Žiar nad Hronom sa odhlásil z jarnej časti II. ligy 2008/09

SITA|26. feb 2009 o 16:08

Súčasná celosvetová hospodárska kríza má negatívny dopad aj na slovenský šport, presvedčili sa o tom funkcionári a hráči futbalového klubu v Žiari nad Hronom.

ŽIAR NAD HRONOM.

Dvaja najväčší sponzori ZSNP a Slovalco v dôsledku ekonomickej krízy pozastavili financovanie Mestských športových klubov (MŠK) ako aj futbalového klubu Žiar nad Hronom, ktorému patrí po jesennej časti líderské postavenie v II. lige skupiny Východ 2008/2009.

"Sponzori zo Žiaru nemajú dostatok peňazí na to, aby financovali seniorský futbalový klub. Chýba nám približne 40 - 50 percent rozpočtu. Mužstvo seniorov sa preto odhlásilo z jarnej časti II. ligy. Mesto však garantuje, že mládežnícke kategórie sa zachovajú. V sezóne 2009/2010 bude hrať FK Žiar nad Hronom nižšiu súťaž. Ktorá to bude, rozhodne SFZ. Keby sme vedeli o pár týždňov skôr, že nastane takáto situácia, snažili by sme sa zohnať financie z iných zdrojov. Vedenie FK Žiar nad Hronom ponúklo hráčom návrh nových podmienok pôsobenia. Len päť z nich akceptovalo tento návrh, ostatní boli proti. Keďže majú profesionálne zmluvy a futbal je ich jediným zdrojom príjmov, aj s pomocou žiarskeho klubu si už našli nový angažmán. Prestúpili do iných tímov, alebo sa nám spoločnými silami podarilo vybaviť ich hosťovanie," poznamenal hovorca FK Žiar nad Hronom a zároveň aj hovorca mesta Martin Baláž.

Podľa jeho slov s hráčmi vo štvrtok rozviazali zmluvy. "Vyplatili sme im odstupné aj všetky ostatné finančné záväzky. To isté platí aj o trénerovi Jánovi Rosinskom, ktorý mal s mužstvom ambície postúpiť do druhej najvyššej slovenskej súťaže - I. ligy. Rozišli sme sa korektne, navzájom sme si poďakovali. Veľmi nás mrzí, že sme museli pristúpiť k tomuto kroku, ale nenašli sme iné východisko," poznamenal M. Baláž a doplnil:

"Obaja strategickí partneri ZSNP aj Slovalco sú prioritne viazaní na automobilový priemysel, ktorý je zo všetkých odvetví zrejme najviac ovplyvnený hospodárskou krízou. V dôsledku vývoja situácie v ostatných týždňoch sa rozhodli pozastaviť financovanie nášho futbalového klubu."

V stredu 25. februára sa uskutočnilo zasadnutie mestského zastupiteľstva. Jeho členovia sa pokúsili nájsť strategické riešenie, keďže z mestského rozpočtu nie je možné vyčleniť financie, ktoré by pokryli náklady jednotlivých športových klubov v Žiari nad Hronom. Mestské zastupiteľstvo v tomto stredoslovenskom meste rozhodlo, že dočasne zatvorí zimný štadión, ktorý bol nákladovo najväčšou položkou. "Primátor aj všetci poslanci sa rozhodli, že obetujú hokej z dôvodu najväčších finančných nákladov. Je možné, že súčasná krízová situácia sa odrazí aj na ambíciách seniorských klubov v Žiari," dodal Martin Baláž

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Žiar nad Hronom sa odhlásil z jarnej časti II. ligy 2008/09