet taliansky novinár Alberto Dolfin z Corriere dello Sport.

Keď získa zlato, opadne stres

Ašpirantkou na medailu je aj olympijská víťazka z Pjongčangu v tejto disciplíne Michelle Gisinová. Švajčiarka sa v sezóne zaradila k elitným slalomárkam, ale zhoršila sa v rýchlostných disciplínach.

Výbornú formu v slalome má aj Američanka Mikaela Shiffrinová. Jej nevýhodou môže byť to, že v tejto sezóne neabsolvovala žiadnu rýchlostnú súťaž.

„Super-G som trénovala tri dni. Na lyžiach sa cítim veľmi dobre, je to zábava,“ reagovala Shiffrinová pre agentúra APA.

Okruh favoritiek dopĺňa Švajčiarka Holdenerová, ktorá však tiež v rýchlostných disciplínach momentálne nedosahuje prenikavé výsledky.

Vlhovej problémom môže byť to, že na náročnej zjazdovke v Cortine ešte nikdy nesúťažila. A viac by jej vyhovovalo, keby trať super-G bola zatočená a technická.

„Nemala som tu žiadny tréning. Bola som sa len pozrieť na kopci, aby som v pondelok vedela, kam mám ísť," priznala slovenská lyžiarka.

„Keď Petra začne medailou, najlepšie zlatou, splní si medailovú povinnosť a opadne z nej prvotný stres. A po zvyšok šampionátu sa môže niesť na pozitívnej vlne,“ tvrdí Gantnerová.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová začína súťažou všestrannosti. Prečo je favoritkou na zlato?