Rozhodnuté. Tradičné derby skontumovali v prospech Slovana

Policajti na zápase Trnava - Slovan.
Policajti na zápase Trnava - Slovan. (Autor: SITA)
Sportnet|20. okt 2021 o 14:40 (aktualizované 20. okt 2021 o 17:25)

Ďalšie tresty vyvodí disciplinárna komisia SFZ.

BRATISLAVA. V stredu poobede mimoriadne zasadalo Prezídium Únie ligových klubov (ÚLK), ktoré tvoria vedenie súťaže a zástupcovia všetkých tímov Fortuna ligy, aby rozhodlo o športovom osude 161. tradičného derby.

Zápas v Trnave bol predčasne ukončený po tom, čo na ihrisko vybehli chuligáni zo sektora Slovana i Spartaka. Bitku priamo na hracej ploche ukončila až polícia.

Ako informoval na tlačovom brífingu prezident ÚLK Ivan Kozák, padlo rozhodnutie o kontumácii nedohraného stretnutia Spartak Trnava - Slovana Bratislava v prospech hostí výsledkom 0:3.

Prezídium ÚLK tvorí 12 zástupcov klubov Fortuna ligy a prezident ÚLK.

Slovan sa po tomto verdikte odpútal od svojho rivala na čele tabuľky na rozdiel troch bodov. Trnava pyká za nezvládnutú organizáciu nedeľňajšieho šlágra.

Prezídium vyvodilo rozhodnutie na základe vyhodnotenia podkladov od delegovaných osôb, rozhodcov, oboch klubov a Krajského riaditeľstva Policajného zboru.

Ospravedlňujú sa

"Chcel by som sa ospravedlniť všetkým slušným ľuďom, rodinám a deťom na Slovensku za to, čo sa v nedeľu stalo. Máme za sebou ťažkú ranu ako futbal a ako liga, po ktorej sme museli vyvodiť dôsledky.

Ako ÚLK sme okamžite v nedeľu reagovali a požiadali všetkých kompetentných o ich názory, respektíve podklady na vyhodnotenie situácie, čo sa v Trnave udialo.

Následne sme zorganizovali mimoriadne Prezídium ÚLK, na ktoré prišli s výnimkou jedného všetky kluby. Včera im boli zaslané materiály od dotknutých strán na oboznámenie sa so situáciou.

Dnes sme riešili športový osud nedohratého derby, debata bola férová a veľmi dobrá. Prezídium prišlo k názoru, že zápas Trnava - Slovan sa bude kontumovať v prospech Slovana. Postupovali sme podľa súťažného poriadku, kde sú zakotvené pravidlá, ktoré treba dodržiavať. Pokiaľ nie sú, je možnosť predčasne ukončený zápas riešiť kontumáciou," povedal prezident ÚLK Ivan Kozák.

Druhou alternatívou bolo dohratie zápasu, Prezídium ÚLK však siahlo po tvrdšom treste. Spartak Trnava sa môže voči rozhodnutiu odvolať.

Vyvodenie trestov z pohľadu organizačných zlyhaní či správaniu sa fanúšikov je úlohou Disciplinárnej komisie Slovenského futbalového zväzu (SFZ).

Tá sa bude udalosťami z derby zaoberať na štvrtkovom zasadnutí, verdikt by mala vyniesť až na budúci týždeň.

Slovan rešpektuje, Trnava nesúhlasí

"Rešpektujeme rozhodnutie Prezídia Únie ligových klubov, ktoré bolo prijaté na jeho mimoriadnom zasadnutí.

Zároveň však chcem zdôrazniť, že by sme rešpektovali akýkoľvek verdikt, ktorý by Prezídium prijalo,“ reagoval na verdikt ÚLK generálny riaditeľ Slovana Ivan Kmotrík ml.

Druhá strana úplne prirodzene nebola spokojná s verdiktom. "Mimoriadne Prezídium Únie ligových klubov dnes rozhodlo o osude nedohratého zápasu Spartak Trnava – Slovan Bratislava. Výsledkom rokovania je, že zápas bol skontumovaný v prospech Slovana.

Nesúhlasíme so športovým trestom od ÚLK, ktorým je kontumácia zápasu v prospech Slovana Bratislava. Rozhodnutie považujeme za zbytočne unáhlené pokiaľ stále prebieha vyšetrovanie udalostí a vynárajú sa stále nové skutočnosti. Napriek tomu, že nie sme stotožnení s tým, aby bol potrestaný iba náš klub, je strata troch bodov tou najmenšou ujmou, ktorú sme v nedeľu utrpeli.

Chýbajúce body sa budeme snažiť férovými prostriedkami získať priamo na ihrisku v nasledujúcich zápasoch. K udalostiam sa podrobnejšie vyjadríme po ukončení vyšetrovania," uviedol v stanovisku FC Spartak Trnava.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Rozhodnuté. Tradičné derby skontumovali v prospech Slovana