03.08.2024 08:00
Deň 8
Minúta po minúte
Live

Grigar musel bojovať do poslednej bránky, útok Slovinca však očakával

Jakub Grigar.
Jakub Grigar. (Autor: TASR)
TASR|3. aug 2024 o 18:42

Jakub Grigar sa v nedeľu predstaví prvom kole eliminácie.

PARÍŽ. Slovenský kajakár Jakub Grigar bojoval o priamy postup do olympijskej eliminácie na OH 2024 kajak krosu do poslednej bránky.

V sobotu obsadil druhé miesto v ôsmej jazde a v závere kanála zviedol súboj so Slovincom Petrom Kauzerom. Grigar sa predstaví v prvom kole eliminácie v nedeľu.

Dvadsaťsedemročný kajakár štartoval z krajnej pozície, na ktorej bývajú pretekári v novej olympijskej disciplíne často po štarte zatlačení.

Zvolil si ju pre problémy a stratégia mu vyšla, keďže bol pred ním len Nemec Noah Hegge.

V ďalšom priebehu si však nestihol vypracovať dostatočný náskok pred Kauzerom, ktorý doňho išiel tvrdo na záverečnej červenej bráne.

"Vedel som, že to bude skúšať. Tým, že ten kros nemám veľmi natrénovaný, som si však netrúfal spraviť bránu 'na hlavičku', odhodiť si ju a skúsiť prejsť ešte pred Kauzerom.

Vedel som, že do kontaktu musí prísť, sledoval som si, kde je a išiel som blízko k bráne. Nemohol sa teda cezo mňa pretlačiť. Hneď, ako sa to dalo, som začal makať a myslím, že som bol v cieli pred ním o dĺžku lode," zhodnotil Grigar súboj pre TASR.

Ohľadom štartových pozícií upozornil, že aj tie stredné majú svoje nevýhody. Kajakár môže zostať v prípade zlého štartu zaseknutý bez možnosti pádlovať.

"Veril som, že to vydá a myslím si, že sa to aj stalo. Myslím, že od začiatku som bol na druhom mieste, ten štart bol podľa mojich predstáv," vysvetlil slovenský slalomár.

Olympijská trať patrí podľa neho medzi tie náročnejšie v krose - loď pre túto disciplínu je z plastu a váži dvojnásobok bežného karbónového kajaku do K1.

"Je to strašne fyzicky náročné, pretože tá crossová loď vôbec nechce ísť dopredu a človek musí naozaj veľmi 'makať', aby ju nejakým spôsobom rozbehol.

Dĺžka trate je pritom podobná zo slalomu, takže človek sa veľmi narobí a v cieli to naozaj strašne páli," dodal Grigar pre TASR.

Jakub Grigar.
dnes 18:42
Grigar musel bojovať do poslednej bránky, útok Slovinca však očakávalJakub Grigar sa v nedeľu predstaví prvom kole eliminácie.
dnes 18:42
Danka Barteková.
Miloslav Šebeladnes 17:52
Mám s trénermi domácu úlohu, vravela Barteková po prvom dniPo každom úspešnom výstrele sa hecuje. Atmosféra nás valcuje, vraví
Miloslav Šebeladnes 17:52
Jakub Grigar (vľavo) a Noah Hegge z Nemecka.
dnes 17:33
Grigar zvládol tvrdý súboj so Slovincom a postúpil, Beňuš zabojoval v repasážiOsemfinálové jazdy kajak krosu sú na programe v nedeľu.
dnes 17:33
Zľava Monica Doria Villarublová z Andory, Haruka Okazakiová z Japonska, Slovenka Eliška Mintálová a Li Š'-tching z Číny.
dnes 20:22
Mintálová mala problém len s eskimákom. Je na hlúpom mieste, hovoríSlovenská kajakárka obsadila vo svojej jazde druhé miesto.
dnes 20:22
Kevin Durant a Stephen Curry po výhre na Portorikom v zápase skupiny C na OH 2024 v Paríži.
dnes 19:29
Američania zdolali aj Portoriko, vo vyraďovacej fáze budú najvyššie nasadený tímBasketbalistov USA čaká vo štvrťfinále Brazília.
dnes 19:29
Zuzana Paňková, Luuka Jonesová z Nového Zélandu a Španielka Miren Lazkanová v kvalifikačnej jazde kajak krosu.
dnes 16:15
Mintálová s prehľadom do osemfinále, Paňkovej jazda nevyšlaZuzana Paňková absolvuje dnes ešte jednu jazdu.
dnes 16:15
Danka Barteková.
dnes 14:052
Bartekovej nevyšiel rovnaký terč v každej sérii. Má však dobrú šancu na fináleO postupe do finále sa rozhodne v nedeľu doobeda.
dnes 14:052
Simone Bilesová sa raduje z víťazstva.
dnes 18:02
Americká gymnastka Bilesová má tretie zlato z Paríža, triumfovala v preskokuZ prvého miesta z preskoku sa na olympiáde raduje po druhýkrát.
dnes 18:02
Basketbalisti Južného Sudánu pred prvým zápasom na OH 2024 proti Portoriku.
Martin Kozinkadnes 07:303
Partia utečencov hrá proti najväčším hviezdam. Basketbal dáva problémovej krajine nádejBasketbalový tím poskladala bývalá hviezda NBA.
Martin Kozinkadnes 07:303
Gabriela Gajanová.
dnes 14:45
Šanca na finále žije. Gajanová pozná súperky v semifinále, no má najhorší osobný rekordGabriela Gajanová obsadila pred troma rokmi pri svojej premiére pod piatimi kruhmi 25. priečku (2:01,41).
dnes 14:45
Vincent Hancock.
dnes 16:42
Americký súboj vyznel v prospech Hancocka, v skeete oslavuje štvrté olympijské zlatoZo zlata sa tešil aj na OH 2008 v Pekingu, OH 2012 v Londýne a OH 2020 v Tokiu.
dnes 16:42
Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová, tréner Ladislav Simon, prezident SOŠV Anton Siekel a štátny tajomník pre šport Ján Krišanda.
dnes 10:323
Tréner Schmiedlovej: Na Kaju som neskutočne hrdý, lepšiu zverenkyňu som ešte nemalAnna Karolína Schmiedlová získala na OH v Paríži najväčší úspech slovenského tenisu.
dnes 10:323
Matthew Ebden a John Peers oslavujú triumf.
dnes 16:09
Dramatické finále štvorhry rozhodli tri tajbrejky, Česi prehrali v súboji o bronzNenasadení austrálski tenisti oslavujú zisk zlata.
dnes 16:09
Caeleb Dressel.
dnes 09:14
Po pretekoch niekoľko minút plakal. Americkému plavcovi nevyšla v Paríži obhajoba zlataPriznal, že to nebol jeho najlepší týždeň.
dnes 09:14
Gabriela Gajanová.
dnes 11:221
Ukázala odhodlanie. Gajanová do finále? Má na to, myslí si prezident KorčokPetra Korčoka potešil jej výkon v rozbehu na 800 metrov.
dnes 11:221
Anais Bourgoinová.
dnes 12:40
Atletika zaviedla nové pravidlo na OH. Ak by Gajanová nepostúpila, dostala by ešte šancuPretekárky si mohli vybojovať postup v repasáži.
dnes 12:40
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Grigar musel bojovať do poslednej bránky, útok Slovinca však očakával