Bude to ďalšie medailové ráno? Slováci budú patriť k favoritom

Zuzana Rehák Štefečeková a Erik Varga patria v mixe k favoritom.
Zuzana Rehák Štefečeková a Erik Varga patria v mixe k favoritom. (Autor: TASR)
Titanilla Bőd|30. júl 2021 o 18:02

Mix trap má na olympiáde premiéru.

TOKIO, BRATISLAVA. Vyhrali spolu Európske hry, svetový šampionát a dvakrát i preteky Svetového pohára. Slovenská strelecká dvojica Zuzana Rehák Štefečeková a Erik Varga patrí k medailovým ašpirantom v mix trape na olympiáde v Tokiu.

Kvalifikácia sa začína v noci z piatka na sobotu o 2.00, boje o medaily v sobotu ráno o 6.30.

Vzájomne si pomáhajú

V mix trape sa prvý raz súťažilo v roku 2015 na Európskych hrách v Baku. Novú disciplínu vtedy ovládla slovenská dvojica Zuzana Rehák Štefečeková a Erik Varga.

Strelec pritom mal počas celej súťaže žalúdočné problémy a ledva stál na nohách. „Či má zažívacie ťažkosti, či nie, strieľa ako malý boh,“ chválila vtedy Vargu Štefečeková.

„Bola to nová skúsenosť. Každý strieľal za seba i za partnera. Vzájomne sme si so Zuzkou pomáhali,“ komentoval novú disciplínu Varga.

Súťaž v mixe znamenala zaujímavé spestrenie programu pre pretekárov a bola atraktívna aj pre divákov. Medzinárodný olympijský výbor ju preto zaradil aj do programu hier v Tokiu.

Dvojité slovenské zastúpenie

Slovensko v nej bude mať dvojité zastúpenie. Zuzana Rehák Štefečeková s Erikom Vargom totiž na majstrovstvách sveta v roku 2018 v kórejskom Čangwone vybojovali pre Slovensko olympijskú miestenku v súťaži jednotlivcov a ďalšie pridali triumfom v mixe.

Vďaka tomu sa v Tokiu môže predstaviť aj Jana Špotáková s Mariánom Kovačócym. Pre oboch to bude olympijská premiéra.

V súťaži sa predstaví 16 dvojíc. Po dva tímy má okrem Slovenska aj Austrália, USA a Rusko, naopak, chýbajú Česi. V mužskom trape síce obsadili prvé dve miesta Jiří Lipták a David Kostelecký, ale v ženskom Česi nezískali olympijskú miestenku.

„Každý terč, ktorý netrafíte, bude mať trpkú príchuť, lebo očakávam vysoké výsledky. Rozhodovať bude psychika, nervy a to, ako sa človek dokáže vyrovnať s teplom,“ komentovala pre RTVS Jana Špotáková, tretia v trape na júnových pretekoch Svetového pohára v Osijeku.

Štefečková môže byť uvoľnená

Počas rokov sa formát súťaže menil. Pred šiestimi rokmi v Baku nasledovalo po kvalifikácii ešte semifinále so šesticou najlepších dvojíc a potom rozstrely o medaily.

V Tokiu prídu hneď po kvalifikácii na rad medailové boje. Šestnásť dvojíc absolvuje v kvalifikácii tri strelecké položky, teda všetci strelci pália na 75 terčov. Prvé dva páry potom budú súťažiť o zlato a dvojice z tretieho a štvrtého miesta zase o bronz.

Zuzana Rehák Štefečeková môže strieľať uvoľnene – vo štvrtok si v súťaži jednotlivkýň vybojovala zlatú medailu. Po dvoch olympijských striebrach tak dosiahla absolútny športový vrchol.

Svoj výkon korunovala svetovým rekordom v kvalifikácii, keď trafila všetkých 125 terčov.

„Strelnica je ťažká, ale spojíme sily s Erikom a chceme podať maximálny výkon,“ vravela Rehák Štefečeková už ako čerstvá olympijská víťazka vo videorozhovore pre Slovenský olympijský a športový výbor.

Varga to nechcel zakríknuť

Erik Varga sa ani na svojej štvrtej olympiáde neprebojoval do finále. S výsledkom 122 bodov v kvalifikácii však nebol nespokojný. Pod piatimi kruhmi bol to jeho osobný rekord.

45-ročný strelec zo Sládkovičova si verí aj pred mixom. „Tešíme sa na to aj so Zuzkou. Treba držať palce a uvidíme. Ak sa k nám šťastie prikloní, môže to byť dobré. Ale nechcem to zakríknuť. Ale ak si dobre odvedieme našu robotu, budeme sa usmievať,“ uviedol Varga v Tokiu pre TASR.

Zodpovednosť za partnera

Strelci sa musia sústrediť len na seba, no mix je tímová súťaž.

„Vnímate, ako ten druhý strieľa. Ja mám v hlave takú kalkulačku, že vnímam dokonca aj ostatné tímy, koľko majú nastrieľané. Ťahám z Erika pohodu, on je lepší strelec ako ja, takže mám pri ňom istotu. Na druhej strane, snažím sa mu vyrovnať. Ešte nikdy sa mi ho nepodarilo v mixe prekonať,“ vysvetľovala v nedávnom rozhovore pre olympic.sk Rehák Štefečeková.

Ešte pred olympiádou tvrdila, že v oboch disciplínach vidí rovnako veľkú šancu na úspech. „Viac si užívam asi svoju súťaž, lebo zodpovedám len sama za seba, ale na druhej strane, strieľať s Erikom je záruka úspechu,“ dodala.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Športová streľba»Zuzana Rehák Štefečeková»Bude to ďalšie medailové ráno? Slováci budú patriť k favoritom