12.05.2023 | Skupina A
12.05.2023 | Sk. A
1 - 4
(1:0, 0:1, 0:3)

USA po štyroch rokoch zdolali na MS Fínov, k obratu zavelil tínedžer

Hokejisti USA sa tešia po góle Cuttera Gauthiera (uprostred).
Hokejisti USA sa tešia po góle Cuttera Gauthiera (uprostred). (Autor: TASR/AP)
Sportnet|12. máj 2023 o 17:45

Fíni nezačali cestu za obhajobou titulu úspešne.

MS v hokeji 2023 - skupina A

Fínsko - USA 1:4 (1:0, 0:1, 0:3)

Góly: 18. Hartikainen (Sallinen, Manninen) - 34. Gauthier (Mazur, Samberg), 50. O´Connor (Samberg, Garland), 53. A. Tuch (Grimaldi, O´Connor), 60. A. Tuch (O´Connnor).

Rozhodcovia: Björk (Švéd.), Bloski (Kan.) - Ondráček (ČR), SYNEK (SR), vylúčení: 3:2 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 12.056 divákov.

Fínsko: Larmi - Ohtamaa, Lehtonen, Koivisto, Määtää, Pokka, Seppälä, Mantipalo, Friman - Rantanen, Manninen, Hartikainen - Kakko, Suomela, Armia - Kapanen, Lammikkom Sallinen - Antilla, Björninen, Oksanen

USA: DeSmith - Perbix, Samberg, Perunovich, Hutson, Mackey, Attard - Tuch, Bonino, Grimaldi - Garland, Tynan, Eyssimont - Mazur, O´Connor, Farrell - Walker, Coronato, Gauthier - Bjork

TAMPERE. Hokejisti Fínska zakopli hneď v prvom zápase na ich ceste za obhajobou zlatých medailí. V Tampere podľahli hráčom USA 1:4.

Američania zdolali tohto súpera prvýkrát od roku 2019 a revanšovali sa im hneď za dve prehry z predošlého šampionátu, vrátanej tej semifinálovej.

Fíni sa dostali do vedenia v 18. minúte, keď využil početnú prevahu skúsený 33-ročný útočník Teemu Hartikainen. Bol to však jediný gól Suomi.

V druhej tretine vyrovnal 19-ročný Cutter Gauthier a v záverečnej časti v priebehu troch minút definitívne otočili skóre Drew O'Connor a Alex Tuch.

Fíni sa v závere odhodlali k hre bez brankára, ale namiesto kontaktného gólu inkasovali. Americký triumf spečatil gólom do prázdnej bránky Tuch.

VIDEO: Zostrih zápasu Fínsko - USA na MS v hokeji 2023

Medzi aktérmi bol na pozícii čiarového rozhodcu Slovák Šimon Synek.

Fíni nastúpia v sobotu o 19.20 h (SELČ) proti Nemecku, americkí hokejisti odohrajú druhý zápas až v nedeľu od 11.20 h s Maďarmi.

Pozrite si kompletný program šampionátu, výsledky a tabuľky.

Tabuľka skupiny A na MS v hokeji 2023

Z = zápasy, V = Výhry, VP = Výhry po predĺžení, PP = Prehry po predĺžení, P = Prehry, B = Body

Priebeh zápasu Fínsko - USA na MS v hokeji 2023

I. tretina:

Zápas sa nezačal v oslnivom tempe a najmä Fíni sa snažili hre dať svoju pečať pevnej defenzívy a rýchlych kontrakombinácií.

V prvej tretine mali celkovo jemne navrch, hoci v úvodných presilovkách oboch tímov boli nebezpečnejší Američania. Skóre však otvoril v druhej početnej výhode Hartikainen po bleskovom trojuholníku s dvoma spoluhráčmi. 

Teemu Hartikainen strieľa gól v zápase Fínsko - USA na MS v hokeji 2023.
Teemu Hartikainen (v strede) sa teší po strelenom góle v zápase Fínsko - USA na MS v hokeji 2023.
Teemu Hartikainen (vpravo) sa teší po strelenom góle v zápase Fínsko - USA na MS v hokeji 2023.
Fínski reprezentanti sa tešia po strelenom góle v zápase Fínsko - USA na MS v hokeji 2023.
Fínski fanúšikovia na MS v hokeji 2023.

II. tretina:

Na prelome tretín hrali druhú presilovku aj hokejisti USA, hneď po jej skončení dokázali zotrvať v tlaku a Coronato skóroval. Domáci kouč využil možnosť preskúmať situáciu pred bránkoviskom tieniaceho hráča súpera.

Rozhodcovia po dlhom skúmaní videa gól neuznali.

Kontroverzný moment Američanov nijako nevyrušil, naopak prebrali opraty zápasu a o chvíľu v čistej šanci trafili hornú žŕdku bránky Larmiho.

Vyrovnávajúci gól strelil v 34. minúte Gauthier po šikovnej prihrávke Mazura a bol vyústením veľkej hernej prevahy USA v druhej tretine. V nej vynikol až 19 zákrokmi (!) fínsky brankár Larmi. 

VIDEO: Prvý zápas v seniorskom drese a prvý gól Cuttera Gauthiera

III. tretina:

Ten bol v permanencii aj v tretej časti, lebo súper pokračoval tam, kde prestal. Američania nedali favoritovi zápasu dýchať a dali dva parádne góly.

Vďaka nim totálne rozmontovali povestné štruktúry Suomi.

V druhých dvoch tretinách predviedli excelentný hokej a na záver ešte skórovali do prázdnej bránky, keď Fínov k ničomu podstatnému nepustili.

Hlasy po zápase:

/zdroje: DPA a IIHF/:

Miko Rantanen, asistent fínskeho kapitána: "Musíme to okamžite vyhodiť z hláv, resetovať. Poučiť sa z chýb a dostať sa na nohy. Boli sme ospalí a nekorčuľovali sme tak dobre, ako korčuľovali Američania."

Alex Tuch, strelec dvoch gólov USA: "Naskočili sme dobre na náš herný plán a naozaj sme hrali srdnato. Aj naši mladí hráči, ktorí nie sú až takí známi, priniesli mnoho zručností a hernej kvality. Som presvedčený, že na tomto turnaji ešte nejaké hlavy zamotáme. Cítim, že sme Fínov trochu frustrovali."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»USA po štyroch rokoch zdolali na MS Fínov, k obratu zavelil tínedžer