Štrnástu etapu vyhral Matthews, Aru nezvládol záver a prišiel o žltý dres

Michael Matthews sa raduje z etapového víťazstva.
Michael Matthews sa raduje z etapového víťazstva. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|15. júl 2017 o 00:00

Celkovým lídrom pretekov sa stal Christopher Froome.

Tour de France 2017

14. etapa (Blagnac - Rodez, 181,5 km):

1.Michael MatthewsAustráliaSunweb4:21:56 h
2.Greg Van AvermaetBelgickoBMC Racing+ 0 s
3.Edvald Boasson HagenNórskoDimension Data+ 1 s
4.Philippe GilbertBelgickoQuick-Step Floors+ 1 s
5.Jay McCarthyAustráliaBora-Hansgrohe+ 1 s
...
7.Christopher FroomeV. BritániaSky+ 1 s
30.Fabio AruTalianskoAstana+ 25 s

Poradie po 14. etape:

1.Christopher FroomeV. BritániaSky59:52:09 h
2.Fabio AruTalianskoAstana+ 18 s
3.Romain BardetFrancúzskoAG2R La Mondiale+ 23 s
4.Rigoberto UranKolumbiaCannondale-Drapac+ 29 s
5.Mikel LandaŠpanielskoSky+ 1:17 min
6.Daniel MartinÍrskoQuick-Step Floors+ 1:26 min

RODEZ. Austrálsky cyklista Michael Matthews triumfoval v sobotňajšej štrnástej etape pretekov Tour de France 2017.

Jazdec tímu Sunweb najlepšie zvládol záverečné stúpanie na 181,5 kilometra dlhej trati z Blagnac do Rodez a zvíťazil pred Belgičanom Gregom Van Avermaetom (BMC) a Nórom Edvaldom Boassonom Hagenom (Dimension Data).

Nemecká stajňa Sunweb tak slávila druhé etapové víťazstvo po sebe, v piatok oslavoval triumf domáci Warren Barguil.

Froome: Je to milé prekvapenie

Záver etapy absolútne nezvládol vedúci muž priebežnej klasifikácie Talian Fabio Aru (Astana), ktorý prišiel do cieľa s takmer polminútovou stratou a zo žltého dresu ho tak vyzliekol britský konkurent Christopher Froome.

Lídet tímu Sky a obhajca vlaňajšieho celkového prvenstva má po štrnástej etape pred Aruom náskok devätnástich sekúnd, tretí je v priebežnom poradí Francúz Romain Bardet z AG2R La Mondiale (+23 s).

"Je to veľmi milé prekvapenie. Nikdy som si nemyslel, že získam späť žlté tričko v takejto etape. Ďakujem mojim tímovým kolegom, ktorí ma udržali vpredu, skvelú prácu odviedol najmä Kwiatkowski. Finišovať dvadsať sekúnd pred Aruom je úžasné, je to rovnaké ako na Peyragudes. Tento rok sa bojuje o každú sekundu," uviedol Froome.

Radosť mal aj víťaz etapy. "Išlo to podľa očakávaní. Jazdili sme vpredu celý deň, keď sme mali únik na dosah, vedel som, že bude ťažké mať vo finále na čele tímových kolegov. Napokon som tam mal dvoch alebo troch pomocníkov, čo bolo perfektné," uviedol Matthews.

"Keď sme tu finišovali pred dvoma rokmi, mal som zlomené štyri rebrá. Tú etapu som vtedy chcel vyhrať. Teraz sme boli svedkami rovnakého záveru a vyhrať ho bolo splnenie sna," dodal.

Voeckler bol nedočkavý

Sobotňajšia zvlnená etapa, na ktorej absolvovali cyklisti len dve stúpania tretej kategórie, mala sedieť výbušným jazdcom. Tí sa chceli presadiť na krátkom, no prudkom záverečnom kopci v meste Rodez. Šanca sa však otvárala aj jazdcom v úniku.

Už v neutrálnej zóne bola badať nedočkavosť Thomasa Voecklera (Direct Energie), po otvorení etapy domáci pretekár aj zaútočil a postupne sa k nemu pridali ďalší traja jazdci Timo Roosen (Lotto-Jumbo), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) a Maxime Bouet (Fortuneo).

Neskôr sa k nim pripojil Reto Hollenstein (Kaťuša-Alpecin), ktorý musel zmazať 90-sekundové manko, aby ich dostihol. Päťčlenná vedúca skupinka príkladne spolupracovala, na rýchlostnej prémii zviedli súboj o 20 bodov de Gendt a Bouet, lepší šprint ukázal Belgičan.

Aru prišiel do cieľa úplne unavený. Pozrite si, ako prebiehala štrnásta etapa na Tour: fotogaléria

15.7.2017

Aru v závere nezachytil tempo

Hlavný pelotón ťahali tímy Sunweb a BMC, ktorí dovolili jadcom v úniku utvoriť si maximálne 2,5-minútový náskok. De Gendt bol prvý na oboch stúpaniach a vyhral obe horské prémie.

Belgičanovým kolegom v úniku postupne dochádzali sily, najprv odpadli Bouet a Hollenstein, 34 kilometrov pred cieľom Roosen a napokon sa De Gent zbavil aj Voecklera a zobral to na seba.

Je to veľmi milé prekvapenie. Nikdy som si nemyslel, že získam späť žlté tričko v takejto etape.


Christopher Froome, nový celkový líder

Tridsať kilometrov pred cieľom mal náskok 1:25 minúty pred pelotónom, ten však zvýšil tempo a postupne z manka ukrajoval. Dvanásť kilometrov sa jeho snaženia skončilo a balík ho pohltil. Bolo tak jasné, že o víťazstvo si to rozdajú favoriti etapy.

Skupinu favoritov stále ťahali tímy BMC a Sunweb, ktorí veľmi rýchlo odrazili štvorčlenný únik. Na finálovom kopci bojovali v dramatickom finiši o prvenstvo Gilbert a Van Avermaet, zozadu si však dobre naplánoval útok Matthews a mohol sláviť etapový triumf.

Za vedúcimi jazdcami sa utvorili veľké medzery, Aru nezachytil tempo a prišiel tak o žltý dres, ktorý prenechal Froomovi.

Online prenos 14. etapy Tour de France 2017

Tour de France
15.07.2017 o 13:20
14. etapa: Blagnac - Rodez
Víťaz: Michael Matthews (Sunweb)
Ukončený
Prehľad
Najlepšia desiatka dnešnej etapy::
1. Michael Matthews (Team Sunweb)
2. Greg Van Avermaet (BMC Racing)
3. Edvald Boasson Hagen (Dimension Data)
4. Philippe Gilbert (Quick-Step Floors)
5. Jay McCarthy (Bora Hansgrohe)
6. Sonny Colbrelli (Bahrain – Merida)
7. Christopher Froome (Team Sky)
8. Daniel Martin (Quick-Step Floors)
9. Rigoberto Uran (Cannondale – Drapac)
10. Tiesj Benoot (Lotto Soudal)


Výsledky horskej prémie Côte de Centrès::
1. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) 2b.
2. Thomas Voeckler (Direct Energie) 1b.

Výsledky horskej prémie Côte du viaduc du Viaur::
1. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) 2b.
2. Thomas Voeckler (Direct Energie) 1b.


Výsledky šprintérskej prémie::
1. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) 20b.
2. Maxime Bouet (Fortuneo – Oscaro) 17b.
3. Thomas Voeckler (Direct Energie) 15b.
4. Reto Hollenstein (Kaťuša – Alpecin) 13b.
5. Timo Roosen (Lotto NL – Jumbo) 11b.
6. Marcel Kittel (Quick-Step Floors) 10b.
7. Michael Matthews (Team Sunweb) 9b.
8. Fabio Sabatini (Quick-Step Floors) 8b.
9. André Greipel (Lotto Soudal) 7b.
10. Sonny Colbrelli (Bahrain – Merida) 6b.
11. Jack Bauer (Quick-Step Floors) 5b.
12. Roy Curvers (Team Sunweb) 4b.
13. Zdenek Stybar (Quick-Step Floors) 3b.
14. Amaël Moinard (BMC Racing) 2b.
15. Danilo Wyss (BMC Racing) 1b.
Prenos
Dnešná etapa nebola divácky príliš atraktívna, samozrejme s výnimkou posledných dvadsiatich kilometrov. V klasikárskom dojazde mal najviac síl Michael Matthews, ktorý predstihol aj Grega van Avermaeta. Veľmi chybu ale v závere spravil Fabio Aru, ktorý nezvládol pomerne ľahký dojazd a prepustil žltý dres Chrisovi Froomeovi. Zajtra nás čaká zaujímavá horská etapa, no Talian do nej nebude vstupovať v pozícii lídra, ale so stratou 19 sekúnd. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok dňa.
CIEĽ
importantTak pozor! Fabio Aru záver dnešnej etapy absolútne nezvládol. Do cieľa prišiel s takmer pol minútovou stratou, a tak nečakane prichádza o žltý dres. Ťažko odhadovať či mal Talian nejaké technické problémy, no každopádne prenecháva najcennejší dres opäť Chrisovi Froomeovi.

CIEĽ
importantSledovali sme ďalšiu dramatickú koncovku! Napokon to veľmi dobre rozbehol Philippe Gilbert, no prakticky len pripravil pozíciu pre MICHAELA MATTHEWSA. Austrálčan v záverečnom špurte zlomil Grega van Avermaeta a pre nemecký tím Sunweb získava druhé víťazstvo po sebe. Tretie miesto obsadil Edvald Boasson Hagen z Dimension Data.
1 km
Posledný kilometer. Je to opäť veľmi tesné a uvidíme, kto sa napokon bude tešiť. Favoriti si všetci po kope. Komu zostalo najviac síl do záverečného stúpania?
2 km
Na čele pelotónu je momentálne stále Jack Bauer z tímu Quick-Step Floors. Zatiaľ vpredu nevidíme Philippa Gilberta, a tak zrejme pôjde belgické zoskupenie na českého cyklistu Zdeněka Štybara.
3 km
Do konca dnešnej etapy zostávajú posledné tri kilometre. Momentálna situácia je veľmi neprehľadná, no bojovať o víťazstvo môžu všetci papieroví favoriti, vrátane Michaela Matthewsa či Grega van Avermaeta.
4 km
Vpredu je aj český pretekár Zdeněk Štybar. Quick- Step Floors pracuje veľmi dobre a myslím si, že zatiaľ majú práve pretekári v modrých dresoch najlepšiu pozíciu pred záverečným stúpaním.
5 km
Maurits Lammertink to ešte skúša sám. Odpútal sa od svojich kolegov a vypracoval si ešte maličký náskok. Teraz poriadne dupol do pedálov, ale medzeru sa snaží zalepiť jeden z jazdcov Quick-Stepu Floors.
6 km
Cyklisti majú za sebou ďalší kilometer. Podľa televíznej grafiky má štvorčlenný únik náskok 130 metrov, čo je prakticky nič. Maurits Lammertink z Kaťuše – Alpecin sa pozerá za seba a vie, že to zrejme nevyjde.
7 km
Do čela pelotónu sa dostali pretekári tímu Sky, ktorí majú dvoch jazdcov do celkového poradia. Pomaly si vylepšuje pozíciu aj Philippe Gilbert, ktorý bude zrejme hlavnou zbraňou Quick-Stepu Floors.
8 km
Tempo vedúceho kvarteta ťahajú spomínaný Pierre-Luc Périchon a Maurits Lammertink. Ich snaha ale zrejme nebude odmenená, pretože náskok veľmi rýchlo klesol pod desať sekúnd.
9 km
Vedúca štvorica má mierny náskok, podľa grafiky na úrovni 15 sekúnd. Je ale jasné, že Damiano Caruso ani Niklas Arndt ťahať tempo nebudú, keďže ich tímy majú silnejších pretekárov v zálohe.
10 km
Tím Kaťuša – Alpecin sa snaží trošku roztrhať pelotón. Po Tonym Martinovi zaútočil Maurits Lammertink, no okamžite chce jeho snahu stopnúť Damiano Caruso z tímu BMC Racing. Primotal sa tam aj Pierre-Luc Périchon z Fortuneo – Oscaro.
12 km
Thomas De Gendt to nedotiahne do úspešného konca. Belgický pretekár je v nekaterizovanom stúpaní dostihnutý, a tak si to o víťazstvo rozdajú najväčší favoriti. Pelotónu robí mierne problémy nástup Tonyho Martina, ale Nemec neuspeje.

14 km
Thomas De Gendt prišiel o pol minútu svojho náskoku. Nevyzerá to s ním dobre, no minimálne červené číslo by mu nemalo uniknúť. Cyklisti prechádzali popri hrade Bonnecombe, ktorý bol postavený už v 12. storočí a dnes sa tu konajú kultúrno-vzdelávacie aktivity.
16 km
Dopredu sa dostáva aj tím BMC Racing, ktorý sa bude snažiť pripraviť čo najlepšiu pozíciu pre Grega van Avermaeta. V roku 2015 Belgičan uspel, keď na cieľovej páske zdolal po skvelom špurte Petra Sagana.
18 km
Pelotón teraz letí rýchlosťou takmer 70 km/h. V tomto zjazde sa dá skutočne veľa získať, no hrozia aj pády, ktorých sme na tohtoročnej Starej dáme videli už viac ako dosť. Marcel Kittel stráca šesť minút.
20 km
Pred nami je posledných dvadsať kilometrov. Thomas De Gendt má už len minútový náskok na hlavnú skupinu. V jej závere vidíme aj Thomasa Voecklera, ktorý bojuje zubami-nechtami. Dnes to nedotiahol a zrejme nezíska ani červené číslo.
23 km
Vidíme veľmi dobrú spoluprácu pretekárov Sunwebu. Warren Barguil má fantasticky rozohraný súboj o bodkovaný dres, v dnešnej etape o víťazstvo nebojuje, a tak aspoň nosí bidony svojim kolegom, ktorí jazdia pre Michaela Matthewsa.
26 km
Cyklisti majú teraz pred sebou krátky úsek po rovine, následne príde aj zjazd, kde by mal Thomas De Gendt pozbierať ešte nejaké sekundičky. Za predošlé dva kilometre ich totiž stratil až desať.
28 km
Do hlavného balíku sa už začlenil aj Thomas Voeckler. Na čele vidíme tradične Team Sunweb, ktorý sa snaží skresať náskok vedúceho Belgičana. Ten má k dobru momentálne 85 sekúnd.

31 km
importantNo tak pozor! Thomas De Gendt to zobral na seba a zbavil sa aj Thomasa Voecklera. Na čele máme už len osamoteného Belgičana, ktorý sa bude snažiť doviesť etapu do víťazného konca. Medzitým boli pelotónom dostihnutí Maxime Bouet a Reto Hollenstein.
34 km
Na čele dnešných pretekov máme už len dvojicu pretekárov, keďže postupne stratil kontakt s únikom aj Timo Roosen. Naďalej má problémy Marcel Kittel, ktorý aj s viacerými členmi tímu Bahrain – Merida stráca viac ako tri minúty.
36 km
Už len z trojčlenného úniku vystúpal na Côte de Centrès ako prvý Thomas De Gendt, ktorý si tak vylepšil svoju druhú pozíciu v súťaži o bodkovaný dres. Jeden bod berie podobne ako pred pár minútami Thomas Voeckler z Direct Energie.
39 km
Tak pomaly sa dostávame aj k ďalšiemu stúpaniu. Cyklisti majú pred sebou kopec Côte de Centrès s podobnými parametrami aké malo aj predošlé stúpanie. Vidíme, že z úniku odpadávajú Maxime Bouet a veľmi trpí aj Reto Hoellenstein.
41 km
Hlavná skupina momentálne stráca na únik 1:33 minúty. Okrem toho si môžeme povedať, že spolu s Marcelom Kittelom strácajú aj ďalší piati pretekári, vrátane Steva Cummingsa či Dylana Groenewegena.
44 km
V rozhovore pre britskú športovú televíziu sme videli aj Diega Ulissiho, ktorý dnes oslavuje 28. narodeniny. Jazdec tím UAE Team Emirates už šesťkrát vyhral etapu na Giro d'Italia, ale na Tour de France zatiaľ nevyhral. Žeby si dal dnes najkrajší narodeninový darček?
47 km
V zadnej časti pelotónu vidíme Marcela Kittela, ktorý pomaly stráca kontakt s hlavným balíkom. Dnes to na víťazstvo nebude, no pred zajtrajším náročným dňom by Nemec mal ušetriť čo najviac síl.

50 km
Podobne ako na rýchlostnej prémii bol najúspešnejší Thomas De Gendt z tímu Lotto Soudal. Momentálne sa tak v súťaži o bodkovaný dres dostáva pred Mikela Landu na druhé miesto. Jeden bod si na konto pripisuje domáci miláčik Thomas Voeckler.
52 km
Tak pomaly sa začína stúpať na Côte du viaduc du Viaur. Cyklisti majú pred sebou ešte dva kilometre stúpania. To je pomerne prudké, no vďaka svojej krátkej dĺžke je označované len ako stúpanie tretej kategórie. Timo Roosen sa zatiaľ nevie dostať späť.
54 km
Tak toto je skutočne veľmi smolný moment pre Tima Roosena z tímu Lotto NL – Jumbo. Ten mal v krátkom zjazde problémy so svojim bicyklom, musel ho meniť, a tak teraz stráca možno dvadsať sekúnd na vedúcu štvoricu.
56 km
Unikajúca skupina sa pomaly blíži k prvému horskému stúpaniu dnešnej etapy. Dá sa predpokladať, že najväčší záujem o zisk dvoch bodov bude mať rovnako ako na šprintérskej prémii Thomas De Gendt.

59 km
Team Sunweb a Bahrain – Merida sa snažia stiahnuť aspoň nejaké sekundy z náskoku unikajúcej skupiny. Teraz sa to poradilo približne o 15 sekúnd. Dopredu sa tlačí aj Astana, ktorá chce udržať v bezpečí Fabia Arua.
62 km
Aj teraz cyklisti prekonávajú drobné stúpanie, ale to ani nie je označené horskou prémiou. S takýmto niečím nemôžu mať jazdci takéhoto rangu najmenšie problémy. Lepšie ho ale zvládla únik, ktorého náskok stúpa k dvom minútam.
65 km
Už pred pár minútami sme zbadali titulok domácej réžie o Fabiovi Fellinem z tímu Trek – Segafredo. Najskôr nebolo jasné, čo sa stalo s týmto Talianom, no teraz bolo oficiálne potvrdené, že z Tour de France 2017 odstúpil pre zdravotné problémy.
67 km
Pelotón teraz zvýšil svoje tempo a veľmi rýchlo stiahol takmer jednu minútu. Momentálne hlavná skupina stráca na päťčlennú skupinu vedenú Thomasom De Gendtom 100 sekúnd.
70 km
Ešte dvadsať kilometrov nás delí od prvej dnešnej horskej prémie. Côte du viaduc du Viaur meria 2 300 metrov a priemerný sklon tohto stúpania je 7%. Víťaz získa do súťaže o bodkovaný dres dva body a v hre je aj jeden bod pre druhého najlepšieho cyklistu.
73 km
Náskok unikajúcej skupiny stúpol na hranicu 2:35 minúty. Stále je to však príliš málo na to, aby sme mohli hovoriť o nejakom veľkom riziku pre skupinu favoritov dnešnej etapy i celkového poradia.

76 km
Cyklisti teraz smerujú do mesta Carmoux, ktoré bolo v časoch stredoveku známe vďaka ťažbe uhlia a výrobe železa. V roku 1892 sa tu odohral veľký štrajk baníkov na čele s Jeanom Jaurésom. V centre Carmoux má dodnes sochu v nadživotnej veľkosti.
79 km
Náskok úniku nám opäť stúpol na hranicu 2:20 minúty. Pelotón si zobral menší oddychový čas spojený s občerstvovacou prestávkou. Teraz sa jazdci tímov Sunweb a BMC pozerali na seba a chvíľu akoby sa nevedeli dohodnúť, kto má ťahať pelotón.
82 km
Cyklisti teraz prechádzali bufetom, no nemali príliš veľa času na to, aby si pomaly zobrali veci, ktoré potrebujú. Museli totiž dupnúť do pedálov, keďže začalo poriadne fúkať a nechceli riskovať prípadnú časovú stratu.
85 km
Máme za sebou ďalšie tri kilometre. Thomas Voeckler sa čoraz častejšie vyváža v zadnej časti unikajúcej skupiny, čo nie je dobré znamenie pre francúzskych fanúšikov. Náskok sa pohybuje stále okolo 95 až 100 sekúnd.
88 km
Profil dnešnej etapy je mierne zvlnený a teraz čaká cyklistov niekoľko úsekov, ktoré sa idú do kopca, ale nie sú označované ako stúpania horskej kategórie. Tie prídu na rad 50 a 36 kilometrov pred cieľovou páskou.

90 km
V zadnej časti pelotónu sme videli aj Philippa Gilberta, ktorý tento rok vyhral prestížne preteky Okolo Flámska a pri drobných zdravotných problémoch Zdeněka Štybara by mal byť dnes najväčšou nádejou belgického tímu Quick-Step Floors.
93 km
Náskok unikajúceho kvinteta klesol na hranicu 100 sekúnd. V predošlých ročníkoch sme videli päťminútové odstupy na dennom poriadku, no v tejto edícii Tour de France sa ani raz nestalo, že by si tímy nechali výraznejšie odskočiť únik. Dnes ho pustili na tri minúty postupne toto manko zmenšujú.
96 km
Pre oficiálnu stránku Tour de France poskytol svoje vyjadrenie aj John Degenkolb, ktorý môže byť čiernym koňom etapy. Jazdec tímu Trek – Segafredo správne predpokladal, že silný tím BMC Racing bude kontrolovať preteky a dúfa, že v závere bude v dobrej kondícii na to, aby mohol zaútočiť na cieľovom stúpaní.
99 km
Tak sme sa dostali pod métu sto kilometrov do cieľa. Aktuálny náskok päťčlennej skupiny je na úrovni 130 sekúnd. Môžeme si povedať, že do čela pretekov sa dostali od úvodných metrov Thomas Voeckler, Maxime Bouet, Thomas De Gendt, Timo Roosen a následne týchto pretekárov dostihol Reto Hollenstein.
102 km
Tak teraz znovu stúpol náskok úniku nad hranicu dvoch minút. Pomaly sa blížime k méte sto kilometrov pred cieľom, no zaujímavé veci sa budú diať zrejme až približne o 50 kilometrov, kedy je na programe prvá horská prémia.
105 km
Náskok vedúcej skupiny klesol pod hranicu dvoch minút. Pelotón naďalej kontroluje priebeh dnešnej etapy a možno aj samotní jazdci v úniku tušia, že dnes nemajú veľkú šancu na víťazstvo.

108 km
Teraz nastáva opäť úsek pretekov, v ktorom sa prakticky nedeje nič zaujímavé. Videli sme akurát Toma Roosena, ktorý si prišiel k svojmu technickému vozidlo a zobral si tekutiny a možno aj nejakú proteínovú tyčinku.
111 km
Trojica už niekoľkokrát spomínaných tímov je pekne zoradená na čele balíku a kontroluje svoju stratu na unikajúcu päťčlennú skupinu. Tú aktuálne ťahá aktívny Timo Roosen z tímu Lotto NL – Jumbo.
114 km
Cyklisti teraz prechádzali okolo ďalšej kultúrnej pamiatky Abbeye de Saint-Michal. V 19. storočí bol objekt zrekonštruovaný a zriadili tu Múzeum populárneho umenia a tradícií vystavujúce najmä zbierky spojené s vinárstvom.
117 km
Náskok vedúcej skupiny sa príliš nezmenil. Dnes je veľmi vidno pretekárov tímu Bahrain – Merida, čo nasvedčuje tomu, že Sonny Colbrelli je dobre pripravený a bude chcieť zaútočiť na etapové víťazstvo. V prípade Quick-Stepu Floors dnes možno počítať aj so Zdeněkom Štybarom.
120 km
Náskok unikajúcej skupiny momentálne stúpol na hranicu 2:15 minúty. Môžeme si povedať aj to, že Thomas De Gendt sa vďaka zisku dvadsiatich bodov dostal v súťaži o zelený dres na trináste miesto, tesne za Romaina Bardeta.
123 km
Tak aspoň niečo zaujímavé sa udialo počas dnešnej etapy, samozrejme s výnimkou štartu. Trošku si nám pretekári zašprintovali, no teraz budú pokračovať v stereotypnom jazdení. Náskok úniku je pod kontrolou, niet sa čoho obávať.

126 km
Víťazom šprintérskej prémie sa stal Thomas De Gendt z tímu Lotto Soudal. Konkurovať sa mu snažil Maxime Bouet, no nestačil na rýchlosť belgického pretekára. V pelotóne mal najlepšiu pozíciu pripravenú Marcel Kittel a získal desať bodov. O bod menej si pripísal Michael Matthews.
128 km
Už len dva kilometre nás delia od šprintérskej prémie. Pripomínam, že víťaz zoberie 20 bodov a pre najlepšieho pretekára z hlavného balíka zostane desať. Záujem by mal mať Michael Matthews, no prekvapiť môže aj Sony Colbrelli z Bahrainu – Merida.
130 km
Cyklisti v úniku teraz trošku stratili zo svojho náskoku. Ten sa aktuálne pohybuje na hranici 1:50 minúty. Dnes sa možno trošku očakávalo víťazstvo úniku, no pri takomto malom náskoku je to viac-menej nereálne.
133 km
V pelotóne sa trošku zrýchlilo, keďže sa blíži spomínaná šprintérska prémia. Do nej by sa mohol zapojiť aj Marcel Kittel. O víťazstvo zrejme bojovať nebude, a tak sa nemá na čo šetriť. Jeho náskok pred Michaelom Matthewsom je ale obrovský, takmer 130 bodov.
136 km
Pelotón podľa televíznej grafiky stráca 2:20 minúty, čo je v prepočte 1,6 kilometra. Cyklisti teraz prechádzali okolo Kostolu Sv. Martina, ktorý bol akýmsi útočiskom pre miestnych obyvateľov vďaka svojej mohutnej podobe.
139 km
V týchto chvíľach nie je veľmi čo komentovať. Pelotón a únik idú približne rovnakou rýchlosťou, a tak náskok výrazne ani neklesá, ani nestúpa. Momentálne udávajú tempo pelotónu pretekári tímu Sunweb.
142 km
Teraz sa nám odstup vedúcej skupiny ustálil na hranici 135 sekúnd. V pelotóne sa zatiaľ vzorne striedajú už spomínané tímy, ktoré majú zálusk na etapové víťazstvo. Z úniku si teraz na chvíľu vystúpil aj Maxime Bouet zo zoskupenia Fortuneo – Oscaro.

145 km
Do prejazdu šprintérskou prémiou zostáva ešte približne 20 kilometrov. Spomedzi unikajúcej skupine si v súťaži o zelený dres vedie najlepšie Thomas De Gendt, ktorý má na svojom konte 39 bodov. Belgičan si momentálne prichádza po taktické pokyny do tímového vozidla.
148 km
Poďme sa opäť pozrieť na situáciu na trati. Pelotón stiahol približne 40 sekúnd, ale rozhodne nemá ambíciu skresať svoje manko už teraz, keď zostáva do cieľového stúpania ešte takmer 150 kilometrov. Pochváliť ale musíme Team Sunweb či BMC Racing.
150 km
Ako sme už spomínali, z pretekárov na čele je najznámejšou postavou Thomas Voeckler z tímu Direct Energie. Domáci Francúz je typický svojimi grimasami i tým, že sa rád predvádza televíznym kamerám. Svoju životnú Tour de France prežil v roku 2011 a celkovo si obliekol žltý dres v dvadsiatich etapách.
153 km
Diskvalifikácia Petra Sagana pobúrila celé Slovensko. Dnes by bol favoritom, no ako sa hovorí, všetko zlé je na niečo dobré. Vďaka tomu, že majster sveta už nepokračuje na Tour de France sa po šiestich rokoch predstaví na pretekoch okolo Poľska.

156 km
Po ďalších troch kilometroch môžeme konštatovať, že náskok vedúcej skupiny narástol na hranicu troch minút. Dobrú prácu teraz odvádzal Timo Roosen, ktorý ťahal svojich kolegov z úniku. V celkovom poradí patrí Holanďanovi 114. miesto so stratou takmer dvoch hodín.
159 km
Vyzerá to tak, že budeme svedkami pokojnej etapy, ktorá vyvrcholí záverečným stúpaním. Dovtedy si pelotón bude strážiť svoj odstup a prvýkrát zrýchli zrejme až na rýchlostnej prémii. Pre najlepšieho šprintéra z hlavného balíku bude k dispozícii zrejme 10 bodov.
162 km
Pelotón teraz trošku dupol do pedálov a svoju stratu stiahol na úroveň 2:10 minúty. Vpredu vidíme teraz pretekárov Sunwebu, ktorí môžu byť s doterajším priebehom Tour de France spokojní. Warren Barguil nosí bodkovaný dres a podľa papierových predpokladov by mal o dnešné víťazstvo bojovať Michael Matthews.
165 km
Na čele pelotónu je jeden z jazdcov tímu Bahrain – Merida. Nie je to prekvapujúca správa, keďže medzi možných favoritov na víťazstvo radíme aj Sonnyho Colbrelliho. Medzitým si Reto Hollenstein definitívne doskočil unikajúcu skupinu.
167 km
Vyzerá to tak, že unikajúca štvorica trošku čaká na Reta Hollensteina. Ten má dobré časovkárske kvality a určite by vedel pomôcť skupine na čele pretekov. Švajčiara to síce stojí cenné sily, no jeho strata klesá každým metrom. Momentálne je už len na hranici 40 sekúnd.

170 km
Reto Hollenstein momentálne stráca na vedúce kvarteto 80 sekúnd. Možno až príliš neskoro zareagoval na úvodnú aktivitu partie okolo Thomasa Voecklera, ktorý je jednoznačne najznámejším menom v úniku. Zrejme by si to ale mal stihnúť doraziť.
173 km
Náskok vedúcej skupiny sa zvýšil na hranicu 2:40 minúty. Osobne si ale myslím že viac už narastať nebude, keďže tímy ako Sunweb či BMC Racing sa budú snažiť udržať v kontakte. Zatiaľ nemáme informácie o strate Reta Hollensteina.
176 km
Dovolím si povedať, že sa nám už po pár metroch vytvoril únik dňa. Okrem dvoch spomínaných pretekárov sú vpredu aj Timo Roosen z tímu Lotto NL – Jumbo a tradičný člen úniku na Tour de France 2017, Maxime Bouet (Fortuneo – Oscaro). Táto skupina má náskok 1:50 minúty a k nej sa snaží dostať ešte Reto Hollenstein z Kaťuše – Alpecin.
178 km
Tak žeby vyšiel hneď prvý pokus o únik? Medzi unikajúcou štvoricou a pelotónom sa vytvorila približne 30-sekundová medzera a momentálne sa v hlavnom balíku jednoducho nejde.
180 km
Cyklisti majú za sebou prvých 1500 metrov etapy a vidíme hneď prvé pokusy o únik. Ako prvý vyrazil dopredu Thomas Voeckler a zobral so sebou ďalších troch pretekárov, vrátane Thomasa De Gendta z tímu Lotto Soudal.
ŠTART
Christian Prudhomme práve odmával začiatok dnešnej etapy. Žltý dres má na sebe opäť Fabio Aru a pokiaľ sa nič nepredvídateľné nestane, mal by si ho udržať aj do zajtra. V nedeľu je na programe podstatne náročnejšia horská etapa.
Vážení diváci, opäť vás vítam pri sledovaní textového prenosu z najprestížnejších cyklistických pretekov Tour de France. Cyklisti majú za sebou už trinásť etáp, ale pred druhým voľným dňom ich čakajú ešte dve náročné výzvy. Dnes zamieria do mesta Rodez, kde ich čaká zaujímavý, trošku klasikársky dojazd.

PROFIL DNEŠNEJ ETAPY

V poradí 14. etapa by do celkového poradia nemala výraznejšie prehovoriť. Po dvoch pyrenejských dňoch čaká na cyklistov o niečo ľahšia etapa, ktorú oživí jedna šprintérska prémia a dve horské stúpania tretej kategórie. Rýchlostná prémia príde na rad už po odjazdení 55 kilometrov. Najrýchlejší jazdci ale zrejme o 20 bodov nezabojujú, keďže je veľmi pravdepodobné, že od prvých metrov sa vytvorí unikajúca skupina. V zelenom drese naďalej jazdí s veľkým náskokom Marcel Kittel, no dnes sa jeho šiesty tohtoročný triumf neočakáva. Na vrchárskych prémiách sa celkovo rozdá len šesť bodov. Warren Barguil tak môže byť absolútne pokojný, keďže v súťaži o bodkovaný dres má náskok pred druhým Mikelom Landom viac ako 60 bodov. Výstup na Côte du viaduc du Viaur čaká na cyklistov 50 kilometrov pred cieľom a o ďalších 14 kilometrov budú musieť zdolať Côte de Centrès. Obe stúpania sú relatívne podobné, keďže merajú 2300 metrov a ich priemerný sklon je viac ako 7%.

FAVORITOM BY BOL AJ SAGAN

Spomínali sme, že partia okolo Fabia Arua, Chrisa Frooma či Romaina Bardeta dnes veľa práce mať nebude. Prvá polovica trate je jednoduchá a následne mierne zvlnený terén nie je ideálnym miestom na nejaké ataky v súboji o žltý dres. Nebyť kontroverznej diskvalifikácie, k najväčším favoritom by nepochybne patril Peter Sagan, ktorý v Rodeze pred dvoma rokmi zviedol veľmi súboj s Gregom van Avermaetom. Slovenský cyklista mal v roku 2015 obrovskú smolu, na Tour de France päťkrát skončil druhý, vrátane súboja s úradujúcim olympijským víťazom. Cieľový dojazd by mal vyhovovať klasikárom, napríklad typu Philippea Gilberta. Veľkú motiváciu uspieť bude mať Team Sunweb, ktorého lídrom v dnešnej etape bude Michael Matthews. Zo šprintérov by mal stúpaniami najlepšie prejsť Edvald Boasson Hagen, ktorému len o 0,0003 sekundy ušiel triumf v siedmej etape.
Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 13:20.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Štrnástu etapu vyhral Matthews, Aru nezvládol záver a prišiel o žltý dres