17.02.2022 00:00
Deň 13
Peking 2022
Koniec

Zámorské finále vyhrali Kanaďanky, pripísali si rekordný triumf

Kanadské hokejistky na ZOH 2022 v Pekingu.
Kanadské hokejistky na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR/AP)
TASR|17. feb 2022 o 07:23 (aktualizované 17. feb 2022 o 09:39)

Američanky zdramatizovali finále neskoro.

Ženský hokej - finále na ZOH 2022 v Pekingu

Kanada – USA 3:2 (2:0, 1:1, 0:1)

Góly: 8. Nurseová (Thompsonová, Poulinová), 16. Poulinová, 30. Poulinová (Jennerová, Nurseová) – 37. Knightová (H. Brandtová), 60. Kesselová (Roqueová, Carpenterová)

Rozhodovali: Cookeová (USA), Wiegandová (Švajč.) – Hammarová (Švéd.), Hanleyová (USA), vylúčenia: 3:2 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:1

Kanada: Desbiensová – Larocqueová, Fastová, Ambroseová, Thompsonová, Bellová, Zandeeová-Hartová, Sheltonová, Staceyová – Jennerová, Nurseová, Poulinová – Fillierová, Daoustová, Spoonerová – Johnstonová, Clarková, Turnbullová – Saulnierová, Maltaisová, Rattrayová

USA: Cavalliniová – Barnesová, Steckleinová, Harmonová, Kellerová, Bozeková, Dunneová, Harveyová – Knightová, H. Brandtová, Coyneová-Schofieldová – Kesselová, Roqueová, Carpenterová – Zumwinkleová, Panneková, Cameranesiová – Murphyová, Compherová, Scamurraová

PEKING. Hokejistky Kanady získali zlaté medaily na ZOH v Pekingu. Vo štvrtkovom severoamerickom finále olympijského turnaja vyhrali nad obhajkyňami z USA 3:2 a pripísali si rekordný piaty triumf pod piatimi kruhmi.

Bronz si už v stredu zabezpečili Fínky po výhre nad Švajčiarkami 4:0.

Dvoma gólmi sa pod finálové víťazstvo podpísala kapitánka Marie-Philip Poulinová a pridala aj jednu asistenciu. Dva body (1+1) zaznamenala Sarah Nurseová. Úradujúce svetové šampiónky Kanaďanky viedli v polovici duelu už 3:0.

Američanky znížili v 37. minúte v oslabení zásluhou Hilary Knightovej a v záverečnom nápore dokázali 12,5 sekundy pred koncom tretej tretiny upraviť na 2:3, no na vyrovnanie im už nezostalo dosť času.

Kanadská brankárka Ann-Renee Desbiensová sa prezentovala 38 úspešnými zákrokmi. Nurseová dosiahla s 18 bodmi (5+13) doterajšie maximum v histórii hier.

"Keď sme išli z Pjongčangu so striebrom, bolo ťažké, ako by sme mali na ramenách celý svet. Táto medaila je ľahučká. Bolo to riadne ostré finále," povedala Nurseová.

Poulinová sa stala prvou hráčkou, ktorá strelila gól vo štvrtom olympijskom finále za sebou. To sa ešte nikdy nikomu, ani z jej mužských kolegov, nepodarilo. "Poriadne sme sa na zlato nadreli. Naozaj pekelné finále. Toto zlato je vykúpenie."

"Nemáme sa za čo hanbiť, tento tím odovzdal všetko. Som na neho pyšná," citovala agentúra AFP Knightovú.

Favorizované tímy Kanada a USA sa vo finále ZOH predstavili štvrtýkrát za sebou, zo siedmich doterajších vyvrcholení zimnej olympiády nebol zámorský súboj o zlato iba na ZOH 2006 v Turíne. V ňom vtedy Kanada zdolala Švédsko.

Američanky dosiahli na zlato zatiaľ dvakrát v olympijskej histórii.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»Zámorské finále vyhrali Kanaďanky, pripísali si rekordný triumf