Slovensko? Moja krajina, do ktorej som sa zaľúbil. Jeho cieľ je zlato z Paríža

Tajmuraz Salkazanov (v modrom).
Tajmuraz Salkazanov (v modrom). (Autor: TASR/DUNA/MTI)
Daniel Dedina|7. okt 2021 o 20:24

Rodák z Osetska získal pre Slovensko už tri medaily.

Má za sebou úžasný rok. Stal sa majstrom Európy a takmer aj svetovým šampiónom. Tesne mu ušla olympijská miestenka, ale vynahradiť si to chce o tri roky v Paríži. A zďaleka nemyslí len na účasť.

„Pre zápasníkov je olympiáda najväčšie podujatie. Odkedy som v detstve začal zápasiť, snívam o zlatej medaile,“ vraví 25-ročný slovenský reprezentant v zápasení voľným štýlom TAJMURAZ SALKAZANOV.

Rodák zo Severného Osetska reprezentuje Slovensko od roku 2018. Pre svoju adoptívnu krajinu už stihol na vrcholnom fóre vybojovať kompletnú medailovú zbierku.

Po finálovej prehre na majstrovstvách sveta ste boli poriadne sklamaný. Ako s odstupom času hodnotíte svoje účinkovanie na šampionáte?

Je to výborný výsledok pre mňa i náš slovenský tím. Tento rok bol pre mňa najúspešnejší v živote. Získal som zlato na majstrovstvách Európy a striebro na majstrovstvách sveta. Nepostúpil som síce na olympijské hry, ale to už je za mnou.

Aká bola cesta do finále?

Veľmi ťažká. Všetci traja súperi, na ktorých som narazil, predstavujú veľkú kvalitu. Či je to Bulhar s ruským pôvodom Umarpašajev, s ktorým som v olympijskej kvalifikácii prehral i vyhral, Rus Bižojev alebo Gruzínec Kentčadze, účastník olympiády i vicemajster sveta spred troch rokov.

Proti Bižojevovi ste vyrovnali na 2:2 v záverečných sekundách zápasu. Víťazom ste sa stali vďaka tomu, že ste bodovali ako posledný. Verili ste, že stihnete rozhodujúci chvat? 

Vždy zápasím do poslednej sekundy. Necítil som sa ako porazený, stále som veril, že ten bod ešte môžem na konci získať. Bol to výborný súboj s poriadnou dávkou adrenalínu. Počas celého šampionátu som sa viezol na vlne pozitívnych emócií a aj tento zápas bol toho dôkazom.

Aké ohlasy malo víťazstvo nad reprezentantom Ruska vo vašej rodnej krajiny?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Slovensko? Moja krajina, do ktorej som sa zaľúbil. Jeho cieľ je zlato z Paríža