WADA vníma vymenovanie Isinbajevovej ako porušenie dohôd

Rusi dosadili na čelo dozornej rady Ruskej antidopingovej agentúry Jelenu Isinbajevovú (v strede).
Rusi dosadili na čelo dozornej rady Ruskej antidopingovej agentúry Jelenu Isinbajevovú (v strede). (Autor: TASR/AP)
SITA|8. dec 2016 o 12:03

Rusi vymenovali bývalú skvelú žrdkárku za predsedníčku dozornej rady Ruskej antidopingovej agentúry.

MOSKVA. Svetová antidopingová agentúra (WADA) vníma menovanie Jeleny Isinbajevovej na čelo novej dozornej rady Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA) ako porušenie dohôd o konzultáciách pri obsadzovaní kľúčových riadiacich pozícií.

Ruská strana dohodnutý postup nesplnila a Isinbajevovú dosadila na pozíciu bez toho, aby o svojom úmysle informovala.

Bývalá olympijská víťazka v skoku o žrdi by zrejme u WADA neprešla. Patrí k jej kritikom a obvinenia zo štátom riadeného dopingového podvodu označuje za nepodložené.

WADA pozastavila činnosť RUSADA v novembri 2015 po prevalení škandálu, už skôr odobrala akreditáciu moskovskému laboratóriu zodpovednému za analýzu vzoriek. WADA tiež navrhla dištanc pre ruských atlétov, ktorý napokon Medzinárodná asociácia atletických federácií aj uložila a Isinbajevová a ďalší sa nemohli zúčastniť na olympijských hrách v Riu de Janeiro.

Žrdkárka ukončila aktívnu kariéru a v Riu ju zvolili za členku komisie športovcov Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

Takýto prejav mala Isinbajevová v Kremeli aj pred prezidentom Vladimirom Putinom po tom, ako ruským atlétom zakázali štart na olympijských hrách v Riu de Janeiro.

"Ruským orgánom budeme tlmočiť naše znepokojenie. Záleží nám na tom, aby antidopingová organizácia splnila medzinárodné štandardy. WADA očakáva, že s ňou bude ruská strana konzultovať všetky dôležité záležitosti vrátane personálneho obsadenia dozornej rady," reagovala WADA.

Členom desaťčlennej rady sa stal aj ministerský úradník Vadim Bajramov - a to aj napriek ubezpečeniam, že ruská vláda dohliadne na prerušene väzieb medzi RUSADA a rezortom športu podozrivým z riadenia podvodov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»WADA vníma vymenovanie Isinbajevovej ako porušenie dohôd