Nechýba ani Slovák. Najlepšie brankárske dvojice sú v New Yorku

Brankárska dvojica New Yorku Islanders Semion Varlamov (vľavo) a Iľja Sorokin (vpravo).

Nechýba ani Slovák. Najlepšie brankárske dvojice sú v New Yorku

Brankárska dvojica New Yorku Islanders Semion Varlamov (vľavo) a Iľja Sorokin (vpravo). (Autor: SITA/AP)
Brankárska dvojica New Yorku Islanders Semion Varlamov (vľavo) a Iľja Sorokin (vpravo).
Brankárska dvojica New Yorku Islanders Semion Varlamov (vľavo) a Iľja Sorokin (vpravo). (Autor: SITA/AP)
Samuel Grega|14. okt 2022 o 12:00

V rebríčku najlepších brankárskych dvojíc sa nachádza aj Slovák.

NEW YORK. Hokejový brankár má najťažšiu úlohu. Hrá celý zápas a v porovnaní s korčuliarmi nemá pauzu. Má najviac práce. Jeho chyby vidieť viac ako hrúbky ostatných. Pre kluby v NHL je dvojica, ktorá bude stáť za celým tímom, veľmi dôležitá.

Redakcia Oh my Hockey hlasovala a vybrala päť najlepších brankárskych tandemov NHL. Každý z piatich hlasujúcich vytvoril vlastný rebríček.

Nešlo o to zaradiť najlepších brankárov, ale najlepšie dvojice. Ťažšie preto bolo zoradiť dvojice, v ktorých je jeden z brankárov výnimočne dobrý a druhý zaostáva.

Zaujímavosťou je, že všetkých päť dvojíc je z Východnej konferencie. A v jednej z nich je aj Jaroslav Halák.

5. Boston Bruins – Jeremy Swayman a Linus Ullmark

Bruins sú jedným z tímov, ktorý sa môže pochváliť kvalitným tandemom. V minulej sezóny si zápasy podelili rovnakým dielom.

Ich štatistiky sú až prekvapujúco vyrovnané.

Swayman aj Ullmark začínali zhodne v 39 zápasoch a zasiahli do 41 stretnutí. Ullmark dokázal vyhrať 26 z nich, Swayman 23.

Ich štatistiky boli veľmi podobné. Ullmark inkasoval 95 gólov, Swayman 96. Úspešnosť zákrokov mali na úrovni 91,7, respektíve 91,4 percent.

Ťažko v NHL nájdeme tandem, ktorý by mohol mať vyrovnanejšie využitie.

Jeremy Swayman hokejovú verejnosť zaujal už rok predtým, keď dostal možnosť pozrieť sa do NHL na desať zápasov. Jediný aktívny hráč NHL pochádzajúci z Aljašky vyhral sedem z nich a chytil až 94,5 percent striel.

Do ročníku 2021/22 nastúpil dvadsaťtriročný brankár klasifikovaný ako nováčik.

Viac priestoru ako jeho kolega dostal až v play off, kde odchytal päť zo siedmich zápasov. Práve on by mal postupne prebrať väčšiu porciu zápasov aj v základnej časti.

Predošlá sezóna priniesla aj komplikácie. Musel sa sťahovať aj do AHL, kde ho vytlačil Tuuka Rask, ktorý ale v tíme vydržal len štyri zápasy.

Napriek tomu, že Bruins boli v minulej sezóne štvrtí v počte inkasovaných gólov, Swayman aj Ullmark inkasovali viac gólov, ako očakávali štatistiky.

Tímu bude počas značnej časti budúcej sezóny chýbať jednotka obrany Charlie McAvoy a takisto aj veľmi dôležitý bek Matt Grzelcyk. Za oslabenou obranou sa na nich "medvedi" budú spoliehať o to viac.

Výhodou pre Bruins je, že v prípade slabších výkonov jedného z brankárov, dostane šancu druhý a stále dokáže kvalitne zachytať.

Bude sa v začatej sezóne tešiť z viacerých víťazstiev opäť Linus Ullmark (na fotke) alebo jeho kolega Jeremy Swayman?
Bude sa v začatej sezóne tešiť z viacerých víťazstiev opäť Linus Ullmark (na fotke) alebo jeho kolega Jeremy Swayman? (Autor: SITA/AP)

4. Tampa Bay Lightning – Andrej Vasilevskij a Brian Elliott

Zoradiť najlepšie tandemy bolo náročné. Niektoré tímy majú dobrý tandem ako celok, ale niektoré majú veľmi dobrú jednotku. Vyváženie týchto faktorov bolo subjektívne a každý naň mal iný pohľad.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Nechýba ani Slovák. Najlepšie brankárske dvojice sú v New Yorku