Valcovali a boli valcovaní. Slováci zvládli dôležitý krok, potrebujú ešte ďalší

Radosť slovenských volejbalistov po víťazstve nad Lotyšskom.
Radosť slovenských volejbalistov po víťazstve nad Lotyšskom. (Autor: SVF)
Daniel Dedina|6. sep 2021 o 20:30

Slováci dosiahli prvú výhru na majstrovstvách Európy.

BRATISLAVA. Boli to akoby dva absolútne rozdielne zápasy v jednom. Športová horská dráha.

Slovenskí volejbalisti vyhrali v jednom z kľúčových stretnutí na tohtoročných majstrovstvách Európy proti Lotyšsku pohodlne prvý set. V druhom viedli 19:13 a zdalo sa, že smerujú za ziskom troch bodov.

Potom nastal zásadný zlom. Lotyši sa začali mohutne doťahovať.

„Bez paniky,“ apeloval počas oddychových časov na svojich zverencov tréner Marek Kardoš. Márne. Súper Slovákov vyrovnal a začal dominovať. 

Oslavovali za tónov Macejka

„Lotyši vstali z mŕtvych,“ avizoval spolukomentátor RTVS, bývalý volejbalista Prešova Ján Halaj. Slováci stratili sebadôveru a vyzerali frustrovane. V treťom sete získali len trinásť bodov. V tej chvíli im veril málokto.

V štvrtom sete odskočili Lotyšom zo stavu 4:3 na 9:3. A to bol ďalší zlom. Od tohto momentu už mali zápas pevne v rukách.

„Zvykne to byť tak, že kto vyhrá štvrtý set, má psychickú výhodu,“ tvrdil Halaj.

Predpoveď mu vyšla do bodky. Slováci v úvode tajbrejku získali šesť bodov po sebe a rozhodujúci set zvládli na rozdiel od predchádzajúceho duelu proti Estónsku s prehľadom. Ovládli ho 15:7.

Víťaznú radosť si v multifunkčnom komplexe Saku Suurhall vychutnali za tónov Macejka spoločne s rozradostenou skupinkou slovenských fanúšikov v hľadisku. Na zlomenie odporu húževnatého súpera potrebovali dve hodiny. 

Mali problémy, najmä mentálne

„Po druhom sete sme mali problémy. Najmä po mentálnej stránke, boli sme pod tlakom. Vrátili sme sa do zápasu, mužstvo získalo správny tímový duch a pretavili sme to vo víťazstvo,“ vravel Kardoš v pozápasovom rozhovore pre Európsku volejbalovú federáciu CEV.

Už zápas proti Estónsku ukázal, ako striedania a rošády na ihrisku dokážu ovplyvniť jeho dej. Aj tentoraz to bolo presne tak. Avšak v prospech Slovenska.

Vo štvrtom sete dostal na poste univerzála šancu Filip Gavenda a slovenský útok bol zrazu pre súpera nezastaviteľný.

Gavenda prispel k výhre desiatimi bodmi, zo Slovákov boli na tom lepšie len Paták (19) a Michalovič (12).

Nepriaznivo sa vyvíjajúci zápas zmenil príchod univerzála Filipa Gavendu.
Nepriaznivo sa vyvíjajúci zápas zmenil príchod univerzála Filipa Gavendu. (Autor: CEV)

„Po treťom sete boli chalani sklesnutí. Nezostávalo nám nič iné, len sa zomknúť a pokúsiť sa o zmenu. Som rád, že som mohol pomôcť k obratu,“ hovoril pre svf.sk 25-ročný hráč belgického Roeselare.

„Z víťazstva sa veľmi tešíme. Bol to boj. V treťom sete bol súper emočne nad nami, ale nesklonili sme hlavy. Sú to skvelé pocity,“ priznalo libero slovenského tímu Ľuboš Nemec. 

Poskočili na postupovú priečku

„Boli sme dobre pripravení, ale chýbala nám stabilita. V poslednom sete odviedlo Slovensko dobrú prácu na bloku," tvrdil pre portál CEV lotyšský kapitán Toms Švans.

Slovenskí volejbalisti poskočili po troch odohratých zápasoch v tabuľke na štvrtú priečku. Tá by im zabezpečila miestenku vo vyraďovacej fázy šampionátu.

Ďalší dôležitý krok k postupu do osemfinále môžu Slováci spraviť v stredu o 16.00 hod. proti Chorvátsku. Účinkovanie v tallinskej D-skupine uzavrú štvrtkovým súbojom proti Nemecku.

„Máme jedno víťazstvo, na postup do osemfinále potrebujeme ešte aspoň jedno. Verím, že sa nám to podarí. Do zápasu proti Chorvátsku si musíme zobrať to pozitívne z duelu proti Lotyšsku,“ vravel Kardoš.

„Takýto obrat nám určite pomôže v ďalších bojoch o postup," myslí si Gavenda.

Tabuľka skupiny D

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»Valcovali a boli valcovaní. Slováci zvládli dôležitý krok, potrebujú ešte ďalší