Staňa: Košická partia bola posledná, ktorá Mareka videla

(Autor: PLUS JEDEN DEŇ)
Patrik Fotta|6. nov 2016 o 16:46

Naposledy bol s Marekom Svatošom, keď HC Košice oslavovali majstrovský titul.

KOŠICE. V nedeľu predpoludním prišla na Slovensko zo zámoria smutná správa o smrti bývalého hokejového reprezentanta Mareka Svatoša, ktorý na klubovej scéne naposledy obliekal dres materského tímu HC Košice.

Po zisku titulu v sezóne 2013/14 žil v Denveri spolu s manželkou Dianou a dvoma deťmi.

Zomrel vo veku 34 rokov údajne na zástavu srdca po predávkovaní liekmi.

Marek Svatoš patril už od malička k mimoriadne talentovaným hokejistom. Z mládežníckych čias si na neho spomína aj brankár Rastislav Staňa.

„Tým, že on bol o dva roky mladší tak si ho pamätám ako s nami aj s ďalšími rovesníkmi cestovali autobusom na zápasy. Pamätám si, že dával veľa gólov, niekedy aj päť či šesť v jednom zápase. Mal veľmi šikovné ruky, bol to rodený strelec. Potom si ešte spomínam, že v čase, keď som hral v Kanade ma oslovil jeho otec, že Marek dostal ponuku ísť hrať do Kanady, či je to pre neho dobrá voľba. Nakoniec to pre neho dopadlo výborne lebo sa mu tam zadarilo. Bol draftovaný Coloradom a presadil sa tam, čo ma prekvapilo najmä kvôli jeho nižšiemu vzrastu,“ povedal Rastislav Staňa.

Bol to pohodový chalan

Spoločne si zahrali v jednom mužstve v reprezentácii na MS v Nemecku v roku 2010.

„Pamätám si, že ho vtedy zastihla smutná správa, keď mu v tom čase zomrel otec. Bolo to už obdobie jeho kariéry, keď sa boril so zraneniami. Viem, že mal ťažkosti s ramenom a trieslami. Nebol síce v top forme ale stále to bol veľmi platný hráč,“ skonštatoval Staňa.

V súkromnom živote sa často nestretávali, viac o jeho povahe si pamätá bývalý reprezentačný brankár z mládežníckych čias.

„Bol to pohodový chalan, viem že v Košiciach patril k tým živším až problémovejším a aj kvôli tomu som to riešil s jeho otcom, že by mu mal odchod do Ameriky pomôcť a napokon sa tak aj stalo. Som rád, že to vtedy vyšlo. Posledné roky som s ním bol len veľmi málo v kontakte. Tým, že on žil v Amerike sme sa videli len raz za dlhé obdobie.“

Manželka mala zdravotné problémy

Naposledy sa s Marekom videl, keď HC Košice oslavovali majstrovský titul.

„Myslím si, že väčšina chalanov z Košíc boli jedni z posledných, ktorí ho videli tu na Slovensku. Keď sme vyhrali majstrovský titul tak Marek ho s nami ešte v ten deň oslávil, ale myslím, že už na ďalší deň odlietal do Ameriky a od vtedy ani neviem, či sa vrátil do Košíc. Chodil sem len zriedkavo počas leta, takže aj preto si myslím, že veľa ľudí ho v ten deň videlo naposledy,“ uviedol Staňa.

Vyjadril sa aj k možným psychickým problémom Mareka Svatoša.

„Viem, že jeho manželka mala vážnejšie zdravotné problémy. Myslím, že aj kvôli tomu počas sezóny opustil mužstvo. Ja som ho zachytil len v tom závere sezóny tesne pred play-off a potom počas neho. Už vtedy na ňom bolo vidno, že to nie je taký veselý chlapec ako pred tým a aj hokejovo sa trochu trápil.“

(Autor: PLUS JEDEN DEŇ)
(Autor: PLUS JEDEN DEŇ)
(Autor: PLUS JEDEN DEŇ)
Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Staňa: Košická partia bola posledná, ktorá Mareka videla