Van der Poel má motiváciu, ktorá ho ženie vpred. Štybara ocenil aj prezident

Holanďan Mathieu van der Poel sa teší z víťazstva na MS v cyklokrose v Tábore 2024.
Holanďan Mathieu van der Poel sa teší z víťazstva na MS v cyklokrose v Tábore 2024. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|5. feb 2024 o 15:10

Holanďan bol hviezdou MS v cyklokrose v Tábore.

BRATISLAVA. Vlani bojoval Mathieu van der Poel o titul majstra sveta v cyklokrose do poslednej sekundy. S Woutom van Aertom boli ako dvojičky, ktoré sa za vyše hodinu pretekania od seba nepohli na viac ako zopár metrov.

Holanďan napokon pred domácimi fanúšikmi v Hoogerheide zdolal veľkého rivala. Veril si na špurt, vyštartoval ako prvý a využil malé zaváhanie súpera.

Po pretekoch povedal, že na tento súboj bude dlho spomínať a toto víťazstvo patrí medzi top 3, ktoré dovtedy vo svojej kariére dosiahol.

O rok neskôr v českom Tábore mu mohli zlatú medailu zavesiť na krk už po prvom okruhu. Van der Poel potvrdil pozíciu jednoznačného favorita

Nenechal nič na náhodu a už v úvodných metroch nastolil vysoké tempo, na ktoré jeho krajania či početná skupina Belgičanov nedokázala reagovať.

"Musel som sa zmieriť s tým, že o zlato nebudem bojovať, pretože tu bol Mathieu," povedal v cieli strieborný medailista Joris Nieuwenhuis.

Nechcel riskovať pád či defekt

Pre van der Poela to bol štrnásty štart v tejto cyklokrosovej sezóne, pričom až trinásťkrát vyhral. Nezvíťazil iba v španielskom Benidorme, kde spravil chybu a pri páde si poranil rameno. Napriek tomu skončil piaty.

Tentokrát si dal pozor, aby sa mu podobná nepríjemnosť nestala. Neriskoval. Preteky kontroloval a v Tábore nadviazal na triumf spred deviatich rokov.

VIDEO: Zostrih pretekov elite mužov na MS v cyklokrose 2024

"Boli to najdôležitejšie preteky mojej cyklokrosovej sezóny, takže som šťastný, že sa mi podarilo vyhrať. S výkonom i výsledkom som spokojný. Bolo to úplne iné ako v roku 2015, ale cítil som sa dobre," cituje ho web idnes.cz.

"Majstrovstvá sveta sú vždy špeciálne. Na konci sa počíta iba to, kto si oblečie dúhový dres. Jazdil som kontrolovane. Bolo by hlúpe prísť o titul pre pád či defekt pneumatiky," doplnil Holanďan v rozhovore pre Wielerflits.

O level lepší ako súperi

S výkonom svojho syna bol spokojný aj Adrie van der Poel. 

Víťaz pretekov Okolo Flámska z roku 1986 uviedol, že Mathieu v posledných týždňoch prispôsobil tréning, aby bol pripravený na úvod sezóny v cestnej cyklistike. Napriek tomu bol stále o level lepší než súperi.

Vzhľadom na náročný súťažný program sa vynárajú pochybnosti o tom, či bude van der Poel jazdiť cyklokros aj v nasledujúcich sezónach.

V predošlej sezóne strávil na ceste 46 súťažných dní (viac ako 8200 kilometrov, pozn.), a tak by mohol oddychovať, rovnako ako mnohí jeho súperi.

Stále má však pred sebou cieľ, ktorý ho motivuje.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Van der Poel má motiváciu, ktorá ho ženie vpred. Štybara ocenil aj prezident