Slovenské trio v C1 postúpilo do semifinále, Grigar vyhral kvalifikáciu

Svoj boj na olympiáde začne aj talentovaný slovenský kajakár Jakub Grigar.
Svoj boj na olympiáde začne aj talentovaný slovenský kajakár Jakub Grigar. (Autor: TASR)
SITA|13. máj 2016 o 10:41

Najvyššie zo Slovákov skončil v kvalifikácii kanoistov Alexander Slafkovský. Obsadil tretie miesto.

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Prvá polovica kvalifikácie súťaže singlkanoistov na majstrovstvách Európy vo vodnom slalome v Liptovskom Mikuláši vyznela pre Slovinca Benjamin Savšeka. Na trati Orava dosiahol výsledný čas 95,50 s a absolvoval ju bez trestných sekúnd.

Všetci traja slovenskí reprezentanti bezpečne postúpili do sobotňajšieho semifinále. Alexander Slafkovský obsadil tretiu priečku, keď k výslednému času 94,78 s mu prirátali dve trestné sekundy.

Matej Beňuš skončil piaty (98,37 /0/) a Michal Martikán trinásty (100,94 /4/).

V prvej polovici kvalifikácie skončil najvyššie zo Slovákov Alexander Slafkovský.
V prvej polovici kvalifikácie skončil najvyššie zo Slovákov Alexander Slafkovský. (Autor: SITA)

Martikán urobil veľa chýb

"Je chladno, ale mám dobrý pocit. Ťuk na poslednej protiprúdnej bránke nebol plánovaný, ale aspoň nepôjdem na semifinále z posledného miesta. Dážď mi neprekáža, to skôr divákom, ale zima je poriadna. Trať mi vyhovovala, nebolo na nej postavené nič netradičné," referoval v cieli Alexander Slafkovský.

"Dosť veľa chýb som urobil, mohol som ísť lepšie. Na kvalifikáciu to však bola jazda pod kontrolou. Bolo by krajšie a príjemnejšie, keby bolo teplejšie. Včera ešte bolo dobre, dnes už je chladno. Krehnú mi ruky. V každých pretekoch chcem zajazdiť čo najrýchlejšie, tlak vnímam rovnako ako predtým," uviedol dvojnásobný olympijský víťaz Michal Martikán po svojej prvej jazde na ME 2016.

Postup si zabezpečilo dvadsaťjeden kanoistov.

Zo Sloveniek v prvej časti len jedna

V súťaži singlkanoistiek na majstrovstvách Európy postúpila do semifinále Simona Maceková. V prvej z dvojice kvalifikačných jázd obsadila 13. miesto.

So šiestimi trestnými sekundami zaostala o 15,64 s za víťaznou Španielkou Nuriou Vilarrublovou.

Simona Maceková postúpila ako zatiaľ jediná zo Sloveniek.
Simona Maceková postúpila ako zatiaľ jediná zo Sloveniek. (Autor: TASR)

Do pätnástky postupujúcich sa v druhej časti dostali aj ďalšie dve Slovenky. Soňa Stanovská skončila na druhom mieste za Češkou Martinou Satkovou a Monika Škáchová bola tretia. Obe urobili po jednej chybe za dve trestné sekundy. Ako posledná sa do päťky postupujúcich dostala Nemka Lena Stöcklinová.

V tej prvej najlepšie obstáli Španielky. Nuria Vilarrublová zvíťazila o 2,22 s pred Klarou Olazabalovou. Tretia skončila Češka Kateřina Hošková (+8,07). Všetky tri nazbierali po dve trestné sekundy.

Kajakári postúpili všetci

Kvalifikáciu v disciplíne K1 ovládol slovenský reprezentant Jakub Grigar. V početnej 60-člennej konkurencii dosiahol iba devätnásťročný Mikulášan najlepší čas 88,51 bez trestných sekúnd a suverénne postúpil do sobotňajšieho semifinále.

Jakub Grigar predviedol bezchybnú jazdu.
Jakub Grigar predviedol bezchybnú jazdu. (Autor: TASR)

Problém s postupom nemali ani ďalší dvaja slovenskí kajakári bojujúci o miestenku na olympijské hry do Ria de Janeiro. Andrej Málek skončil jedenásty s dvomi trestnými sekundami a odstupom 2,97 s za Grigarom. Martin Halčin bol šestnásty s mankom 3,89 s a čistou jazdou.

Do semifinále postúpilo tridsať najlepších.

"Celkom dobrá jazda. Išiel som do toho s tým, že nechcem urobiť väčšiu chybu alebo minúť bránku. Trochu som pokazil šestnástku a sedemnástku. Mal som tam však náskok piatich sekúnd a potom som zvolil už len najbezpečnejší variant až do cieľa. Daždivé počasie mi neprekáža. Slnko, ktoré svieti do očí, by bolo možno horšie," povedal Grigar, keď ešte nevedel, že mal najlepší čas v cieli kvalifikácie.

V Liptovskom Mikuláši po deviatich rokoch

Liptovský Mikuláš je dejiskom európskeho šampionátu kanoistov na divokej vode po deviatich rokoch. Počas troch dní sa na trati Orava na Váhu predstaví 230 športovcov z 30 krajín, medzi nimi aj osemnásť Slovákov v pätnástich lodiach.

Otvárací ceremoniál ME vo vodnom slalome: fotogaléria

13.5.2016

Prvý vrchol sezóny bude pre domácich vodných slalomárov špecifický tým, že okrem medailí budú bojovať aj o miestenky na olympijské hry v brazílskom Riu de Janeiro. Istotu účasti má zatiaľ len kanoista Matej Beňuš.

Zostávajúce tri kategórie K1 muži, K1 ženy a C2 spoznajú mená olympionikov až po kontinentálnom šampionáte v Liptove.

C1 muži - I. kvalifikácia:

1. Benjamin Savšek (Slovin.) 95,50 s (0 trest. sekúnd)

2. Sideris Tasiadis (Nem.) 96,64 (0)

3. Alexander Slafkovský 96,78 (2)

...

5. Matej Beňuš 98,37 (0)

...

13. Michal Martikán (všetci SR) 100,94 (4)

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Slovenské trio v C1 postúpilo do semifinále, Grigar vyhral kvalifikáciu