Česko šampiónom, Kanada smoliarom (Sportnet podcast)

Radosť českých hokejistov.
Radosť českých hokejistov. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|27. máj 2024 o 07:15

Vypočujte si pondelkovú časť denného športového podcastu portálu Sportnet.sk, v ktorom si zhrnieme to najdôležitejšie, čo sa udialo v športovom svete.

Podcast si môžete vypočuť aj na: Spotify Apple Google

BRATISLAVA. Je pondelok, 27. máj, a v tento deň oslavuje svoje 37. narodeniny česká rýchlokorčuliarka, ktorá má sedem medailí z OH, Martina Sáblíková.

Vypočujte si Sportnet novinky, ranný športový podcast portálu sportnet.sk, v ktorom si zhrnieme to najdôležitejšie, čo sa v športovom svete stalo.

Svetový šampionát ovládli

Česi sú majstri sveta v hokeji. Hokejisti Česka zvíťazili vo finále na MS v hokeji so Švajčiarskom 2:0. Česi triumfovali aj v rokoch 1996, 1999, 2000, 2001, 2005 a 2010.

Švajčiari naďalej čakajú na prvý titul, striebro z Česka je pre nich už štvrté z MS - rovnaký cenný kov získali aj v rokoch 1935, 2013 a 2018. Tohtoročný český tím je deviaty v histórii, ktorý získal titul majstrov sveta na domácom šampionáte.

Slovenskí hokejisti obsadili 7. miesto, ktoré bolo ich najlepšie umiestnenie na MS od roku 2012, keď získali strieborné medaily.

Kanada zasa po rokoch odchádza zo svetového šampionátu bez medaily. Hokejisti Švédska zdolali Kanaďanov v súboji o bronz 4:2. Je to pre nich historicky 48. medaila z MS a 18. bronzová.

Hrdinom Švédov sa stal útočník Carl Grundström, ktorý strelil dva góly vrátane víťazného, pričom pred zápasom mal v štatistikách MS iba jeden kanadský bod. Kanaďania, ktorí v Česku obhajovali titul majstrov sveta, skončili bez medaily prvýkrát od roku 2018.

Viac k téme:

Slovenska má ďalšieho člena Siene slávy

Bývalého slovenského útočníka Igora Libu uviedli v nedeľu do Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF).

Majster sveta z roku 1985 sa do nej dostal ako desiaty slovenský hráč v histórii. Spolu s Libom sa stali členmi Siene slávy aj legendárny český útočník Jaromír Jágr, niekdajší československý reprezentant Jaroslav Pouzar, bývalý kanadský útočník Ryan Smyth či fínsky obranca Petteri Nummelin.

Slávnostný ceremoniál sa uskutočnil v Prahe v záverečný deň MS 2024. Liba vytvoril v československej reprezentácii nezabudnuteľný útok s Dáriusom Rusnákom a Vincentom Lukáčom, ako jediný z tohto tria však okúsil aj NHL.

V dresoch New Yorku Rangers (10 zápasov, 2 góly, 5 asistencií) a Los Angeles Kings (29 zápasov, 5+13), kde bol počas výjazdov za súpermi v hoteli spolubývajúcim legendárneho Wayna Gretzkého.

Liba bol považovaný za jedného z najuniverzálnejších hokejistov svojich čias v Československu i vo svete. Majster sveta z roku 1985 a dvojnásobný olympijský medailista patril k oporám československej reprezentácie.

Viac k téme:

Sportnet podcast vychádza každý pracovný deň. Vypočuť si ho môžete aj na: Spotify Apple Google

Nachádzate sa tu:
Sidemenu»Podcasty»Česko šampiónom, Kanada smoliarom (Sportnet podcast)