Zo zámeru bol totálny výbuch. Slováci darovali Chorvátom takmer celý set

Slovenskí volejbalisti nestačili na Chorvátsko.
Slovenskí volejbalisti nestačili na Chorvátsko. (Autor: CEV)
Daniel Dedina|8. sep 2021 o 21:32

Ak chcú postúpiť, musia zdolať favorizovaných Nemcov.

BRATISLAVA. Štyri roky viedol slovenskú volejbalovú reprezentáciu. Priviedol ju k historickým úspechom.

Na majstrovstvách Európy 2011 s ňou dosiahol piate miesto, čo je dodnes najlepšie umiestnenie v ére slovenskej samostatnosti. Mužstvo pod jeho vedením dvakrát triumfovalo v Európskej lige.

„Na Slovensko som prišiel, aby som mohol začať tvoriť tím, ktorý sa môže krok po kroku posunúť k najlepším,“ vravel v minulosti pre SME taliansky tréner Emanuele Zanini.

Neskôr viedol aj Volley Team Bratislava.

„Myslím si, že dobrými trénermi môžu byť Branko Pistovič, Marek Kardoš alebo Richard Nemec,“ vravel Zanini.

Ako tréner Turecka čelil pred ôsmimi rokmi na európskom šampionáte práve Slovensku. Vtedy neuspel, teraz áno.

Katastrofálna bilancia na podaní

Od roku 2019 je trénerom chorvátskej reprezentácie. Na prebiehajúcom šampionáte ju priviedol k dvojbodovým víťazstvám nad Lotyšskom a Estónskom.

V stredu jeho tím narazil na Slovensko, ktorého koučom je práve Kardoš.

Kým Chorváti mali už pred zápasom nakročené k postupu, Slováci ho potrebovali zvládnuť. Ideálne za tri body.

Do zápasu vyrukovali s jasným zámerom.

„Chorváti majú s plachtiacim servisom oveľa väčší problém ako s rotovaným. Ten si dokážu prihrať vysoko a hrať z plného rozbehu. To by mohla byť voda na náš mlyn,“ avizoval Kardoš.

Nevyšlo to. Dej na palubovke roztrhal túto predstavu na franforce. Slováci od úvodu kopili na servise jednu chybu za druhou. Z úvodných štrnástich chorvátskych bodov v prvom sete im šesť darovali pokazeným podaním.

Zanini priviedol chorvátsku reprezentáciu k výhre nad Slovenskom.
Zanini priviedol chorvátsku reprezentáciu k výhre nad Slovenskom. (Autor: CEV)

Po troch setoch mali na konte šestnásť chýb z podania. Celkovo sa toto číslo vyšplhalo na 21. To znamená, že takmer celý jeden set prakticky darovali súperovi. Ten naopak dominoval v štatistike es, ktorú ovládol 11:2.

Slovákom nevychádzala ani obrana, nad vodou ich držal len útok. Celkovo to však na dôležité víťazstvo nestačilo. 

Nemali svoj deň

„Nemali sme kvalitný servis. Urobili sme málo es, kazili sme ľahké podania. Nezatvárali sme čiaru, chýbala nám disciplína v obrane. Jednoducho sme nemali svoj deň,“ hodnotil pre svf.sk Kardoš.

Slováci pritom zápas začali v podobnom duchu ako predchádzajúci proti Lotyšsku. V prvom sete odskočili súperovi na päť bodov a hoci ten sa dotiahol, v dramatickej koncovke naklonili misky váh na svoju stranu.

V ďalších dvoch setoch uhrali len devätnásť bodov. O čosi lepšie to bolo v štvrtom sete, ale aj v ňom často doťahovali mierny náskok súpera.

Po odvrátení piatich mečbalov si vypracovali setbal. Tomáš Kriško však pri podaní trafil len sieť a Chorváti šnúrou troch bodov vyhrali set 31:29. 

„Sme sklamaní, zápas sme nezvládli. Chorváti hrali bez tlaku, my sme ho naopak neustáli,“ smutne konštatoval blokár Šimon Krajčovič.

„Od druhého setu sa ich univerzál dostal do varu. Vždy keď prišiel na servis, tak sme naháňali loptu po hale. Naopak, my sme sa do servisu nevedeli trafiť. V štvrtom sete sme vycítili šancu, ale napokon to nestačilo,“ hovoril Krajčovič.

Nemci sú o pár tried vyššie

Postupová nádej slovenských volejbalistov žije aj napriek trom prehrám.

V poslednom vystúpení v D-skupine narazia vo štvrtok na favorizovaných Nemcov. Tí zatiaľ prehrali len s Francúzskom a postup si zabezpečili v predstihu.

„Uvidíme v akej zostave nastúpia Nemci. My musíme hrať oveľa lepšie ako dnes," tvrdí Kardoš.

„Nemci sú o pár tried niekde inde, musíme hrať vabank. Videli sme však, čo sa stalo na posledných majstrovstvách Európy, keď hrali na záver skupiny proti Španielom," doplnil pre svf.sk Krajčovič.

V spomínanom dueli pred dvoma rokmi poslali Nemci, majúci istotu postupu, do hry pozmenenú zostavu a v ležérnejšom tempe so Španielskom prehrali. Doplatili na to práve Slováci, ktorí po tomto výsledku klesli na nepostupovú priečku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»Zo zámeru bol totálny výbuch. Slováci darovali Chorvátom takmer celý set