Bledá má UFC na dosah? Slovákov súper bol na steroidoch (Týždeň V klietke)

Tereza Bledá v decembri 2021 získala titul Oktagonu.
Tereza Bledá v decembri 2021 získala titul Oktagonu. (Zdroj: Oktagon MMA)
SvetMMA|22. feb 2022 o 14:30

Buday porazil zápasníka, ktorý užíval steroidy.

BRATISLAVA. Česká šampiónka Oktagon MMA Tereza Bledá má na dosah kontrakt s UFC. Za istých okolností by sa tam mohla dostať už čoskoro.

Posledný súper slovenského bojovníka Martina Budaya naopak v najbližšom čase môže na zápasy zabudnúť. Američan Lorenzo Hood dostal prísny trest, pretože užíval steroidy.

Newsletter - SvetMMA: Týždeň V klietke

Prehľad toho najzaujímavejšieho, čo ponúkol uplynulý týždeň v bojových umeniach.

Prihláste sa na odber na e-mail jedným klikom >>>

Eric Spicely na jeseň zápasil v Oktagone a po prehre oznámil, že sa lúči s kariérou. Napokon zmenil názor a čoskoro ho čaká titulový zápas.

Pozrite si týždňový prehľad SvetMMA a magazín Týždeň V klietke.

Bellator: Pekelný kop z otočky

Často sa v zmiešaných bojových umeniach faúšikovia stretávajú s knokautami vyrážajúcimi dych. Preto nie je zvláštne, ak si divák pri predstave tvrdého ukončenia zápasu vybaví silný úder päsťou na hlavu bojovníka.

Nie vždy je tomu ale tak. Práve o tomto je prípad, ktorý sa cez víkend odohral v druhej najznámejšej americkej organizácii Bellator MMA.

Presnejšie išlo o turnaj Bellator 274 a hlavný predzápas večera, kde sa fantastickým spôsobom predviedol bývalý šampión Andrey Koreshkov. Koreshkov privítal bývalého v Bellatore bývalého bojovníka UFC Chance Recountreho naozaj tvrdým spôsobom, keď ho približne po tridsiatich sekundách duelu zasiahol kopom z otočky na telo.

Úder bol taký silný, že Rencountre sa okamžite porúčal na zem a rozhodcovi nezostávalo nič iné, než duel o krátku chvíľu na to ukončiť.

Tu ale príbeh nekončí. Tvrdý kop si vyžiadal presun do nemocnice, kde lekári zistili u zápasníka päť zlomených rebier, prepichnuté pľúca a pomliaždenú obličku.

„Chance to ale zvláda statočne a pripravuje sa na operáciu. Ďakujeme organizácii Bellator MMA za ich nesmiernu pomoc v celom procese,“ uviedol vo vyhlásení manažéer amerického bojovníka Brian Butler.

UFC: Ovládol hlavný zápas a chce Procházku

Menší, ale o to zaujímavejší turnaj má za sebou organizácia UFC. Predovšetkým na hlavný zápas podujatia UFC Vegas 48 sa bude spomínať ešte dlho po ňom.

Ak niekto očakával, že stret desiateho a jednásteho bojovníka rebríčka divízie do 93 kilogramov bude divácky nezáživný, tak sa poriadne mýlil.

Hill prišiel v polovici kola s knokautom, za aký by sa nemuseli hanbiť ani tie najväčšie esá UFC.

Po úvodnom tlaku poslal Walkera jedným úderom spektakulárne k zemi, za čo si po turnaji vyslúžil od vedenia ligy bonus za výkon večera v hodnote 50-tisíc dolárov.

Hill na pozápasovej tlačovej konferencii vyzval českú hviezdu Jiřího Procházku. Tento zápas má podľa neho obrovský potenciál a divákom by priniesol nezabudnuteľný zážitok.

Zmenili mu súpera

Menej než mesiac pred zápasom v španielskej organizácii sa popredný slovenský bojovník Jozef Wittner musí vysporiadať so zmenou protivníka.

Na turnaji War Of Titans II sa mal pôvodne stretnúť s domácim bojovníkom Abnerom Lloverasom. Toho teraz nahradí Brazílčan Junior Magal.

Štylisticky má Wittner v rodákovi z Anápolisu nebezpečného súpera, ktorý si veľkú väčšinu víťazstiev pripísal na submisiu. Je držiteľom čierneho opasku v brazílskom jiu-jitsu.

Na podujatie War of Titans II sa môžu diváci tešiť 12. marca. Slovenský bojovník vstúpi do oktagonu po dlhšom čase, keďže jeho posledný súboj sa datuje do jesene 2020.

Oktagon: Posila a zrušený zápas

Dve dôležité oznámenia v jeden deň. Zatiaľ čo v prvom prípade ide o ďalší krok v pred, druhá správa už taká pozitívna nie je.

Poloťažká divízia Oktagonu sa dočkala posilnenia. Do najväčšej domácej organizácie mieri veterán popredných európskych organizácií ako KSW či M-1 Global Martin "King Kong" Zawada.

38-ročný Nemec sa dlhodobo pohybuje na hranici prvej stovky svetového rebríčka vo váhe do 93 kilogramov.

„Pre mňa a pre Paľa ide o obrovský úspech, že nám dávajú prednosť najväčšie mená nemeckého trhu pred všetkými ostatnými. Ukazuje to silu značky Oktagon, ktorú spoločne s vami, našími fanúšikmi nesieme Európou a svetom.

Mená ako bratia Zawadoví, Puetz, Eckerlin, Jungwirth, Xavier, Adas a ďalšie sú zárukou atraktivity a kvality a o to nám ide,“ uviedol vo vyhlásení promotér Oktagonu Ondřej Novotný.

Druhou, no nie pozitívnou správou je zrušenie jedného z najočakávanejších súbojov na marcovom turnaji Oktagon Prime 5 v Šamoríne.

Z dôvodu zranenia Miloša Petráška sa ani tentokrát neuskutoční jeho stret s Brazílčanom Rafaelom Xavierom. Organizácia o tom infomovala na svojich sociálnych sieťach.

Peňáz trénuje s najlepšími

Neporazený čečensko-švédsky bojovník Khamzat Chimaev je známy svojim výborným zápasníckym štýlom, ktorým dáva súperom zabrať.

V jeho tréningovej skupine sa momentálne nachádza aj Matěj Peňáz, ktorý je, naopak, výborným postojárom.

A práve neporazený český bojovník teraz na vlastnej koži pociťuje, aké je to trénovať s hviezdnym bojovníkom UFC.

„Pocity zo Švédska mám také, že sa mi tu páči, Štokholm je pekné mesto. Tréningy sú tu taktiež skvelé, dosť sa tu pracuje na zápasení, čo ja jednoducho potrebujem, pretože v tom mám najväčšie slabiny. (Alexander) Gustafsson, (Khamzat) Chimaev a (Darren) Till sú pre mňa ideálni sparing partneri.

Gustafsson je tu od začiatku, čo tu som, Khamzat prišiel v utorok z Thajska a najnovšie prišiel Darren Till, takže si sparingy neviem vynachváliť,“ uviedol Peňáz na sociálnej sieti.

Budayov súper užíval steroidy

Jeho súperovi nepomohli ani zakázané látky. Slovenský zápasník Martin Buday v októbri absolvoval dôležitý súboj o zmluvu v UFC.

Vo formáte Dana White’s Contender Series vtedy Buday porazil Američana Lorenza Hooda. V súčasnosti je jasné, že Hood nehral práve najčistejšiu hru a Budayova výhra je ešte cennejšia.

Američan mal po zápase pozitívny test na anabolický steroid methenlón. Keďže odmietol spolupracovať s komisiou, udelili mu najprísnejší možný trest, a to dvojročný zákaz činnosti a pokutu 1 500 dolárov, čo predstavuje tridsať percent z jeho výplaty.

To znamená, že v Spojených štátoch bude môcť bojovník s prezývkou The Dream Killer zápasiť až od polovice októbra 2023.

Slovák ho Buday ho na jeseň porazil v prvom kole technickým knokautom.

Náhrada v UFC

Veľká smola. Hlavný zápas februárového turnaja UFC Vegas 49 medzi Islamom Makhachevom a Beneilom Dariushom nebude.

Atraktívny súboj dvoch elitných zápasníkov ľahkej váhy je zrušený, pretože Dariush sa smolne zranil a možno bude musieť absolvovať aj operáciu. Pri nešťastnom páde na zem si zlomil ihlicu v nohe.

Dariusha nahradí Bobby Green, ktorý nastúpi do druhého zápasu v priebehu štrnástich dní.

Green bojoval na minulotýždňovom UFC 271, kde v ťažkom súboji na body zdolal Nasrata Haqparasta.

Makhachev pritom patrí medzi najobávanejších bojovníkov v divízii. Vyrastal po boku Khabiba Nurmagomedova. Trénerom mu bol Khabibov otec, ktorý ho vzal pod svoje krídla.

Dnes Makhacheva vedie práve Khabib v tandeme s Javierom Mendezom, hlavným trénerom tímu American Kickboxing Academy.

Sledoval ich majstrovstvo, teraz robí tú istú prácu

Významný progres na domácej scéne nezaznamenali podujatia iba po stránke kvality súbojov, ale míľovými krokmi sa pohol vpred aj servis pre bojovníkov. Neodmysliteľnou súčasťou podujatí sú už aj cutmani.

Jedným z nich je aj hlavná osobnosť Slovakia Cutman Teamu Marek Kudlička, ktorý patrí medzi rešpektované osobnosti nie len na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Momentálne sa Kudlička okrem v podstate všetkých domácich organizáciách pravidelne objavuje v Poľsku, Nemecku, Rakúsku, ale asi najviac ho vyťažuje prestížna liga ACA. Nečudo, že spolupracuje s tými najlepšími cutmanmi sveta.

„Jeden z najväčších zážitkov bolo pre mňa stretnúť sa osobne s Jacobom “Stitch“ Duranom, legendou medzi cutmanmi, sledoval som ho v UFC, v boxe s Kličkovcami, videl som ho hrať vo filme Creed, kde hrá seba ako cutmana. A teraz robím takú istú prácu,” hovorí Kudlička.

Prezradil aj to, ako chce skúsenosti zo zahraničia preniesť na domácu scénu.

Šampiónka Oktagonu mieri do UFC?

Môže byť skutočne veľmi blízko. Tereza Bledá má na dosah kontrakt s UFC.

Čerstvá šampiónka Oktagonu a jej tréner André Reinders pre portál Kaočko.cz prezradili, že cez víkend mali naplánovaný videohovor s manažérom, ktorý komunikuje s UFC.

Vraj existujú dve možnosti. Jednak môže byť Bledá oficiálnou náhradníčkou pre turnaj v Londýne, ktorý sa bude konať 19. marca. Druhou možnosťou je regulérny kontrakt.

Ak by to napokon nevyšlo, Bledá by pravdepodobne na jar obhajovala opasok v Oktagone.

V Oktagone končil, teraz bojuje o titul

V septembri pražskému publiku oznámil, že končí kariéru.

Američan Eric Spicely po prehre so Zdeňkom Polívkom symbolicky nechal svoje rukavice uprostred klietky. To je zvyk bojovníkov, ktorí sa lúčia s kariérou.

Spicely však na športovom dôchodku dlho nevydržal. Vlastne, od jeho rozlúčkového zápasu neubehlo ani šesť mesiacov a už má potvrdený ďalší súboj.

Americký bojovník sa 1. apríla opäť predstaví na domácej pôde a v organizácii, kde začínal. Na podujatí CES 67 ho dokonca čaká titulový duel v strednej váhe. Jeho súperom bude Justin Sumter (8-4 MMA).

Spicely nevyhral už v štyroch súbojoch v rade, no v rámci ligy CES je celý život neporazený. V organizácii bezchybné skóre 10-0.

Obor z Galvestonu (2. časť)

V Amerike je legendou, mýtom a veľkou kultúrno-historickou postavou, ktorá presiahla hranice športu.

V prvej časti o legendárnom boxerovi ste sa mohli dozvedieť, aké boli začiatky Johnsona, a tiež to, aké to bolo na prelome storočí boxovať v Spojených štátoch.

Jack Johnson, prezývaný aj obor z Galvestonu, získal ako prvý černoch v histórii svetový titul ťažkej váhy boxu. Legendárny americký boxer dokázal životným príbehom plným nástrah inšpirovať mnohých k nádeji, že môžu prerásť svoje sny a bojovať za hodnoty, ktoré považujú za správne.

Zápasil v časoch, kedy napriek zrušeniu otroctva platili v južanských štátoch USA viaceré nariadenia o rasovej segregácii. Ľudia sa bežne delili na „bielych“ a „farebných“, no on vytrval a dokázal niečo, čo nikto pred ním.

V mnohom vydláždil cestu pre velikánov boxu ako Muhammad Ali či Mike Tyson.

Stačí sa vrátiť do čias, keď túžba Johnsona po zjednotení titulu ťažkej váhy bola neľahkým zápasom už len mimo ringu. Napríklad pre dlhodobého belošského šampióna, Američana Jamesa Jeffriesa, by bol zápas proti Johnsonovi v jednom ringu o prestížny opasok potupný.

Radšej ukončil profesionálnu kariéru ako neporazený, než aby titul musel hájiť proti černochovi.

Newsletter - SvetMMA: Týždeň V klietke

Prehľad toho najzaujímavejšieho, čo ponúkol uplynulý týždeň v bojových umeniach.

Prihláste sa na odber na e-mail jedným klikom >>>

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Bledá má UFC na dosah? Slovákov súper bol na steroidoch (Týždeň V klietke)