Vlani ukončili profesionálnu kariéru. S kým nebude Vlhová súperiť?

Tessa Worleyová.
Tessa Worleyová. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|22. okt 2023 o 07:00

Na zjazdovkách sa už neobjaví majsterka sveta i mužskí olympijskí víťazi.

BRATISLAVA. Slovenská reprezentantka Petra Vlhová sa v nasledujúcej sezóne už nestretne s niektorými lyžiarkami. So športovou kariérou rozlúčilo viacero mien. 

Ktoré pretekárky skončili minulú sezónu s profesionálnym lyžovaním?  

Tessa Worleyová

Francúzska lyžiarka dlho rozhodnutie o konci kariéry odkladala. Formu časovala na domáce majstrovstvá sveta. V obrovskom slalome útočila na zlatú medailu, ale v druhom kole nešťastne vypadla. 

V poslednej pasáži však podkĺzla na vnútornej lyži a vypadla. "Obrovské sklamanie pre Francúzov,“ komentovali v televízii Eurosport. 

"Sezóna sa nevyvíjala zle. Na majstrovstvách sveta som mala dobrú formu, ale odchádzala som sklamaná. Bol to môj veľký cieľ. Vo svojej kariére som však ukázala svoju dlhovekosť,“ povedala pre Eurosport Worleyová. 

Tridsaťštyriročná pretekárka súťažila v kolotoči Svetového pohára sedemnásť rokov. V prvých pretekoch medzi elitou sa dokázala prebojovať do najlepšej tridsiatky a uchmatla dva body za 29. miesto.

Celkovo sa postavila na štart prestížneho seriálu 255-krát. Na svojom konte má šestnásť víťazstiev a 36 pódiových umiestnení. 

Dvakrát získala malý krištáľový glóbus za obrovský slalom. Naposledy predvlani. Zo svetových šampionátov si odniesla dva tituly majsterky sveta vo svojej obľúbenej disciplíne. Na olympijských hrách však žiadny cenný kov nepridala. 

Worleyová utrpela počas kariéry viacero zranení vrátane pravého kolena v decembri 2013, ktoré ju pripravilo o účasť na zimných olympijských hrách v Soči 2014. V tom čase bola vo výbornej forme. 

"Mám vášeň pre lyžovanie a pre tréning. Chcela som sa stále zlepšovať a napredovať. Prežila som neuveriteľné chvíle. Najmä v rokoch 2016 a 2017 s titulom majsterky sveta a krištáľovým glóbusom. Bola som fyzicky i technicky na vrchole. 

Sú ciele, na ktoré sa mi nepodarilo dosiahnuť. Napríklad medaila z olympijských hier. Nič však neľutujem, pretože som urobila pre to všetko,“ prezradila pre francúzsku televíziu TV Info.  

Coralie Frasseová Sombetová

Preteky obrovského slalomu vo finále SP boli posledné aj pre Worleyovej tímovú kolegyňu. Sombetová patrila medzi pretekárky, ktoré pravidelne bodovali v prestížnom seriáli. Najlepší výsledok zaznamenala túto sezónu, keď v Kranjskej Gore skončila na šiestom mieste v obrovskom slalome. 

Na štarte novej sezóny v rakúskom Söldene bude hájiť francúzske farby iba jediná lyžiarka – Clara Direzová. Ostatné členky technického tímu Romane Miradoliovú, Doriane Escanéovú a Clarisse Brecheovú trápia zranenia. 

Nicole Schmidhoferová

Zatiaľ čo francúzska dvojica nechcela na seba pútať pozornosť, rakúska lyžiarka sa predstavila v posledných pretekoch v tradičnom odeve. Na svah sa vydala v zelenej čiapke, krátkych nohaviciach a čiernom saku. 

Počas finálovej jazdy v super-G sa zastavovala pri kolegoch a objímala ich. V cieli ju čakala sprcha šampanského. 

"Počas jazdy mi napadlo, že by som vlastne nemala ísť tak rýchlo, pretože nemám prilbu. Bola to veľká zábava,“ povedala pre ORF. 

Najväčší úspech v šestnásťročnej kariére je zlatá medaila zo super-G na MS 2017. O dva roky neskôr získala malý glóbus za zjazd. Bola to jej najlepšia sezóna. Schmidhoferová si v nej pripísala všetky štyri víťazstvá v SP. 

Tamara Tipplerová

Iná rakúska lyžiarka, Tamara Tipplerová, ešte definitívne zbohom nepovedala. Vtedy tridsaťjedenročná pretekárka pred finále SP zistila, že je tehotná. 

"Situácia prekvapila aj mňa. Uvedomujem si, že už nemôžem riskovať. Teraz ma však čaká ďalšia úžasná úloha, na ktorú sa veľmi teším," citovala agentúra APA. 

V minulej sezóne sa dvakrát prebojovala do prvej desiatky Svetového pohára, keď skončila piata v super-G v St. Anton a šiesta v zjazde v Cortine d'Ampezzo.

Preteky SP nikdy nevyhrala, päťkrát bola na druhom mieste. 

Tina Robniková 

Slovinská lyžiarkavo veku 31 rokov ukončila kariéru. Svoje rozhodnutie oznámila cez sociálnu sieť Instagram.

Špecialistka na obrovský slalom sa dlhodobo trápila so zraneniami, vynechala aj úvod minuloročnej sezóny, keď sa zotavovala zo zlomeniny z oblasti holennej kosti a vykĺbenia ramena.

"Od svojich trinástich rokov až dodnes som utrpela veľa zranení, takže môžem povedať, že boli súčasťou celej mojej lyžiarskej kariéry.

Zlomila som si osem kostí, dvakrát som si natrhla väzy v kolene a niekoľkokrát vykĺbila rameno," uviedla vo svojom príspevku.

V uplynulej sezóne napokon absolvovala iba šesť pretekov s najlepším umiestnením na 29. mieste v obrovskom slalome na domácich pretekoch v Kranjskej Gore.

V tomto prostredí sa slovinskej pretekárke darilo najviac. Získala tu svoje najlepšie umiestnenia v kariére, keď v obrovskom slalome obsadila šieste, siedme a ôsme miesto.

Meta Hrovatová

Slovinská lyžiarka nečakane ukončila kariéru ešte pred vstupom do minulej sezóny. Špecialistka na točivé disciplíny sa tak rozhodla vo veku 24 rokov.

Hrovatová sa na svahoch naposledy predstavila v marci 2022 vo švajčiarskom Lenzerheide, kde spadla a následne mala problémy so zraneným kolenom.

"Toto rozhodnutie bolo jedno z najťažších v mojom živote. Som rada, že som ho urobila v čase, keď som ešte pomerne zdravá. Koleno ma trápi, ale budem v poriadku.

Dospela som v mojom živote do bodu, keď už sa netúžim odovzdať tomuto športu natoľko, aby som mohla dosiahnuť výsledky, ktoré chcem," rozlúčila sa Hrovatová vo vyhlásení, ktoré zverejnila slovinská tlačová agentúra STA.

Hrovatová bola najúspešnejšia slovinská alpská lyžiarka od čias Tiny Mazeovej. Zaznamenala štyri pódiové umiestnenia v pretekoch Svetového pohára, všetko tretie miesta v obrovskom slalome.

V rovnakej disciplíne obsadila na ZOH v Pekingu siedme miesto. Jej trénerom bol aj Livio Magoni, bývalý kouč Petry Vlhovej. Mladá Slovinka však naznačila, že by sa na lyžiarske svahy mohla vrátiť.

Marie Michele Gagnonová

Kanadská reprezentantka ukončila kariéru spoločne so svojim partnerom Travisom Ganongom z USA. Na rozlúčku natočili video, kde podnikli poslednú spoločnú jazdu v svadobných šatách a obleku. 

Lyžiarsky pár je spolu už pätnásť rokov. 

Kanaďanka sa na konci kariéry špecializovala na rýchlostné disciplíny. Tešila z dvoch víťazstiev v alpskej kombinácii a troch tretích miest v slalome a super-G. 

„Som hrdá, že som reprezentovala Kanadu po celom svete. Stretla som úžasných ľudí a našla si priateľov, ktorý vydržia na celý život. Vrátane môjho snúbenca Travisa. Bola to veľmi obohacujúca cesta a teším sa na moju ďalšiu kapitolu,“ uviedla pre skiracing. 

Ganong mal v kariére odlišný cieľ. Chcel stáť na pódiu na legendárnej zjazdovke Streif v Kitzbüheli. 

„Dosiahol som svoje ciele, vyhral som preteky Svetového pohára, medailu z MS, bojoval som o pódium na niekoľkých olympijských hrách.

Korunovať to všetko pódiom v Kitzbüheli bola veľká česť," uviedol Američan, ktorý v januári obsadil 3. miesto v zjazde v rakúskom stredisku.

Na domácich majstrovstvách sveta v roku 2015 v Beaver Creeku získal rýchlostný špecialista striebro v zjazde a v rovnakej disciplíne vo Svetovom pohári má dve víťazstvá. Na stupni víťazov SP sa umiestnil celkovo šesťkrát.

Odchod veteránov

V mužskej časti sa lúčili prevažne špecialisti na rýchlostné disciplíny. 

Clarey patril vo veku 42 rokov k najstarším pretekárom na okruhu. Nikdy sa mu nepodarilo vyhrať, ale desaťkrát stál na stupňoch víťazov.

Najväčší úspech dosiahol na zimných olympijských hrách v Pekingu, keď v zjazde vybojoval striebornú medailu. 

Posledný zjazd vo finále SP prežíval veľmi emotívne. "Bolo to veľmi emocionálne už počas prehliadky trate. Niekoľkokrát som plakal. Rád by som sa poďakoval celému tímu a rodine. Špeciálne ďakujem manželke, ktorá mi umožnila dlho pretekať na vrcholovej úrovni. S mojou kariérou som spokojný,“ prezradil v rozhovore pre Eurosport. 

Kariéru nečakane ukončil rakúsky lyžiar Matthias Mayer. Trojnásobný olympijský šampión ešte absolvoval prehliadku trate v talianskom Bormiu pred super-G, no na štart pretekov Svetového pohára sa už nepostavil.

Mám za sebou krásnu sezónu, v ktorej som získal tretie olympijské zlato. Dobre som začal aj túto, ale už mám toho skrátka dosť. Som v dobrom zdravotnom stave, pokojne som to mohol ťahať ďalej.

Premýšľal som o tom už v lete. Mohlo to prísť kedykoľvek, aj oveľa skôr. Dnes som si skrátka povedal, že je ta správna chvíľa," uviedol pre agentúru APA.

Olympijský víťaz z Pekingu, Beat Feuz, vyhlásil, že sa so súťažnými svahmi definitívne rozlúči v druhej polovici januára na svojej obľúbenej zjazdovke v Kitzbüheli.

„Po šestnástich rokoch v kolotoči Svetového pohára sa 21. januára moja aktívna súťažná kariéra skončí. Teším sa, že si ešte raz budem môcť vychutnať moje obľúbené preteky vo Wengene a Kitzbüheli," uviedol 35-ročný Švajčiar.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlani ukončili profesionálnu kariéru. S kým nebude Vlhová súperiť?