Mal pískať Ligu majstrov. Rozhodca vystúpil pred extrémistami, hrozí mu trest

Poľský rozhodca Szymon Marciniak-
Poľský rozhodca Szymon Marciniak- (Autor: TASR/AP)
Ivan Mriška|2. jún 2023 o 11:30 (aktualizované 2. jún 2023 o 13:30)

Szymon Marciniak sa zúčastnil na podujatí extrémnej pravicovej strany.

BRATISLAVA. Manchester City a Inter Miláno sa 10. júna v Istanbule stretnú vo finále Ligy majstrov. Hlavným rozhodcom mal byť skúsený 42-ročný Poliak Szymon Marciniak.

UEFA však pripustila, že sa delegácia môže zmeniť. Dôvodom je vystupovanie Poliaka na verejnom podujatí.

Marciniak sa v Katoviciach zúčastnil na akcii Everest, ktorú zorganizovala poľská extrémna pravicová strana Konfederácia a jej líder Slawomir Mentzen.

Mentzen je známy tým, že spustil politické heslo: „Stojíme proti Židom, gejom, potratom, zdaňovaniu a Európskej únii“.

V roku 2021 sa dostal na medzinárodné titulky ako výrobca piva s názvom White IPA Matters, ktoré zosmiešňovalo hnutie Black Lives Matter.

VIDEO: Kontroverzné vystúpenie rozhodcu Szymona Marciniaka

Konaním poľského rozhodcu sa zaoberajú najvyššie futbalové orgány.

„UEFA a celá futbalová komunita nenávidia ‚hodnoty‘, ktoré propaguje príslušná skupina. Tieto obvinenia berie veľmi vážne,“ píše britský denník The Gurdian s tým, že ďalšie vyhlásenie spraví organizácia po preskúmaní všetkých dôkazov.

Na účasť poľského rozhodcu na podujatí ako prvá upozornila antirasistická organizácia Never Again.

„Sme šokovaní a zhrození z verejného spájania Marcinaka s Mentzenom. A jeho značkou toxickej krajne pravicovej politiky,“ uviedol spoluzakladateľ Rafal Pankowski a dodal:

„Je to nezlučiteľné so základnými hodnotami fair play, akými sú rovnosť a rešpekt. Vyzývame rozhodcu, aby uznal svoju chybu. Ak to neurobí, veríme, že UEFA a FIFA vyvodia dôsledky.“

Pozvánka na podujatie Everest zobrazoval Mentzena ako pije pivo z pohára. A Marciniaka, ktorý je oblečený v rozhodcovskom drese FIFA.

Marcinak je považovaný za jedného z najlepších medzinárodných rozhodcov svojej generácie. Rozhodoval finále MS v Katare 2022 medzi Argentínou a Francúzskom i madridské derby v Superpohári UEFA 2018 medzi Realom a Atléticom.

Medzinárodná federácia futbalovej histórie ho v roku 2013 vyhlásila za najlepšieho rozhodcu sveta.

„Očakáva sa, že vyšetrovanie UEFA ohľadom Marciniakovej účasti vo finále bude viesť bývalý chorvátsky reprezentant Zvonimir Boban a hlavný rozhodca Roberto Rosetti,“ uvádza spomínaný denník.

Ako uviedla UEFA v piatok okolo obeda vo vyhlásení, po prešetrení situácie bude Marciniak pískať finálový súboj tohtoročnej edície Ligy majstrov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Mal pískať Ligu majstrov. Rozhodca vystúpil pred extrémistami, hrozí mu trest