Slovensko na MS v hokeji 2023
Slovensko
MS v hokeji 2023
12.05.2023, Skupina B
2 - 3
2:3, 0:0, 0:0
Česko na MS v hokeji 2023
Česko

Súhrn 1. dňa MS: Nemožné? Kanaďan dal gól od zadného mantinelu

Českí a slovenskí fanúšikovia na MS v hokeji 2023.
Českí a slovenskí fanúšikovia na MS v hokeji 2023.
Miloslav Šebela|12. máj 2023 o 22:20

V Tampere bola atmosféra ako v kostole.

RIGA. Začína sa od 0:0, nedáš – dostaneš, gól z bufetu, tak určitee a hokej už dnes vie hrať každý.

Ak ste tieto a ďalšie hlášky včera ešte nezachytili, zbystrite pozornosť.

V najbližších dňoch vás môže vyrušiť aj rapkáč, z rádia môže znieť Nech bože dá a na spätných zrkadlách áut sa môžu objaviť slovenské vlajky. V piatok sa začali hokejové majstrovstvá sveta.

Hrá sa vo Fínsku aj v Lotyšsku. Pripravte si kalkulačky, o pár dní budete rátať, koľko bodov potrebuje slovenský tím na štvrťfinále.

Lotyšov hnevajú drahé vstupenky

V prvom zápase prehralo Slovensko s Českom tesne a po bojovnom výkone 2:3. Zápas bol napínavý.

A v Riga Arene to bol veľký rachot. Českí aj slovenskí fanúšikovia urobili slušnú atmosféru. Hoci bolo v hľadisku viac ako dvetisíc voľných miest. 

Domáci fanúšikovia zápasy ignorujú. Nepozdávajú sa im vysoké ceny vstupeniek. Aj preto sú lístky na zápasy stále v predaji.

VIDEO: Zostrih zápasu Slovensko - Česko na MS v hokeji 2023

A to platí aj o zápasoch domáceho tímu. Toto je na hokejových MS ozaj ťažko predstaviteľné.

Pred štyrmi rokmi pri MS v Košiciach by organizátori vypredali aj dvojnásobnú kapacitu Steel Areny pri zápasoch Slovenska. Záujem bol obrovský.  

Po víťazstve riešili v Čechách, či bol zákrok Patrika Kocha na Filipa Chlapíka v prvej tretine v rámci pravidiel.

Český útočník ostal po náraze otrasený na ľade. Vyvolalo to veľké vášne. Aj odborník Českej televízie David Pospíšil hovoril divákom, že to bol jasný faul.

„Problém bol v tom, že nechcel hrať puk a šiel priamo zraziť hráča. A to je faul,“ tvrdil Pospíšil. Český brankár Dominik Frodl dokonca napísal na sociálnej sieti, že to bola vražda.

Koch vyviazol bez trestu, no Slováci inkasovali gól pri vlastnej presilovke a zápas tesne prehrali.

RTVS má počas zápasov expertov doslova všade. V štúdiu, na štadióne, na komentátorskom stanovisku a dokonca aj medzi striedačkami tímov. Priamo vedľa striedačiek zbieral postrehy bývalý reprezentant Ondrej Rusnák. 

Mohol sledovať reakcie hráčov, ich radosť, hnev aj sledovať ako reagujú tréneri.

V jednom momente opisoval, že hráči robia pri rozohrávke chybu. V rukách držaľ plán hracej plochy a ukazoval, ako by mali pri rozohrávke využívať spoluhráčov. 

„Stačí, ak sa otočíš doľava a ukážeš to na lavičku,“ smial sa komentátor RTVS Pavol Gašpar. 

Bol to ešte len prvý zápas. Rusnák sa možno trochu potrebuje s touto pozíciou zžiť. Je však priamo v dianí a môže priniesť zaujímavé postrehy. 

Atmosféra ako v kostole

Naopak v Nokia Arene v Tampere bolo netradičné ticho.

"Atmosféra bola ako v kostole. Hľadisko sa ozvalo len, keď k tomu vyzvali slogany na informačnej kocke. Nie je to žiadne prekvapenie. Hľadisko bolo plné bonitných divákov. Ceny vstupeniek na MS sú nehorázne vysoké," napísal komentátor portálu Yle.

Fíni viedli nad tímom USA 1:0, lenže Američania skóre otočili a vyhrali 4:1. A Fíni uznali, že boli vo všetkom lepší.

Fíni sú obhajcovia titulu. Toto je ich prvá prehra v riadnom hracom čase na MS po štyroch rokoch. Naposledy prehrali na šampionáte 2019, keď v Košiciach podľahli Nemcom 2:4.

"To bolo to najlepšie, čo sa mohlo na majstrovstvách udiať. Ak idú Fíni od víťazstva k víťazstvu je to nuda. Američania urobili šampionátu veľkú službu a pochybovačom dali za pravdu," napísal komentátor portálu Yle.

Gól od mantinelu

A v piatok prehral aj druhý domáci tím - Lotyšsko. V tomto prípade to prekvapenie ani nebolo. Kanaďania však súperovi nenechali ani ilúziu nádeje.

Už v 52. sekunde viedli a v piatej minúte domáci tím už menil brankára. Ivars Punnelovs dostal z piatich striel dva góly.

Kanaďania hrali s veľkou chuťou a poľahky vyhrali 6:0.

Samuel Blais dal neuveriteľný gól. Strieľal z rohu klziska od zadného mantinelu. Prakticky bol za úrovňou bránkovej čiary. Puk sa však odrazil do bránky od lotyšského brankára.

Švédi z NHL nechcú do národného tímu

V ideálnom svete by dokázali Švédi poskladať celé mužstvo z hráčov NHL. V tejto sezóne ich v profilige hralo 102. V play off ich pokračuje niečo vyše dvadsať. Ich kvalita je obrovská. 

Ale reprezentácia akoby sa im znechutila. Tréneri počúvali od hráčov v jednom kuse: Prepáčte, neprídem. Nedá sa. Som zranený, unavený...

Na majstrovstvách tak majú Švédi len 8 hokejistov z NHL. Dosť málo na to, aká je to hokejová veľmoc. Dokonca do tímu zobrali aj útočníka Alexandra Nylandera, ktorý odohral väčšinu sezóny v AHL. 

V prvom zápase vydreli tesné víťazstvo proti Nemecku - 1:0.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Súhrn 1. dňa MS: Nemožné? Kanaďan dal gól od zadného mantinelu