Výber šéfredaktora: Kto boli Backor či Vasko a čo ich spája s Regendom a Slafkovským

Juraj Slafkovský.
Juraj Slafkovský. (Autor: SPORTNET - SÉBASTIEN GERVAIS)
Boris Vanya|14. okt 2022 o 19:30

Pozrite si zaujímavé články za posledné obdobie na Sportnet.sk vo výbere šéfredaktora.

Športu zdar

a čitateľom Sportnetu zvlášť!

Aj tento týždeň priniesol sme servírovali pestré menu, z ktorého vyberáme niektoré chuťovky.

O NHL vieme takmer všetko

Čo sme kedysi dávno vedeli v našich končinách o NHL? Veľmi málo. Už v 60. rokoch minulého storočia patril k hviezdam súťaže slovenský rodák Stan Mikita, ktorý odišiel do Kanady s adoptívnymi rodičmi, keď mal osem rokov.

Jeho príbeh je známy. Stan Mikita sa stal v roku 1961 prvým víťazom Stanleyho pohára, ktorý sa narodil na Slovensku. Ale slovenské meno sa objavilo na slávnej trofeji ešte skôr. 

V sezóne 1944/45 ju s Torontom získal Pete Backor. Jeho otec, Peter Bačkor, odišiel za oceán v roku 1903 z dedinky Krivá na Orave. Usadil sa v meste Fort William v kanadskom Ontáriu. Zamestnal sa vo veľkom obilnom sile a v roku 1913 si v slovenskom Kostole svätého Petra vzal za manželku Annu Danielsovú-Palkovú. Mali štyri deti.

Slovenské korene mal aj ďalší hokejista Toronta Rudy Migay alebo Larry Cahan, legendárny kapitán Detroitu Alex Delvecchio je zasa synom Taliana a Slovenky.

V Chicagu pôsobil v 60. rokoch aj obrovitý obranca Elmer Vasko. Spomínam si, že keď som v roku 2010 vypátral v Amerike vdovu po ňom, pani Claudette Vasko, s prosbou o rozhovor, zaskočila ma otázkou, čo z toho bude mať... 

Elmerovi rodičia pochádzali z obce Kuková, medzi Prešovom a Stropkovom. Ján Vaško odišiel do Ameriky okolo roku 1927. Doma nechal ženu Zuzanu (rodenú Kožlejovú) a dvoch chlapcov – Juraja a Janka. V Kanade sa Vaškovcom narodili ešte dvaja chlapci – Elmer a Andy, z Juraja sa stal George a z Janka John. 

V 70. a 80. rokoch emigrovalo zo socialistického Československa viacero hokejistov, ktorí zanechali stopu v NHL. Najvýraznejšiu určite bratia Šťastní v Quebec Nordiques, Peter, Anton a Marián.

Pamätné sú aj súboje československej reprezentácie proti kanadským a americkým hviezdam z NHL na Kanadskom pohári. Informácií a noviniek z NHL však prešlo cez železnú oponu minimum. Prečo to spomínam?

Po roku 1989 sa všetko zmenilo. Dnes vieme o NHL v našich končinách takmer všetko. Od podrobných životopisov jej aktérov až po detailné štatistiky všetkého druhu. 

Po európskej ochutnávke v Prahe a Štokholme sa tento týždeň rozbehol v zámorí ďalší ročník najlepšej hokejovej ligy sveta. Po rokoch púta opäť väčšiu pozornosť aj medzi slovenskými fanúšikmi.

Najmä vďaka nováčikom, Jurajovi Slafkovskému a Pavlovi Regendovi, ktorí už zasiahli do zápasov, ale aj hráčom, ako Šimon Nemec či Filip Mešár, ktorí sa o to v priebehu sezóny pokúsia. A netreba zabúdať na tých, ktorí si pozíciu v NHL vybojovali už skôr (Tatar, Černák, Halák, Feherváry).

A NHL veľmi zaujímavým spôsobom mapujú aj reportéri Sportnetu z tímu Oh My Hockey Šimon Čop a Samuel Grega. Tu je zopár tém, ktoré určite stoja za prečítanie: 

Čítajte: Nechýba ani Slovák. Najlepšie brankárske dvojice sú v New Yorku

Čítajte: Chuťovky z NHLky: Bravó Pavol a Juraj! Ako dlho sa debutanti udržia v NHL? 

Čistky v Slovane

Vo futbalovom Slovane sa stále dejú veci. Najskôr tam vyhodili skautov a športového riaditeľa, generálny riaditeľ odišiel sám a po minulom víkende tréner Vadimír Weiss stratil trpezlivosť s troma hráčmi, ktorých vyradil z kádra. Majú sa pripravovať individuálne, ale zároveň sú k dispozícii slovanistickej rezerve v II. lige.

Takže keď v najbližších dňoch uvidíte pobehovať po Horskom parku alebo na Železnej studničke niekoho v mikine s logom Slovana, je možné, že to bude niekto z trojice Richard Križan, Uche Agbo a Ivan Šaponjič. Situácii v Slovane sa venovali reportéri Pavol Spál a Michal Šášky. 

Čítajte: Weiss vyradil najlepšieho. A hráč z La Ligy si prednedávnom pýtal Európu

Čítajte: Kmotrík ho videl ako kšeft a pekný príbeh. Majster sveta sa v Slovane stratil

Vencel spomína

A ešte raz Slovan, ale trochu inak. Meno Alexander Vencel pozná určite mnoho futbalových fanúšikov. Mladší z jeho nositeľov chytal v Slovane i v slovenskej reprezentácii v 90. rokoch, jeho otec chytal (okrem iného) aj vo víťaznom finále PVP v roku 1969 proti FC Barcelona. Svoj životný a nielen futbalový príbeh vyrozprával Alexander Vencel starší v podcaste Vykroč. 

Čítajte: V Bazileji nás nebral nik vážne, Barcelona netrénovala, spomína legenda Slovana

Boris Vanya, šéfredaktor Sportnet.sk

Nechajte si posielať Výber šéfredaktora na e-mail. Aktivujte si odber jedným klikom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Blog»Výber šéfredaktora»Výber šéfredaktora: Kto boli Backor či Vasko a čo ich spája s Regendom a Slafkovským