MS zmenili na svoj vlastný súboj, rozhodla malá chyba van Aerta

Wout van Aert (vpredu) Mathieu van der Poel počas MS v cyklokrose 2023.
Wout van Aert (vpredu) Mathieu van der Poel počas MS v cyklokrose 2023. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|5. feb 2023 o 16:20

Mathieu van der Poel je majster sveta v cyklokrose.

MS v cyklokrose 2023

Preteky mužov Elite:

1.

Mathieu van der Poel

Holandsko

1:07:20 h

2.

Wout van Aert

Belgicko

+ 0 s

3.

Eli Iserbyt 

Belgicko

+ 12 s

4.

Lars van der Haar

Holandsko

+ 13 s

5.

Michael Vanthourenhout

Belgicko

+ 46 s

6.

Gerben Kuypers

Belgicko

+ 54 s

HOOGERHEIDE. Majstrom sveta v cyklokrose v kategórii Elite sa po skvelom súboji v holandskom Hoogerheide stal domáci Mathieu van der Poel.

Na druhé miesto odsunul svojho odvekého rivala Wouta van Aerta.

Obaja boli hlavnými favoritmi, čo potvrdili už v prvom z desiatich kôl. Vytvorili si náskok pred zvyškom sveta a spolu išli plece pri pleci celé preteky.

Nikto nechcel urobiť chybu. Diváci síce videli niekoľko nástupov jedného či druhého cyklistu, ale jeho rival zakaždým dokázal reagovať.

Napokon o víťazovi rozhodol až šprint na asfaltovej časti, podobne napríklad ako na monumentálne klasike Okolo Flámska v roku 2020.

VIDEO: Rozhodujúci moment súboja van der Poel vs. van Aert

Van der Poel išiel do šprintu z druhej pozície, van Aert sa musel obzerať. Potom však mal povedané atletickou terminológiou pomalý reakčný čas.

Holanďan akoby svojim skorším nástupom zaskočil Belgičana. Ten zareagoval o sekundu, možno o pol sekundy neskôr ako mal. Nedokázal sa nalepiť na zadné koleso, a tak sa musel zmieriť s tým, že súboj o dúhový dres prehral.

"Je to neuveriteľné. Toto patrí do Top 3 mojich najkrajších víťazstiev. Budem na to dlho spomínať. Zostal som pokojný. Každý očakával útok na prekážkach, ale ja som veľmi chcel ísť do šprintu," povedal van der Poel.

"Bojujeme medzi sebou už 10 rokov. Posúvame jeden druhého na vyššiu úroveň, rovnako aj tento šport. Nikdy som nič podobné nevidel.

Po našej kariére budeme hrdí na naše súboje. Píšeme skvelé príbehy a toto nie je posledná kapitola. Čoskoro sa opäť stretneme na ceste," dodal.

Dvadsaťosemročný Van der Poel pridal ďalšie zlato po rokoch 2015, 2019, 2020 a 2021. Tretí skončil ďalší Belgičan Eli Iserbyt.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»MS zmenili na svoj vlastný súboj, rozhodla malá chyba van Aerta