Mahomes zažije peklo. Super Bowl rozhodnú obrany, hovorí komentátor

Super Bowl LV: Kansas City Chiefs - Tampa Bay Buccaneers.
Super Bowl LV: Kansas City Chiefs - Tampa Bay Buccaneers. (Autor: NFL/ instagram)
Miroslav Kováčik|6. feb 2021 o 07:00

Rozhovor s Ladislavom Fabom.

Pre mnohých je synonymom amerického futbalu. Na konte má šesť triumfov v prestížnom Super Bowle, takže sa mu víťazné prstene ani nezmestia na jednu ruku.

Ktorý je však jeho najobľúbenejší? Pokiaľ hviezdny quarterback Tom Brady dostane túto otázku, s úsmevom odpovie, že ten ďalší.

Získať ho môže už čoskoro. V noci na pondelok nastúpi proti Kansasu City na svoj desiaty Super Bowl (vysiela ho PREMIER SPORT od 0.30).

"Za mňa je to najlepší hráč všetkých čias, hoci nie som jeho veľký fanúšik. Som však rád, že žijeme v dobe hráča, o ktorom sa budú písať učebnice amerického futbalu," povedal o Bradym prvý slovenský komentátor NFL LADISLAV FABO.

Tom Brady pred sezónou zmenil dres a stal sa hráčom Tampa Bay Buccaneers. Prekvapilo vás to?

Myslel som si, že pôjde do Los Angeles Chargers alebo Indianapolis Colts. Potreboval však zmenu. Chcel ísť do konferencie NFC a napokon sa rozhodol pre Tampu. Išiel teda pekne do tepla.

Je to tím, ktorý má kvalitného trénera Bruca Ariansa - jednu z najväčších kapacít na pozícii hlavného kouča. Brady tam dokonalo zapasoval a podľa mňa dostal najlepší tím, aký kedy mal.

Čakali ste, že už v prvej sezóne môže dosiahnuť úspech?

Úprimne, obával som sa, že v tíme je až príliš veľa osobností. Každý chce mať produkciu a tak som si myslel, že tam bude konflikt záujmov a šatňa „vybuchne“.

Brady však udržal všetky egá na uzde a Buccaneers hrajú perfektný futbal. V play off vyhrali nad New Orleans aj na Lambeau Field proti Green Bay, čo je veľká vec.

Brady sa drží na najvyššej úrovni už 20 rokov. Ako sa mu to darí?

Je veľmi dobre stavaný. Jeho ofenzíva bola často strojová, nie každého to bavilo pozerať. Mal však dobrý tím, nikdy nebol nejako tvrdo atakovaný a za celú kariéru mal možno jedno vážne zranenie.

S kolegami žasneme, lebo on zďaleka nepôsobí ako 43-ročný hráč. Nečudoval by som sa, keby hral ďalšie tri roky a bol by takým Jaromírom Jágrom v NFL.

Hráč Detroitu Danny Amendola povedal, že v minulosti nechodili hráči do Patriots kvôli Billovi Belichickovi, ale Bradymu. Čo ho robí výnimočným?

Mentalita. V kritických situáciách si dokáže zachovať chladnú hlavu. Peyton Manning roky dominoval v základnej časti, no prišlo play off a nebol úspešný.

Dva triumfy v Super Bowle sú veľmi málo, vzhľadom na jeho úžasnú kariéru. Brady má mentalitu šampióna a jeho rekordy tak skoro nikto neprekoná.

Najväčším adeptom je zrejme 25-ročný Patrick Mahomes, hoci svoj prvý titul získal iba vlani. Kansas City vyhral základnú časť a má skvelú ofenzívu. Dokáže ju Tampa zastaviť?

Ťažko povedať. Brady sa narodil s talentom, niečo mu bolo nadelené, ale Mahomes je čistý talent spojený s tvrdou drinou. Má vyvinuté inštinkty a jeho improvizačné schopnosti sú výnimočné.

Tyreek Hill je neskutočný rýchlik, do toho ešte Travis Kelce. Vtedy ostatných hráčov ani nepotrebujete (smiech). Spomenúť treba aj trénera Andyho Reida.

Najkritickejší moment sezóny si Kansas zrejme prežil v divíznom kole play off, keď sa zranil práve Mahomes. Súhlasíte?

Bola to životná šanca Clevelandu postúpiť do konferenčného finále. Browns sa dlhé roky trápili a boli na spodných priečkach. Kevin Stefanski po svojom príchode nastavil ofenzívny systém, ktorý fungoval a postúpili do play off.

Proti Kansasu to však nezvládol. Hral príliš konzervatívne, čo sa mu nevyplatilo. Navyše, výborne zahrala obrana Kansasu, ktorá vie vygradovať svoju formu smerom ku koncu sezóny. V tom je však sila veľkých tímov - nie je na ihrisku váš líder, musia zabrať iní.

Mahomes je stále veľmi mladý hráč. Pomôže mu v Super Bowle skúsenosť z minulého roka?

Určite áno. San Francisco malo vlani najlepšiu obranu v lige, no Mahomes sa nerozklepal. V štvrtej štvrtine ich rozhádzal, prihral na tri touchdowny a otočil skóre. To dokážu len veľkí quaterbackovia, ktorí majú nielen herné kvality, ale sú tiež mimoriadne psychicky odolní.

Super Bowl napíše už 55. kapitolu. Užijete si ho z komentátorskej kabíny? 

Je to veľký kaliber. Ja zatiaľ komentujem len jeden rok. Jindro Rajchl a Honza Štiegler sú skvelí lídri a výborní komentátori. Samozrejme, pre mňa je to splnený sen, ale na Super Bowl mám ešte čas. Ten zápas si musia užiť tí najlepší. 

Komentátori NFL Ladislav Fabo (vpravo) a Jindřich Rajchl.
Komentátori NFL Ladislav Fabo (vpravo) a Jindřich Rajchl. (Autor: archív Ladislava Faba. )

Ktorý Super Bowl bol pre vás najpamätnejší alebo najlepší?

Ako fanúšik New Orleans rád spomínam na rok 2010, keď Saints zdolali Colts 31:17. Veľmi sa mi páčil aj zápas medzi Denverom a Carolinou, pretože ako bývalý defenzívny linebacker mám trošku bližšie k obrannej hre.

Ktorý bol však najlepší? Asi rok 2013 a zápas medzi Baltimorom a San Franciscom. Chodil som vtedy na strednú školu.

V tretej štvrtine vypadlo na štadióne osvetlenie a približne hodinu sa nehralo. Zápas sa natiahol, a tak mi mama do školy napísala ospravedlnenku, aby som mohol dopozerať futbal.

Colin Kaepernick predviedol takmer skvelý comeback, ale zasekol sa päť yardov od end zóny. Pre mňa legendárny linebacker Ray Lewis tak vyhral svoj druhý prsteň a ukončil kariéru.

Ktoré sú kľúčové aspekty blížiaceho sa finále?

Z môjho pohľadu je nesmierne dôležité zranenie ľavého tackla Kansasu (ofenzívneho hráča, pozn. red.) Erica Fishera. Je to obrovská strata, hoci táto pozícia nie je pre bežného diváka taká viditeľná. Je to pravá ruka quaterbacka.

Tampa má jednu z najagresívnejších obrán na čele so skvelo hrajúcim Jasonom Pierrom-Pauom, Shaquilom Barrettom či Devinom Whitom.

Chiefs sú považovaní za favorita, ale ja to vôbec tak nevidím. Myslím si, že Mahomes bude zažívať peklo a bude sa musieť rýchlo zbavovať lopty. Skôr bude voliť krátke prihrávky než dlhé pasy.

Váš tip - kto získa trofej Vinca Lombardiho?

Predpokladám zápas, v ktorom nepadne veľa bodov. Menej ako 50, o tom som presvedčený. Obrany budú hrať prím. Útoky vypredávajú štadióny, ale obrany vyhrávajú tituly. Rozhodne to, kto spraví menej chýb.

Bradymu som neveril celé play off, okrem zápasu s Washingtonom, ale teraz si myslím, že to zvládne. Získal si ma a trošku viac budem fandiť Tampe Bay. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Mahomes zažije peklo. Super Bowl rozhodnú obrany, hovorí komentátor