Sobotňajšia etapa vrcholí v meste, kde Van Avermaet pred dvoma rokmi odolal Saganovi

Greg Van Avermaet (vpravo) zdoláva Petra Sagana v trinástej etape na Tour de France 2015.
Greg Van Avermaet (vpravo) zdoláva Petra Sagana v trinástej etape na Tour de France 2015. (Autor: TASR/AP)
Igor Dopirák|15. júl 2017 o 07:54

Hoci je štrnásta etapa zvlnená, súboj šprintérov sa neočakáva.

BRATISLAVA. Na začiatku posledného kilometra trinástej etapy na Tour de France 2015 z Muretu do Rodez boli pred pelotónom traja cyklisti. V momente, kedy ich pelotón pohlcoval, vyštartoval dopredu Greg Van Avermaet. A hneď za ním šiel aj Peter Sagan.

Slovák sa pohyboval tesne za zadným kolesom Belgičana, ani na moment sa pred neho nedostal. V závese šetril sily na záverečný šprint. V ňom ale Van Avermaeta nepredbehol, súboj o prvé miesto vypustil ešte pár metrov pred cieľom. Vedel, že už nemá šancu uspieť.

Pre belgického cyklistu to bolo prvé z dvoch víťazstiev na Tour. V sobotňajšej štrnástej etape má príležitosť pridať svoj tretí triumf - finišovať sa bude opäť v Rodez.

Medzi favoritmi je aj Čech

Tentoraz však nebudú cyklisti štartovať v meste Muret, ale v Blagnacu. Etapa má 181,5 kilometra a jazdci musia zvládnuť aj dve stúpania III. kategórie.

Vrchol prvého z nich - na Côte du viaduc du Viaur (dĺžka 2,3 kilometra, priemerný sklon 7 percent) - sa nachádza na 131. kilometri. Druhé - na Côte de Centrès (dĺžka 2,3 kilometra priemerný sklon 7,7 percenta) - vrcholí na 145. kilometri. Rýchlostná prémia sa nachádza už na 55. kilometri.

Hoci etapa v porovnaní s ostatnými dňami nie je príliš náročná, víťazstvo šprintéra by bolo prekvapením. V záverečných 570 metroch totiž cyklisti pôjdu do kopca, pričom priemerný sklon tohto úseku sa pohybuje až okolo 9,6 percenta.

Najväčšími favoritmi etapy sú podľa portálu cyclingstage.com okrem Van Avermaeta aj jeho krajan Philippe Gilbert a Austrálčan Michael Matthews. V širšom okruhu favoritov je aj Čech Zdeněk Štybar či Poliak Michal Kwiatkowski. Medzi favoritmi by bol istotne aj už vylúčený Peter Sagan.

Etapa by mala odštartovať o 13:20, víťaz bude známy približne o 17:30.

Kittel o zelený dres nepríde

Hoci má Talian Fabio Aru na čele celkového poradia pred druhým Britom Christopherom Froomeom iba šesťsekundový náskok, žltý dres by si mal udržať. Tretí Romain Bardet z Francúzska stráca 25 sekúnd.

S istotou sa nebude meniť majiteľ zeleného dresu pre lídra bodovacej súťaže. Nemec Marcel Kittel má viac ako 120-bodový náskok pred Michaelom Matthewsom.

A hoci Kittel nepatrí medzi favoritov etapy a v cieli zrejme nebude bodovať, Matthews by aj v prípade víťazstva svoje manko znížil namiesto 50 bodov iba o 30. Etapa totiž nie je zaradená medzi rovinaté, ale zvlnené.

Aj líder vrchárskej súťaže si udrží svoj bodkovaný dres. Francúz Warren Barguil má totiž pred druhým Španielom Mikelom Landom 61-bodový náskok, v štrnástej etape sa bude bojovať iba o šesť bodov.

Biely dres pre najlepšieho jazdca do 25 rokov nosí Brit Simon Yates, v tímovej súťaži je na prvom mieste s takmer 20-minútovým náskokom Sky.

14. etapa (mapa).
14. etapa (mapa). (Autor: letour.com)
14. etapa (profil).
14. etapa (profil). (Autor: letour.com)
14. etapa (záverečné kilometre)
14. etapa (záverečné kilometre) (Autor: letour.com)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Sobotňajšia etapa vrcholí v meste, kde Van Avermaet pred dvoma rokmi odolal Saganovi