Slovenky idú do Splitu s reálnym cieľom. Videli, že vedia hrať vyrovnane so silnými

Slovenské vodné pólistky (archívna fotografia)
Slovenské vodné pólistky (archívna fotografia) (Autor: TASR)
TASR|25. aug 2022 o 00:02

O účasti slovenského družstva na ME sa rozhodlo začiatkom apríla 2022.

KOŠICE. Slovenské reprezentantky vo vodnom póle vstúpia do ME v Splite (26. augusta - 9. septembra) s cieľom odovzdať svoje maximum a pokúsiť sa o prekvapenie.

Tréner Szabolcs Eschwig-Hajts má k dispozícii 13-členný káder, v ktorom nefigurujú Maya Bernal Villová a ani Dina Telipková, keďže sa im doteraz nepodarilo získať slovenské občianstvo.

Slovenky sa do dejiska šampionátu presunú po sústredení v maďarskom Szentési, v ktorom ladili formu na úvod turnaja.

Kormidelník slovenského tímu nedávno vyjadril túžbu mať v družstve 14 hráčok, keďže tím čakajú aj testovania na Covid-19 a v prípade pozitívneho prípadu by mal jedno miesto "k dobru."

Spokojnosť bude, ak do toho dajú maximum

Napokon je v kádri 13 hráčok, medzi ktorými je aj Júlia Janovová, ktorá dlhodobo žije v USA a premiéru v reprezentácii absolvovala na nedávnom turnaji PIA Cup v Košiciach.

Slovenky na ňom obsadili 2. miesto, keď dvakrát zdolali Veľkú Britániu, no v oboch zápasoch podľahli maďarskému tímu III. Kerületi Budapešť.

O účasti slovenského družstva na ME sa rozhodlo začiatkom apríla 2022, keď Medzinárodná plavecká federácia vylúčila ruské tímy zo všetkých súťaží. Slovenky štartovali vo februári na kvalifikačnom turnaji ME v Bukurešti, na ktorom obsadili v 5-člennej tabuľke nepostupové 3. miesto.

Po marcovom vylúčení Ruska (aj Bieloruska) z vodnopólových súťaží zostali voľné miesta na záverečnom turnaji ME. V ženskej súťaži pripadali do úvahy tímy, ktoré obsadili 3. miesta v kvalifikačných skupinách.

Slovenky mali rovnaký priemer získaných bodov (1,5) ako Švajčiarky a v ich prospech napokon zahralo lepšie skóre aj vyšší počet strelených gólov.

Turnaj odštartujú piatimi zápasmi v základnej B-skupine, v ktorej postupne nastúpia proti Taliansku, Izraelu, Srbsku, Španielsku (víťaz predošlých ME, strieborné na OH 2020) a Francúzsku.

"V pozícii trénera musím naše možnosti hodnotiť reálne. Po olympijskej kvalifikácii sme boli prakticky dva roky bez trénera a neskôr sme trištvrte roka neboli vo vode počas protipandemických opatrení.

Ak si niekto myslí, že to môžeme dobehnúť, tak je na omyle. Naše vodné pólo je amatérsky šport a dievčatá majú aj iné povinnosti. Ja budem rád, ak dosiahneme ciele, ktoré sme si dali my v tíme.

Spokojný budem vtedy, keď hráčky odovzdajú to, čo je v nich a budeme si môcť povedať, že do toho dali maximum," uviedol Eschwig-Hajts.

So Srbkami hrali vyrovnane

Už základná skupina ukáže, na čo si jeho zverenky môžu trúfať. "Talianky sú favoritky, to je jasné. Po nich nás čaká Izrael, proti ktorému chceme zabojovať a získať nejaké body. Proti Srbkám budeme vidieť, ako na tom reálne sme.

Následne nastúpime proti Francúzkam a Španielkam, ktoré sú tiež európska špička. Izrael napreduje, jeho hráčky chodia na ťažké turnaje a pravidelne sa konfrontujú so silnými súpermi. V tomto sú pred nami.

V nedávnych zápasoch so Srbkami v Dunajskej lige sme videli, že vieme s nimi hrať vyrovnanú partiu."

Kormidelník SR vítal turnajovú previerku v Košiciach aj prípravu v Szentési, ktoré mu ukázali silné aj slabšie stránky družstva: "V mnohých momentoch dievčatá ukázali dobré veci a veľmi sa mi páči kompaktnosť tímu. Otázna je kondícia niektorých hráčok, ktorú v tejto chvíli neviem odhadnúť."

Program SR na ME 2022 v Splite

  • Sobota, 27. augusta: SR - Taliansko /13.00/
  • Nedeľa, 28. augusta: SR - Izrael /11.30/
  • Utorok, 30. augusta: SR - Srbsko /10.00/
  • Štvrtok, 1. septembra: SR - Francúzsko /20.30/
  • Sobota, 3. septembra: SR - Španielsko /11.30/

Nominácia SR na ME vo vodnom póle žien 2022

Bronislava Šepeľová, Petra Junasová, Nikita Pettyová, Lenka Garančovská, Monika Sedláková, Martina Kiernoszová, Karin Kačková, Tamara Dubná, Beáta Kováčiková, Janka Kurucová, Kristína Stehlíková, Emma Dvoranová, Júlia Janovová

Hlavný tréner: Szabolcs Eschwig-Hajts, asistent trénera: Rastislav Lipták, vedúci družstva: Ľubomír Tóth

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Slovenky idú do Splitu s reálnym cieľom. Videli, že vedia hrať vyrovnane so silnými