Pokojne naplníme celý Chopok, reagovala riaditeľka pretekov v Jasnej na divácky záujem

Viceprezidentka Zväzu slovenského lyžovania a športová riaditeľka Svetového pohára v Jasnej Jana Palovičová.
Viceprezidentka Zväzu slovenského lyžovania a športová riaditeľka Svetového pohára v Jasnej Jana Palovičová. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|19. okt 2023 o 07:30

Svetové lyžiarky sa predstavia na Slovensku počas víkendu 20. a 21. januára 2024.

Záujem je obrovský. Na preteky Svetového pohára alpských lyžiarok v Jasnej sa v priebehu dvadsaťštyri hodín od spustenia predali dve tretiny lístkov. 

Hlavným ťahúňom je olympijská šampiónka Petra Vlhová, ktorá obhajuje víťazstvo v obrovskom slalome z roku 2021. 

„Musíte organizovať preteky, keď sú lyžiarky na určitej výkonnostnej úrovni,“ vysvetľovala pre Sportnet Jana Palovičová, športová riaditeľka a riaditeľka pretekov SP v Jasnej a viceprezidentka ZSL, ktorý je spoluorganizátorom medzinárodného podujatia.

Diváci sa môžu tešiť na sobotňajší obrovský slalom a nedeľňajší slalom. 

V rozhovore sa dozviete:

- Prečo čaká organizátorov mesačný výpadok? 
- Prečo nemôžu čerpať zo skúseností spred dvoch rokov? 
- Aký je jej sen v návštevnosti? 
- Ktoré podujatie v zahraničí jej najviac imponuje? 
- Aké požiadavky majú lyžiarky? 

Kedy ste podávali prihlášku na Svetový pohár do Jasnej? 

Pred dvoma rokmi. Jasná je dlhodobý projekt, ktorý sa strieda so strediskom Špindlerov Mlyn. Nič sa na tom nezmenilo a česká i slovenská strana postupuje rovnako. 

Rozhoduje o tom riaditeľ ženskej časti Svetového pohára Peter Gerdol na základe dlhoročných skúseností. Poznáme sa dlho. Chodil k nám aj na preteky Európskeho pohára a zažil u nás rôzne situácie. Mali sme dobré i zlé počasie a vždy sme preteky urobili na veľmi vysokej úrovni. Rozhodlo najmä toto. 

Aké náročné bolo pre Slovensko, aby sa presadilo v nabitom kalendári FIS, kde dominujú rakúske a švajčiarske strediská? 

Vždy je to veľmi náročné a preto sa z toho vždy veľmi tešíme. Bolo to náročné už pre rok 2016, ale vtedy sme mali Veroniku Velez-Zuzulovú a šlo to ľahšie. Teraz však máme Petru Vlhovú. Je to o tom, že musíte organizovať preteky vtedy, keď lyžiarky sú aktívne na určitej úrovni. 

Samozrejme, budeme sa snažiť, aj keď Petra už nebude lyžovať. Organizácia akcie je najväčší marketing pre celé Slovensko. Podujatie ide do celého sveta a sleduje ho milióny divákov. Je to obrovský zásah. 

Napríklad, prenosy zo Záhrebu sa stali hitom a preto sa Svetový pohár uskutočňoval v Chorvátsku. Ďalším príkladom je Slovinsko. 

Záhreb nie je v nasledujúcej sezóne súčasťou kalendára FIS. Cítite, že situácia sa mení a prispôsobuje aj aktuálnym snehovým podmienkam?

Záhreb vyškrtli práve pre poveternostné podmienky. Podujatie by mohlo byť aj v inom termíne...

Ako prebiehajú organizácie v Jasnej? Ide všetko podľa plánu alebo cítite sklz? 

Musíme ísť podľa plánu, pretože by sme to nestihli. Každého upozorňujem, že máme už iba maximálne dva mesiace. V polovici decembra všetky firmy viac menej skončia. Ľudia odchádzajú na Vianoce a všetko sa akoby zastaví. Všetky dodávky musia byť už objednané. 

Rozmýšľame týmto štýlom, pretože počas sviatkov je mesačný výpadok. Firmy sa preberú v polovici januára a o päť dní je už Svetový pohár. Musíme teda všetko stihnúť do 15. decembra. 

Do decembra po technickej stránke prebiehajú schvaľovacie procesy zo strany FIS na všetky výstupy z pretekov, ktoré budú diváci vidieť cez prenosové kamery.

Presné reguly majú aj reklamné plochy, ich vizuály aj umiestnenie. Všetky dôležité stanovištia ako mobilné bunky pre meranie, kamerové veže, miesta pre komentátorov a ďalšie priestory musia byť pripravené, kým napadne prvý sneh.

Zároveň sa v plnom prúde objednávajú materiály, ktoré slúžia na prípravu trate, ako sú bezpečnostné siete či nafukovacie matrace.

Zábery zo SP v Jasnej 2016:

Máte z niečoho obavy? 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Pokojne naplníme celý Chopok, reagovala riaditeľka pretekov v Jasnej na divácky záujem