Operátori vypínajú ČT Sport. Požiadala o to Česká televízia

Robert Záruba a Milan Antoš na MS 20 2024.
Robert Záruba a Milan Antoš na MS 20 2024. (Autor: REPROFOTO - ČT)
Miloslav Šebela|26. mar 2024 o 16:10

Telekom vyradí ČT Sport ku koncu marca.

BRATISLAVA. České televízne stanice boli v minulosti medzi slovenskými divákmi obľúbené. Mali pestrú ponuku, ktorou konkurovali slovenským televíziám a ľudia ich sledovali aj kvôli tomu, že prakticky neexistovala jazyková bariéra. 

České stanice však postupne z ponuky slovenských operátorov miznú. V priebehu posledných týždňov operátori vypínajú špeciálne stanicu ČT Sport. 

ČT Sport mala pestrú ponuku priamych prenosov, živých vstupov aj športovej publicistiky. Okrem toho má ČT Sport zakúpené aj vysielacie práva na veľké podujatia.

Slovenský divák športovú stanicu mohol využívať najmä ako alternatívu k verejnoprávnej RTVS. 

RTVS však v posledných rokoch prišla o viacero vysielacích práv. Najciteľnejšia je strata práv na hokejové majstrovstvá sveta a futbalové majstrovstvá Európy.

Hokej bude od tohto roka vysielať JOJ Šport, práva na futbalové EURO 2024 zase získala televízia Markíza. 

ČT požiadala o vypnutie na Slovensku

Markíza a JOJ žiadali operátorov dlhšiu dobu, aby blokovali vysielanie českých staníc. Táto výzva sa týkala aj ČT Šport, ktorá nevlastní vysielacie práva pre slovenské územie.

Vo februári Česká televízia poslala slovenským operátorom výzvu, aby ČT Sport vyradili zo svojej ponuky. Slovenskí operátori ju mali v ponuke bez toho, aby platili ČT poplatky alebo bez inej dohody o ich šírení signálu.

„Česká televízia odoslala výzvu všetkým slovenským operátorom, ktorí mali v ponuke ČT šport, aby program z ponuky vyradili. ČT neposkytla súhlas žiadnemu slovenskému operátorovi. Vzhľadom na to, že operátori nemajú práva na vysielanie tohto programu, malo by odstránenie prebehnúť okamžite.

Obsah na program ČT šport získava Česká televízia výhradne s územným obmedzením pre Českú republiku a jeho vysielanie v zahraničí nie je možné,“ uviedla pre portál Omediach.com hovorkyňa ČT Vendula Kejčová.

„Keďže ide o výzvu na vypnutie stanice priamo od jej vysielateľa, teda Českej televízie, operátori nemajú inú zákonnú možnosť než stanicu bezodkladne odstrániť z programovej ponuky. Výzvu, na základe ktorej majú slovenskí diváci prísť o ďalšiu českú stanicu, dostali takmer všetci slovenskí operátori, od tých najväčších až po tých najmenších operátorov, ktorí majú len niekoľko stoviek či desiatok zákazníkov,“ uviedla spoločnosť UPC.

Telekom urobí zmenu koncom marca

ČT Sport začali operátori postupne z ponuky vyraďovať. Ešte vlani to urobil Orange. Po zaslaní výzvy od ČT k tomu pristúpili UPC, O2 a od 26. marca aj Skylink.

ČT postupne ju vypínajú aj menší operátori. Urobili tak napríklad Sweet.tv a SledovanieTV.

Z veľkých operátorov má aktuálne v ponuke ČT Sport Slovak Telekom. Ale platí to dočasne.

"Od 28.3.2024, na základe rozhodnutia vysielateľa vyraďujeme TV stanicu ČT Sport z programovej ponuky Magio TV. Česká televízia rozhodla o stiahnutí kanálu ČT Sport zo slovenského trhu a preto vyzvala všetkých operátorov k vyradeniu tohto športového kanálu z ich ponuky," reagoval pre Sportnet hovorca Slovak Telekom Michal Korec.

Pre väčšinu slovenských fanúšikov to znamená, že pokiaľ budú chcieť sledovať zápasy slovenských hokejistov na MS či futbalistov na EURO, budú musieť sledovať slovenské stanice.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Operátori vypínajú ČT Sport. Požiadala o to Česká televízia