Odmietli kapituláciu, nadychovali sa k senzácii. Jedna štatistika vyráža dych

Nemec Grozer útočí cez slovenského kapitána Kriška.
Nemec Grozer útočí cez slovenského kapitána Kriška. (Autor: CEV)
Daniel Dedina|9. sep 2021 o 20:53

Slovenskí volejbalisti nedotiahli veľkolepý obrat.

BRATISLAVA. Pripomínalo to situáciu z nedávnych majstrovstiev Európy vo futbale. Aj na nich živili Slováci pred posledným stretnutím v skupine, v ktorom čelili veľkému favoritovi, šancu na postup.

Realita však bola od ich predstáv na míle vzdialená. Španielsku podľahli vysoko 0:5.

Zdalo sa, že ani slovenskí volejbalisti proti Nemecku veľa vody nenamútia. Prvé dva sety hladko prehrali. Potom však prišiel zlom.

Nemci útočili a kazili podanie

Slováci v predchádzajúcom priebehu šampionátu prehrali tri zápasy. Zdolali len Lotyšsko. Na obnovenie postupovej šance potrebovali pridať ďalšie víťazstvo.

Proti ním však stále Nemecko, ktoré naposledy zdolali v roku 2011. Strieborný tím spred štyroch rokov, ktorému vo svetovom rebríčku FIVB aktuálne patrí 15. miesto, sa už z druhej priečky posunúť nemohol.

Na nemeckej lavičke síce ostal kapitán Fromm, ale v základnej zostave nechýbal hviezdny 36-ročný univerzál György Grozer.

Hráč, ktorý má majstrovské tituly zo štyroch krajín, medaily z majstrovstiev sveta i Európy a triumf v Lige majstrov, bol v prvých dvoch setoch najdominantnejším hráčom na palubovke. Slováci ich prehrali 20:25 a 17:25.

Bolo zreteľné, že Nemci zápas nevypustili. Zároveň ho však poňali sčasti exhibične. Boli nezastaviteľní v útoku, ale enormne veľa kazili na podaní. Táto činnosť už v druhom zápase po sebe vôbec nešla ani slovenskému tímu.

„Priznám sa, že som ešte asi nevidel toľko pokazených servisov,“ hovoril spolukomentátor RTVS Ján Halaj.

Keby takto hrali proti Chorvátom

Po druhom sete sa Slováci zbavili psychickej ťarchy. Po získaných bodoch z nich začalo sršať omnoho viac emócií, čo v ich dovtedajšom prejave absentovalo. Ich výkon bol sebavedomejší.

Zodpovednosť prebral do svojich rúk kapitán Tomáš Kriško, pridali sa aj ďalší. A veľkému favoritovi duelu začali byť vyrovnaným súperom.

Vyhrali tretí i štvrtý set, v ktorom odvrátili dva nemecké mečbaly. V tej chvíli boli späť v postupovej hre. Trvalo to však len krátko. Tajbrejk nezvládli, uhrali v ňom len deväť bodov.

„Nemci boli dnes hrateľní, o to viac prehra mrzí. Chalani hrali vyrovnanú partiu, nemám im čo vyčítať. Nebol to pekný volejbal a navyše aj so smutným koncom,“ povzdychol si v hodnotení pre svf.sk tréner Slovenska Marek Kardoš.

„Úvodná pasáž piateho setu nám nevyšla. Celkovo sme predviedli lepší výkon ako s Chorvátmi. Keby sme hrali takto včera, tak by postupové šance boli iné,“ vyhlásil Kriško. 

Celkovo sa počet pokazených podaní vyšplhal do málovídaných čísel. Nemci chybovali na servise 33-krát, Slováci 25 krát. V priemere každý štvrtý bod vznikol chybou z podania.

„Túto našu boľačku sa nám nepodarilo eliminovať. Venovali sme tomu veľa času, ale nestačilo to,“ poznamenal Kardoš.

Michalovič: Nemôžeme byť spokojní

Slovenských volejbalistov mohlo do osemfinále posunúť len víťazstvo. Aj dvojbodové, a to za predpokladu, že Estónci ich nezískajú viac vo večernom dueli proti Francúzsku. Po prehre sa ich nádej rozplynula.

Na európskom šampionáte predlžili svoje čakanie na postup zo základnej skupiny. Naposledy sa im to podarilo v roku 2013. Kým v tom čase mali majstrovstvá Európy šestnásť účastníkov, od roku 2019 sa hrá s 24 tímami.

„Nebolo to o zápase proti Nemcom. Tri body sme mali získať s Estóncami a Lotyšmi,“ hodnotil Kardoš.

Proti Estónsku nevyužili Slováci vedenie 2:0 na sety a 9:6 v tajbrejku. Proti Lotyšom síce vyhrali za dva body, ale po prvom úspešne zvládnutom sete nezužitkovali v druhom vedenie 19:13.

Slovenskí volejbalisti predviedli na ME svetlé okamihy i veľké zaváhania.
Slovenskí volejbalisti predviedli na ME svetlé okamihy i veľké zaváhania. (Autor: CEV)

„So šampionátom nemôžeme byť spokojní, pretože sme mali šance na postup. Mali sme priaznivú skupinu s tromi hrateľnými tímami. O to viac mrzí, že sme nepostúpili," priznal najlepší slovenský volejbalista z predchádzajúcich dvoch rokov Peter Michalovič.

„Hrali sme proti tímom, ktoré nie sú v rebríčku ďaleko od nás. Boli to vyrovnané partie, ale chýbalo tomu viac presnosti a drzosti v koncovkách,“ doplnil pre svf.sk Tomáš Kriško.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»Odmietli kapituláciu, nadychovali sa k senzácii. Jedna štatistika vyráža dych