Parížske hry otvoria na Seine. Bude to výnimočné, vraví členka MOV

Otvárací ceremoniál hier v Paríži sa uskutoční na Seine.
Otvárací ceremoniál hier v Paríži sa uskutoční na Seine. (Autor: Paris 2024.org/ Florian Hulleu)
Miloslav Šebela|6. mar 2023 o 11:00

Triatlon by chcel byť aj na zimných hrách.

BRATISLAVA. Seina je tepnou Paríža. Kľukatí sa cez mesto a je spojnicou ikonických stavieb mesta – katedrála Notre-Dame, Eiffelova veža, pavilón Grand Palais či palác Conciergerie.

Medzi týmito stavbami v dĺžke šiestich kilometrov sa budúci rok v júli bude odohrávať najväčšia šou na svete. Otvárací ceremoniál olympijských hier v Paríži. 

„Všetky výpravy budú plávať na Seine. Každá krajina bude mať svoju vlastnú loď. Bude to výnimočné,“ hovorila pre Sportnet prezidentka Medzinárodnej triatlonovej únie (ITU) Marisol Casadová.

Španielka je zároveň členkou Koordinačnej komisie MOV pre parížske hry. 

„Aj samotný otvárací program hier by sa mal odohrávať vonku, ale nemôžem vám prezradiť všetko. Viete, to je tajomstvo organizátorov. Bude to však veľká šou,“ hovorí.

Program by mal byť pozdĺž Seiny, ale hlavným dejiskom by malo byť park Jardins du Trocadéro v blízkosti Eiffelovky. 

Do programu OH by chceli viac disciplín

Casadová bola hosťkou na Európskom triatlonovom mítingu, ktorý sa konal v Šamoríne. Je to pravidelné stretnutie zástupcov triatlonových národných zväzov. 

Slovenskú stopu v olympijskom triatlone zatiaľ zanechal iba Richard Varga, ktorý si vybojoval účasť v Londýne 2012 a v Rio de Janeiro 2016. 

Do istej miery je to dané aj tým, že triatlon mal v programe až do posledných hier iba jednu disciplínu. Aktuálne sa súťaží na OH vo dvoch – v olympijskom triatlone (1,5 km plávania, 40 km cyklistika, 10 km beh) a novinkou je súťaž miešaných štafiet. 

Triatlon však má mnoho disciplín. Súťaží sa na rôznych vzdialenostiach, taktiež existuje terénna verzia triatlonu a dokonca aj zimný triatlon (beh, cyklistika a beh na lyžiach). 

„Pracujeme na tom, aby sme raz v programe hier mali viac disciplín, ale momentálne s tým nevieme nič urobiť. Pre celé hry totiž platí hranica 10 500 športovcov,“ vysvetľuje Casadová. 

Na OH môže štartovať spolu 110 triatlonistov (55 mužov a 55 žien). „Sme vďační aj za doplnenie o štafety. Samotní športovci si to pochvaľujú. Páči sa im aj to, že je to miešaný formát. Prináša to svoje ovocie.“ 

Na doplnenie ďalších disciplin do programu OH by sa musel navýšiť celkový počet športovcov. Aktuálne je to však nereálne. 

Medailový by bol zimný triatlon

Slovensko však má výrazné úspechy aj v zimnej verzii triatlonu. Vlani napríklad na ME do 23 rokov vybojovali Slováci štyri medaily.

Tento rok získala bronz na ME v kategórii elite Zuzana Michaličková. V minulosti malo Slovensko v tejto disciplíne aj medailistov na majstrovstvách sveta.

Na zimných hrách štartuje oveľa menej športovcov ako na letných (v Pekingu to bolo 2900 športovcov). Pridať nové disciplíny nie je taký veľký problém. Naopak práve zimné hry sa viac rozširujú. 

„Problém je skôr dostať sa medzi federácie zimných športov. Je to zložitý proces. Pretože neexistuje šport, ktorý by mal svoje zastúpenie na letných aj na zimných hrách,“ vraví Casadová.

Zimný triatlon však ITU prezentovala MOV ako možné rozšírenie zimných hier. 

„Mali sme pripravený plán, lenže zhatila nám ho pandémia covidu. Dvomi piliermi v rámci neho bola podpora Číny a Ruska. Čo je aktuálne veľmi komplikované.

Budeme náš zámer MOV znovu prezentovať a pokúšať sa o zaradenie do programu hier. Lenže na stole je vraj ďalších 34 disciplín od zimných federácií,“ vysvetľuje. 

Zaujímavosťou je, že zimný triatlon si v minulosti vyskúšali mnohí slovenskí reprezntanti - Matej Jurčo, Peter Velits aj Peter Sagan. Jurčo a Velits sú dokonca medailisti z juniorských MS.

V triatlone majú Rusi a Bielorusi stopku

Casadová je zároveň členkou MOV.

Jednou z najdôležitejších tém, ktorú Medzinárodný olympijský výbor rieši, je možný návrat ruských a bieloruských športovcov na medzinárodné súťaže a budúci rok aj ich účasť na OH v Paríži s neutrálnym statusom. 

„Momentálne v triatlone platí, že športovci týchto krajín nesmú na medzinárodných podujatiach súťažiť. Aktuálne neviem, ako sa táto otázka vyvinie. Vedieme konzultácie s ďalšími športovými federáciami a čakáme na odporúčania MOV,“ vysvetľuje Casadová. 

Olympijská kvalifikácia v triatlone je pritom už v plnom prúde. Začala sa vlani v máji. Potrvá ešte rok. 

„Koncom marca sa bude zasadať výkonný výbor MOV. Predpokladám, že na tom zasadnutí by sa mohla táto otázka posunúť ďalej. Vtedy budeme zrejme vedieť ďalší postup, ale zatiaľ sa nič nemení,“ dodala Casadová. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Parížske hry otvoria na Seine. Bude to výnimočné, vraví členka MOV