Íri videli desať zápasov Slovana, tréner Bradley nič významnejšie nezažil

Shamrock Rovers a ich gólová radosť.
Shamrock Rovers a ich gólová radosť. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|6. júl 2021 o 19:04

Shamrock Rovers je historicky najúspešnejší írsky klub.

BRATISLAVA. Pokus číslo tri. Slovan Bratislava sa už tretí rok po sebe predstaví v kvalifikácii Ligy majstrov a pokúsi sa prvýkrát v predkole zvíťaziť.

Slovanisti pred dvomi rokmi hanebne vypadli s čiernohorským klubom Sutjeska Nikšič, minulú sezónu ich za zeleným stolom vyradila UEFA, keďže po prílete do Klaksvíku na Faerské ostrovy mali dvaja členovia tímu pozitívny test na koronavírus.

Teraz je bratislavský klub v inej pozícii a s uznávaným trénerom Vladimírom Weissom starším bude proti írskemu Shamrocku Rovers jednoznačným favoritom.

Slovan Bratislava - Shamrock Rovers

/streda 7. júla o 18.30 h/

Rozhodcovia: Sebastian Gishamer - Maximilian Weiss, Jasmin Sabanovič (všetci Rak.)

Predpokladaná zostava Shamrocku: Mannus - Hoare, Lopes, Grace - Gannon, Finn, O’Neill, Scales - Towell, Gaffney, Greene

Zápas sa hrá v stredu 7. júla od 18:45 h na Národnom futbalovom štadióne na Tehelnom poli, v priamom prenose ho vysiela RTVS na Dvojke a textový online prenos nájdete na webe Sportnet.sk.

Slovan preverí rozbehnutý súper

Zatiaľ, čo slovenská najvyššia súťaž odštartuje novú sezónu až o tri týždne, v Írsku sa hrá systémom jar - jeseň a v tamojšej Premier Division odohrali už 19 kôl. Shamrock je na čele s 38 bodmi o skóre pred Sligom Rovers.

V piatok hral doma proti Dundalku a po góloch Liama Scalesa, Seana Gannona, Aaron Greeneho zvíťazil 3:1. Tridsaťšesťročný tréner Stephen Bradley vyjadril veľkú spokojnosť s výkonom svojich zverencov.

"Celý tím hral naozaj dobre a nemyslím si, že sa v zápase objavil niekto, o kom by sa dalo povedať, že sa šetril, prípadne, že by odohral slabší zápas. Pracovali sme na sebe nesmierne tvrdo," povedal tréner Shamrocku Stephen Bradley.

Hráčom zápasu sa stal brankár Alan Mannus, skúseného 39-ročného brankára vyzdvihol pred zápasom aj tréner Slovana Vladimír Weiss starší.

Rešpekt medzi súpermi

Shamrock má dlhodobo zaužívaný systém 3-4-3, do ktorého sa mu viacerí hráči vrátili po zranení. Tréner Weiss s rešpektom vyzdvihol aj rýchle krídla a hráčov Slovana pripravuje na centrované lopty a zároveň dobrú defenzívu Rovers.

Výborný výkon v piatok predviedli aj krajní hráči Liam Scales a Sean Gannon, ktorí sa presadili aj strelecky. Tréner však stále nemôže rátať so zraneným duom Chris McCann - Neil Farrugia.

"Posledných päť či šesť týždňov sme mali z pohľadu zranení ťažké obdobie, ale je skvelé vidieť, ako sa hráči vracajú naspäť," teší sa Bradley.

Aj tréner Shamrocku sa vyjadril na adresu Slovana s veľkým rešpektom: "Dominujú slovenskému futbalu a na celom ihrisku majú skutočne špičkovú kvalitu s mnohými reprezentantmi."

Slovan majú zmapovaný

"Sme z toho vzrušení. Vieme, že to bude ťažké, ale tešíme sa," dodal mladý tréner, ktorý sedí na lavičke Shamrocku už päť rokov.

Predchádzajúce sezóny hrával s tímom len kvalifikačné kolá Európskej ligy, maximálne sa dostal do druhého predkola. Rekordný 18-násobný majster Írska sa ale na majstrovskú spoločnosť teší, pre trénera to bude jednoznačne najväčší zápas v kariére.

"Slovan sme sledovali, videli sme asi desať zápasov, samozrejme, aj ich zápasy z minulého týždňa a aj ich zápasy z konca minulej sezóny. Takže máme dosť veľa informácií. Vieme, v čom majú silné stránky, ale aj iné, v každom prípade sa na túto konfrontáciu veľmi tešíme," doplnil k bratislavskému súperovi pred zápasom.

Zmena pravidiel po 56 rokoch

Hráči Slovana majú skúsenosť s írskym futbalom spred dvoch rokov. V úvodnom zápase 3. predkola Európskej ligy doma zdolali FC Dundalk 1:0, v Dubline triumfovali 3:1.

Minulý rok až do play off rozhodoval o postupe či vypadnutí klubu jeden zápas, pre pandémiu koronavírusu sa nehralo na odvety. Ani tento rok však nemusia riešiť, či zaznamenali gól na domácom ihrisku, či u súpera. 

Európska futbalová únia (UEFA) totiž po 56 rokoch zrušila pravidlo o vyššej váhe gólu dosiahnutého u súpera.

O víťazovi dvojzápasu tak v prípade vyrovnaného skóre bude už od novej sezóny rozhodovať iba predĺženie, prípadne jedenástkový rozstrel.

"Je to spravodlivejšie a lepšie pre ofenzívny futbal," myslí si Weiss, tréner súpera na margo tejto zmeny poznamenal: "V minulosti bol gól hostí zásadný.

Myslím si, že to zmení najmä prístup, ako budú hrať tímy v pohárovej Európe, ak im nepôjde o veľa. Bude to iné a aj my prídeme s určitým herným plánom,“ komentoval Bradley.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Íri videli desať zápasov Slovana, tréner Bradley nič významnejšie nezažil