Bude Marciniak pískať finále Ligy majstrov? UEFA ukončila vyšetrovanie

Szymon Marciniak.
Szymon Marciniak. (Autor: TASR/AP)
SITA|2. jún 2023 o 13:30

Poľský rozhodca prednášal na akcii, ktorej spoluorganizátorom bol krajne pravicový politik.

ŽENEVA. Poľský futbalový rozhodca Szymon Marciniak napokon bude dohliadať na pravidlá v budúcotýždňovom finále Ligy majstrov v tureckom Istanbule medzi anglickým Manchester City a talianskym Inter Miláno.

Európska futbalová únia (UEFA) pôvodne uvažovala nad tým, že ho z uvedeného duelu stiahne, pretože v pondelok bol jedným z rečníkov na podnikateľskom fóre napojenom na krajne pravicového politika Slawomira Mentzena.

Na konanie Marciniaka vo štvrtok upozornila varšavská protirasistická organizácia Never Again (v preklade Nikdy viac, pozn.) a UEFA situáciu začala preverovať.

Za arbitra sa postavil poľský minister športu Kamil Bortniczuk, podľa ktorého prejav rozhodcu na spomenutej akcii nemal nič spoločné s politikou.

Podľa Bortniczuka predniesol arbiter 45-minútový prejav "prísne obchodného, motivačného a inšpiratívneho charakteru" a s Mentzenom nebol v kontakte.

Marciniak sa v piatok za uvedené ospravedlnil a jeho slová prijala aj skupina Never Again.

"Chcem vyjadriť svoje najhlbšie ospravedlnenie za moju účasť a akékoľvek utrpenie alebo ublíženie, ktoré to mohlo spôsobiť," uviedol 42-ročný Marciniak vo vyhlásení, ktoré zverejnila UEFA.

Arbiter tiež doplnil, že sa stal obeťou "zavádzania a vôbec si nie je vedomý" väzieb na Mentzena a jeho stranu Konfederácia.

"Nevedel som, že (konferencia) je spojená s poľským krajne pravicovým hnutím. Keby som si bol vedomý tejto skutočnosti, kategoricky by som pozvanie odmietol. Som odhodlaný poučiť sa z tejto skúsenosti a zabezpečiť, aby k takýmto chybám v úsudku v budúcnosti nedochádzalo," napísal rozhodca.

"Na základe poskytnutých informácií UEFA potvrdzuje, že pán Marciniak bude plniť svoju úlohu rozhodcu finále Ligy majstrov," uviedol strešný orgán futbalu v Európe. UEFA tiež informovala, že "celá futbalová komunita nenávidí 'hodnoty', ktoré propaguje spomenutá strana" a "všetky obvinenia berie veľmi vážne".

Spomenutý Slawomir Mentzen bol spoluorganizátorom pondelkového podnikateľského fóra a na sociálnych sieťach označil Szymona Marciniaka ako výnimočného rečníka.

Marciniak v druhej polovici decembra 2022 viedol finále MS v Katare, v minulosti dohliadal na pravidlá aj na MS 2018 či ME 2016.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Bude Marciniak pískať finále Ligy majstrov? UEFA ukončila vyšetrovanie