Želá si mier. O vojne sa medzi sebou nebavíme, vraví zápasník Salkazanov

Tajmuraz Salkazanov s trofejou pre najúspešnejšieho športovca PSK za rok 2021.
Tajmuraz Salkazanov s trofejou pre najúspešnejšieho športovca PSK za rok 2021. (Autor: Viktor Zamborský)
Daniel Dedina|18. mar 2022 o 19:00

Pred obhajobou zlatej medaily mu pribudla príjemná starosť.

PREŠOV. Už o pár dní bude obhajovať titul majstra Európy. Z majstrovstiev sveta má na konte striebro i bronz. Napriek výrazným úspechom pôsobí mimoriadne skromne, až placho.

Úsmev z tváre slovenského reprezentanta v zápasení Tajmuraza Salkazanova vymizne len málokedy. Napríklad vtedy, keď hovorí o súčasnom vojnovom konflikte na Ukrajine.

„Som mierumilovný človek. Želám si mier v celom svete,“ nezaváha ani na chvíľu.

Šport by mal spájať

Tajmuraz Salkazanov pochádza z obce Karman-Sindzikau v Severnom Osetsku, ktoré je súčasťou Ruskej federácie.

Od roku 2018 reprezentuje Slovensko. Pre svoju adoptívnu krajinu vybojoval na vrcholnom fóre už tri medaily. Z pôsobenia v slovenskej reprezentácii sa dobre pozná aj s ukrajinskými zápasníkmi.

„Neprináleží mi o tom veľmi hovoriť, pretože celý život zastávam názor, že šport by mal byť mimo politiky či vojen. Mal by spájať ľudí všetkých národností a športovci by na seba nemali pozerať ako na vrahov,“ tvrdí Salkazanov.

Rovnako ako ďalší naturalizovaní slovenskí reprezentanti Boris Makojev a Achsarbek Gulajev aj on často absolvuje sústredenia vo Vladikavkaze.

Výnimkou nebolo ani obdobie pred blížiacimi sa majstrovstvami Európy. Okrem toho sa pripravoval aj v Snine, ktorá je jeho slovenským domovom.

„Tému vojny medzi sebou nerozoberáme. Naším cieľom sú majstrovstvá Európy i sveta, myšlienky koncentrujeme len týmto smerom. Tvoríme jeden tím, na ktorý som veľmi hrdý,“ zdôraznil podľa svetového rebríčka UWW momentálne piaty najlepší zápasník sveta v kategórii do 74 kg.

Taký veľký pohár ešte nevyhral

Necelé dva týždne pred začiatkom majstrovstiev Európy v Budapešti (28. marec - 3. apríl) sa zbierka trofejí Tajmuraza Salkazanova opäť o čosi rozrástla.

Na štvrtkovom slávnostnom galavečeri v historickej budove Divadla Jonáša Záborského v Prešove sa stal najúspešnejším športovcom Prešovského samosprávneho kraja za rok 2021.

„Veľmi ma to potešilo. Byť najúspešnejším športovcom v kraji za celý rok je výborný výsledok. Veľmi si to vážim,“ vravel úprimným hlasom.

Salkazanov sa raduje z postupu do finále po výhre nad Gruzíncom Kentčadzem.
Salkazanov sa raduje z postupu do finále po výhre nad Gruzíncom Kentčadzem. (Autor: UWW)

Okrem radostných pocitov mu pribudla aj jedna starosť.

„Taký obrovský pohár som ešte nikdy nevyhral. Určite mu nájdem nejaké pekné miesto, kde ho bude dobre vidieť,“ usmieval sa 25-ročný člen VŠC Dukla Banská Bystrica.

Predchádzajúci rok bol doposiaľ najúspešnejší v jeho kariére, ale už sa za ním príliš neobhliada:

„Mal som dosť času na premýšľanie. Aj o chybách a všetkom, čo som nezvládol. Idem krok po kroku ďalej a verím, že sa tohto roku stanem majstrom sveta.“

Najbližší svetový šampionát je na programe v septembri v Belehrade. Ešte predtým stojí pred Salkazanovom iná výzva - obhájiť európske prvenstvo.

Vlani sa stal šampiónom vo Varšave, vo finále si poradil s Bulharom Kirovom 10:0 na technickú prevahu.

„Všetko ide podľa plánu, v príprave nás nič neobmedzovalo. Verím, že ideálna forma sa dostaví v správny deň. Cítim, že by to tak mohlo byť,“ dodal zápasník, ktorého najväčším snom je zisk zlatej olympijskej medaily.  

Najúspešnejší športovci PSK za rok 2021

Víťaz: Tajmuraz Salkazanov (zápasenie)

Ďalší laureáti (bez určenia poradia): Saša Avramovič (basketbal), Marcos Colodeti (hádzaná), Marek Karlík, Jozef Kolodzej (obaja kickbox), Dagmar Liptáková (fitness), Ivo Mikovčík (volejbal), Dávid Skokan (hokej), Jana Vašková (mas-wrestling), Adam Žampa (zjazdové lyžovanie)

Najúspešnejší kolektív: hádzanári Tatrana Prešov

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Želá si mier. O vojne sa medzi sebou nebavíme, vraví zápasník Salkazanov